Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam! Proszę o pomoc w usunięciu szkodników!

Od wielu lat nie miałem takiego problemu, aż do czasu kiedy wziąłem od znajomego jęczmień w którym jak się później okazało były jakieś muchy (bardziej mi to przypomina małe motylki). Miałem na strychu owies, pszenicę i kukurydzę. Na początku były w pszenicy. Kiedy ta się skończyła przeszły do owsa, a teraz są w kukurydzy. Wydaje mi się że nie jedzą zboża, ale powstają po nich "zlepieńce" (kilka ziarenek zboża zlepionych ze sobą). Gdy się wchodzi to niby ich nie ma ale jak patrze do worków lub do beczki to wylatują.

Proszę o pomoc. Jak się ich pozbyć? Jaki środek polecacie?

Posted

Do głowy przychodzą mi dwa szkodniki:

Mól ziarnik (albo ziarniak - nie pamiętam dokładnie) ? motyl o długości ok 7 mm. Skrzydła szare o złoto-żółtawym odcieniu z ciemnymi, nieregularnymi rozmieszczonymi plamami. Szkody powodują gąsienice wyjadają ziarna i sklejając po kilka lub kilkanaście przędzą. O ile dobrze pamiętam to aby samica złożyła jaja to jako larwa musi przez jakiś czas przebywać w temperaturze poniżej zera. To raczej jest ten szkodnik. Drugim jest omacnica spichrzanka. To też motyl, ponad dwukrotnie większy od mola ziarniaka Skrzydła przy tułowiu żółte, dalej ciemnoczerwone z szaroniebieskimi pręgami. Szkody też powodują gąsienice.

Po opróżnieniu magazynu wypryskaj jakimś środkiem o działaniu kontaktowym lub oddechowym. Pozdrawiam!

Posted

Tak to niestety bywa. Na przyszłość będę pamiętał że jak wezmę od kogoś zboże to dokładnie je sprawdzę.

Kupiłem środek i już pryskałem cały strych. Zobaczę czy to coś da.

Dzięki za odpowiedzi :)

• 1 year later...