Jump to content

Recommended Posts

Posted
witam mam taki problem a mianowicie rozładowuje mi akumulatory. Akumulatory są nowe jeszcze na gwarancji okablowanie jest dobre ładowanie pokauje że jest zamontowana jest prądnica gdy chce odpalić ciągnik po tygodniu to nie odpali musze je znów podładować żeby zapalił co może być tego przyczyną ?
Posted
albo kupiłeś kijowe akumulatory, albo już prądnica odmawia posłuszeństwa. Weź od kogoś miernik i zmierz moc ładowania prądnicy, kontrolka ładowania przy ilu obrotach gaśnie?
Posted
zgadzam się z kolegą wyżej kup sobie alternator i po problemie. Ja miałem zawsze problemy z akumulatorami ale jak znajomy zamontował mi alternator to mam spokój już jakieś 5 lat. W moim ciągniku mam alternator z jakiegoś samochodu i jest super :D
Posted

Przede wszystkim nalezy sprawdzic czy pradnica laduje bo moze gdzie indziej lezy problem co do rozrusznika jak jest juz wycheltany to tez bedzie wiecej pradu pobieral wiec nalezalo by poswiecic "chwilke":) i go zrobic, choc biorac pod uwage ze akumulatory sa nowe to roczej nie powinny tak szybko siadac no chyba ze wogole nie ma ladowania, tak czy inaczej podpisuje sie pod chlopakami wyzej ze lapiej zainwestowac w altelnator

Pozdrawiam

Posted

Po pierwsze sprawdź, czy nie ma gdzieś zwarcia, które powoduje rozładowanie akumulatorów. Przy prawidłowo działającej instalacji elektrycznej i dobrych akumulatorach wszystko powinno chodzić i nie ma znaczenia czy zamontowana jest prądnica, czy alternator.

Pozdrawiam

TraktorBazar.pl

Posted
naładuj akumulatory prostownikiem i zdejm jedną klemę i pozostaw na taki okres po którym ciągnik do tej pory nie odpala po tym okresie podłącz klemę i spróbój zapalić jeśli nie zapali to wina akumulatorów a ładowanie to sprawdż pod obciążeniem włącz wszystkie światła ustaw wyższe obroty i wtedy zobaczysz czy to ładowanie pokrywa zapotrzebowanie
Posted
już wiem co było nie tak że ciągnik nie chciał odpalić . To wina akumulatorów. Przy okazji zainwestowałem w nowy rozrusznik bo tamten był na wykończeniu i załoyłem alternator elektryk mi to podłączył i śmiga tylko teraz musze te akumulatory oddać bo mam je jeszcze na gwarancji to jakaś chińszczyzna była że tylko półtora roku wytrzymały i padły mam nadzieje że mi wymienią na nowe albo chociaż kase oddają wtedy założe sobie jeden 12 V
Posted

Ja tam jestem zwolennikiem 2*6 zmieniłem 5 lat temu i nie mam żadnego problemu z odpalaniem, naciskam i pyrka:)a co do akumulatorów to zależny na jakie się trafi bo jedne wytrzymają do końca gwarancji albo i nie a inne znowu służą kilka dobrych lat

Pozdrawiam

• 2 months later...
Posted
alternator od poloneza ma wbudowany regulator napięcia i prosty montaż, jaki kolwiek szrot i masz za 20 zł, ale ja jeszcze w domu też mam nówkę prądnicę do 30 tki świętokrzyskie :)