Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam, mam kilko tonek pszenicy z tegorocznych plonów i nie ukrywam, że aż mi się buzia cieszy jak patrze jak sobie idzie w górę. Ostatnio sprzedałem trochę znajomemu po 88zł kwintal, ale słyszałem że juz w skupie płacą nawet po 1000złotych za tonę. Jak myślicie jak długo cena będzie rosnąć i kiedy najlepiej będzie sprzedać w tym roku? Czekać do wiosny, czy nie ryzykować i odrazu sprzedać. Mam kupca w tej chwili na 20t po 800złotych.
Posted
ja bym jeszcze poczekała na wiosnę ceny powinny być jeszcze lepsze tym bardziej jak zima bedzie długo trzymać 1000 zł za tonę możesz dostać raczej spokojnie, szczęściarz, że masz gdzie składować ja mam ten problem i dlatego zawsze część pszenicy sprzedaję w sezonie
Posted
Nie sprzedałem, sąsiad chciał ją ode mnie wziąść po 820zł, ale też jeszcze trzymam. Będzie co będzie, ale mam nadzieję, że będzie dobrze. Póki co nie pali się. Magazyn mam suchy, mogę trzymać. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Dzięki za rady
Posted
Grzesiek tak sobie patrze jak ceny ida w góew to 100zł może nie być już takie magiczne. Coś mi się wydaje że stówka w lutym pęknie. Aczkolwiek skim nie rozmawiam to każdy ma zborze tyko trzyma aż cena wzrosnie. Większość znajomych zawsze o tej porze trzymała już tylko pszenice dla siebie, a teraz każdy trzyma i słusznie.
  • 2 weeks later...
Posted

Ceny zbóż w drugim kwartale tego roku mogą przekroczyć magiczną granicę 1000 zł/t. Prognozy mówią też, że rynek światowy, podobnie jak w ostatnich miesiącach, może być bardzo rozchwiany i niestabilny. Średnie ceny zbóż przez ostatnie kilka miesięcy były wyższe niż wszystkie niedawne oczekiwania i prognozy. Nieznaczny sezonowy spadek możliwy jest dopiero wi II kwartale. Będzie on relatywnie niski ze względu na zmniejszenie się poziomu zapasów oraz wysoką dynamikę popytu na ziarna na całym świecie. Jednak o wszystkim i tak zadecyduje Rosja. W trzecim kwartale będzie wiadomo, czy przedłuży ona embargo na eksport, czy też nie. Obecne ograniczenia w sprzedaży obowiązują do 30 kwietnia.

Tak jak się czyta to super ale no cóż co się na tucznikach straci to się tu zyska.

• 2 weeks later...
Posted

Mam kolegów w Niemczech i u nich też bieda z pszenicą. Młyny narzekają na brak. Jak polska zniesie embargo na eksport to Niemcy wykupią nawet paszową. Gdyby Rosja uwolniła eksport to i tak wszystko idzie do Niemiec, jednak na to nie można patrzeć bo Rosja też ma mało i jeszcze by chciała kupić. Chiny również nie mają pszenicy i już połowę zapasów zużyli żeby stabilizować gospodarkę a trzeba pamiętać że zamieszki w Egipcie trwają i tam też potrzeba będzie chleba, oni mają mało ziemi i muszą kupować pszenicę. Co do Europy to na pewno muszą pomóc Egiptowi i coś ruszą ze swoich zapasów żeby nie było głodu w tym regionie. Moim zdaniem parę lat może być stabilna cena pszenicy.

Posted

. kolego sprzedawał do mlyna po 950 za tonę a tak prywatnie to nawet 1000 zł . mysle ze jak przyjdzie pora siania to jeszcze z 100 pujdzie do gory , wszystko zalezy ile tej przenicy rolnicy maj naprawde bo morze byc tak ze zasypia rynek przenica i opadni go tych 700 znow.

• 3 weeks later...
Posted

Wygląda na to, że ceny pszenicy są w odwrocie, ostatnio sprzedawałem za 1050zł za tone, dzisiaj sąsiad mówił że 950zł. Nawet ta druga cena nie ukruwajmy jest super ale wygląda na to że ceny poprostu idą w dół.

Z drugiej jednak strony ja już całe zapasy sprzedałem i uważam że taka wysoka cena nie jest dobra ogólnie dla rynku, bo pasze drogie świnie tanie, dysproporcja pomiędzy cenami pasz a żywcem jest olbrzymia.

Posted
Koledzy aktualna cena z jaką sie trzeba liczyć to 850zł, tyle u nas kosztuje na targowisku i to przy zakupie workowanego małych ilości na targu. Jak by się na większe ilości umawiać to paszownicy napewno płacą jeszcze mniej.
  • 5 weeks later...
Posted
CAŁĄ PRAWDA W PIERWSZYM WĄTKU O ROLNICZYCH SPEKULANTACH. NIECH CI SIĘ CIESZY, ALE ZROBIMY WSZYSTKO BY URUCHOMIĆ IMPORT ZDROWEJ I TANIEJ PSZENICY Z ZAGRANICY NIŻ PODŻYWIAĆ SPEKUŁĘ.
  • 1 month later...
Guest Gość
Posted

idą w dół :P :(

Ceny w dół pszenicy niestety ok m=u mnie tysiąca mi dali a zaś innemu sąsiadowi tyle samo pszenicy jutro i 300

Guest Gość
Posted

Witam wszystkich gospodarzy

Mam pytanie dlaczego mamy takie ceny w polsce np.przenicy dla mnie to jest dziwne ze np. w anglii w tamtym roku najnizsza cena w kwietniu tamtego roku osiagnela bardzo niska cene w przeliczeniu 1250 PLN a teraz chodzi po okolo 1600 w skupach i tu nielicze zadnych doplat czy vatu czy doplat unijnych albo do ropy gdzie tutaj za litr ropy rolnicy polaca 1.57 PLN czy ktos nas w naszym kochnym kraju robi w bambuko? Najwyrazniej tak bo niewidze problemu sprzedac zboza na gieldzie z zyskiem 30% min.

I nawet jak sprawdzam np. ceny rzepaku gdzie jestesmy na 3/4 miejscu w europie w produkcjii to nas oszukuja w skupach o 50 %

Czy jest ktos mi to wytlumaczyc bo ja niewiem o co tu chodzi . Chyba ze dalej w polsce w sejmie mamy dalej samych komochow np.Tusk itd.

Trzeba zwolac wszystkich rolnikow i niech agencja da nam minimalne ceny ! trzeba stwozyc stowazyszenie bo jak widac inaczej sie nie da.

Ceny europejskie sa ogulnodostepne w necie i jesli chodzi o ceny na 2011 to tylko benda rosly po tych wszystkich kataklizmach to na 100% Australia chiny i ogulne zapotzebowanie na zywosc na calym swiecie i niezapominajmy o bio-dizlu bo na to zapotrzebowanie rosnie z dnia na dzien

Dobrych zbiorow zycze i sprzyjajacej pogody

Posted
Kolego Gość, a skąd masz te dane, bo patrze często w tabele i nie bardzo widzę takie cuda. Z drugiej strony tak jak u nas pszenica kosztuje 1000zł to jest to mało, oby się tak utrzymało jak najdłużej.
  • 8 months later...
Posted

na razie jest minimalny wzrost cen choć do poziomu z ubiegłego roku będzie ciężko dobić

to ceny z moich okolic