Jump to content

Recommended Posts

Posted
Po raz kolejny to samo pytanie zadajesz.... 6 klasa ziemi to piaskownica już i ciężko tam coś konkretnego siać, kukurydza będzie słaba więc bydło odpada, ziemniaki też nie bardzo urosną, ze zbóż to tylko żyto i to słaby plon będzie. Jak nie masz łąk i kukurydzy nie możesz uprawiać to bydło nie ma sensu, drobiu samym żytem nie wyżywisz, chyba najlepsze byłby świnie tyle że to mało opłacalny i ryzykowny interes bo nie wiadomo jak z pieniędzmi wyjdziesz na koniec, a i tak musisz się nastawić na dokupoanie pasz... Pozdrawiam :)
Posted

posiałem żyto na 6 klasie koszę w ten weekend, zapowiada się dobrze, oczywiście trzeba się do tego przyłożyć, dam znać ile było plonu, kawałek ok. 0,6ha ale faktycznie przy dzisiejszej cenie żyta może być słabo, ja mam gdzie magazynować więc trochę przetrzymam ziarno, koszt uprawy razem ze zbiorem to ok 1000zł, myślę że z tego kawałka 2 tony będzie minimum, więc żeby nie stracić to muszę sprzedać po 500zł. więc dzisiaj za tyle nie sprzedam, żyto w okolicy po 400 na dzisiaj, więc musiałbym zebrać 2,5 tony co jest możliwe, nawożenie było dobre i agrotechnika na dobrym poziomie, jakby nie było nie stracę.

Moja rada siej żyto, jeżeli cena będzie normalna, przyłożysz się do tego to zarobisz. I co ważne pamiętaj co siejesz, tylko ziarno dobrej jakości, najlepiej kwalifikowane, lub z pewnego źródła tzn. siane góra 2 razy, najlepiej zaprawić. No i odmiana jest bardzo ważna, taka które toleruje duże niedobory wody.

Posted
Cena żyta jest teraz słaba i jest od pewnego czasu korek na rynku żyta i nikt tego nie chce kupować, a ludzie sporo siali bo w ubiegłych latach cena była w miarę przyzwoita. Z moich obserwacji tego wcale nie opłaca się siać, no chyba że na jakiejś 4-5 klasie, dobrze nawożąc i stosując płodozmian. Pozdrawiam :)
Posted
  'VoYtek8 said:

Cena żyta jest teraz słaba i jest od pewnego czasu korek na rynku żyta i nikt tego nie chce kupować' date=' a ludzie sporo siali bo w ubiegłych latach cena była w miarę przyzwoita. Z moich obserwacji tego wcale nie opłaca się siać, no chyba że na jakiejś 4-5 klasie, dobrze nawożąc i stosując płodozmian. Pozdrawiam :)

[/quote']

Przy dobrym nawozeniu obornika rosnie u nas na wiosce wszystko oprocz rzepaku, kukurydzy, i przenicy. ;))

Posted
Tyle że wszystko kosztuje i jak podliczysz koszty uprawy ziemi i odejmiesz to od zysku z tych zbóż (żyto, owies, jęczmień) to daj Bóg żebyś był na plusie. Niestety tylko pszenica i kukurydza w cenie dobrej są a reszta zbóż bardzo słabo. Jeszcze jak uprawiasz dla swoich zwierząt to ma jakiś sens ale na sprzedaż to ciężka sprawa. Pozdrawiam :)
Posted
Bez kukurydzy da się hodować, oczywiście jest to najcenniejszy pokarm, ale bez tego też byk urośnie, trochę róznych rodzajów zbóż i trawy i będzie dobrze. Kiedyś kiszonek ikt nie robił, a u każdego bydło było i rosło. Pozdrawiam :)
Posted
  'wolekg said:

posiałem żyto na 6 klasie koszę w ten weekend' date=' zapowiada się dobrze, oczywiście trzeba się do tego przyłożyć, dam znać ile było plonu, kawałek ok. 0,6ha ale faktycznie przy dzisiejszej cenie żyta może być słabo, ja mam gdzie magazynować więc trochę przetrzymam ziarno, koszt uprawy razem ze zbiorem to ok 1000zł, myślę że z tego kawałka 2 tony będzie minimum, więc żeby nie stracić to muszę sprzedać po 500zł. więc dzisiaj za tyle nie sprzedam, żyto w okolicy po 400 na dzisiaj, więc musiałbym zebrać 2,5 tony co jest możliwe, nawożenie było dobre i agrotechnika na dobrym poziomie, jakby nie było nie stracę.

Moja rada siej żyto, jeżeli cena będzie normalna, przyłożysz się do tego to zarobisz. I co ważne pamiętaj co siejesz, tylko ziarno dobrej jakości, najlepiej kwalifikowane, lub z pewnego źródła tzn. siane góra 2 razy, najlepiej zaprawić. No i odmiana jest bardzo ważna, taka które toleruje duże niedobory wody.

[/quote']

dzisiaj skoszone plon z tego kawałka 2,1tony czyli 3,5t/ha

Posted
No to robisz to na granicy opłacalności... Weź na tym polu lepiej las zasadź to przynajmiej pożytek z tego będziesz miał bo przy tym życie to się tylko urobisz, a nie zarobisz. Pozdrawiam :)