Kobieta-ze-wsi Posted August 2, 2013 Report Posted August 2, 2013 Chcę zaprosić wszystkich rolników na nasz protest. Organizujcie strajki w swoich miastach, a kto jest z okolic Grudziądza niech dołączy do nas!! Walczymy o zbyt niskie ceny zbóż i rzepaku, chcemy aby ustalono cenę minimalną. Blokujemy miasta. Policja jest z nami. My już nawet nie odjeżdżamy od starostwa, śpimy tam w ciągnikach, sami nie odejdziemy, domagamy się godnego życia w tym KRAJU. Na jeden dzień niech każdy rolnik pójdzie na protest i zablokuje drogi to od razu się pieniądze znajdą dla rolnika. My sami sobie jedzenie wyprodukujemy, a miasta bez NAS zginą bo od myszy po cesarza każdy żyje z GOSPODARZA!! Quote
Robert ;-) Posted August 2, 2013 Report Posted August 2, 2013 Jak my im nie sprzedamy to z zagranicy przywiozą a my będziemy robić za psie pieniądze tak jak teraz, żyto przed żniwami po 50zł za metr bieda z nędzą Quote
Kobieta-ze-wsi Posted August 2, 2013 Author Report Posted August 2, 2013 Nie wolno im sie dać! Bo rolnik to nic wart już nie jest? Z Ukrainy to Polska wszystko weźmie a niemcy mają zakaz żeby brać od Polaków! Niemcy i Francja unię wymyśliły i oni żyją jak pączki w maśle. My też tak możemy tylko niech każdy sie postawi, w grupie siła!! Quote
DuzyGrzegorz Posted August 3, 2013 Report Posted August 3, 2013 Ja się przyłączam! Ceny, zbiory i prognoza zapotrzebowania nie dają podstaw do tego co się dzieje na rynku zbóż i rzepaku. Każdy kraj powinien dbać o własną gospodarkę, zwłaszcza o dział w którym pracuje i utrzymuje się z niego ponad 10% społeczeństwa i zatrudnienie od 2002 roku wzrosło o 249 tys. Te 10% rolników dysponuje wg GUS zaledwie 2,6% dochodu rozporządzalnego! Ceny skupu w Niemczech, Francji, Hiszpanii są o co najmniej 30 EURO wyższe niż w Polsce. Co w Polsce robi Rząd, co robi podległy Premierowi Urząd Antymonopolowy? Przecież na rynku zbóż, zresztą nie tylko zbóż występuje zmowa cenowa. Ciekawe, że prym w praktykach obniżania ceny wiodą państwowe spółki takie jak Elewar (*http://www.pb.pl/2670392,16090,teraz-k-.-my-w-wykonaniu-ludowcow). Pozdrawiam wszystkich strajkujących rolników! Musimy się trzymać razem! Quote
sputnik Posted August 3, 2013 Report Posted August 3, 2013 Popieram! Liczę, że uda się coś zmienić!! Quote
Kobieta-ze-wsi Posted August 3, 2013 Author Report Posted August 3, 2013 W tej chwili wyprodukowanie 1 tony żyta najtaniej jak się da wynosi 420 zł, a skupy dają nie więcej niż 300 jaki jest sens produkcji ja się pytam??!! Po co ja kończyłam szkołę rolniczą jak nie dam rady żyć na gospodarstwie! Oni chyba myślą, że rolnik nie dostaje rachunków tylko same dopłaty! Blokujcie miasta tak jak MY to robimy w Grudziądzu i od poniedziałku (5.08) Blokady Kwidzyna!! Quote
VoYtek8 Posted August 3, 2013 Report Posted August 3, 2013 Popieram tą akcje w 100%, sami rolnicy muszą zacząć działać bo rząd na czele z ministerstwem rolnictwa to olewa. Cena jest słaba i nie podskoczy bo zaraz zaczną ciągnąć zboża z usa i rynek będzie zasycony, a Polscy rolnicy zostaną z pełnymi magazynami i bez środków do życia. Pozdrawiam Quote
Kobieta-ze-wsi Posted August 3, 2013 Author Report Posted August 3, 2013 Wychodzimy na ulice i blokujemy ruch!! Quote
íktorn Posted August 4, 2013 Report Posted August 4, 2013 Zabrakło Leppera i partii rolniczej. Już dawno ludzie i wieś powinna wyjść na uliceBo u nas to samowolka panuje Quote
VoYtek8 Posted August 4, 2013 Report Posted August 4, 2013 iktornZ ust mi to wyjąłeś Od czasu gdy Samoobrony nie ma, losem rolników nikt się nie zajmuje... Niby jest PSL, ale oni patrzą tylko na to żeby nie podpaść Tuskowi żeby koalicja się trzymała bo dla nich to ostatnia deska ratunku. W Polsce powinna powstać partia typowo rolnicza która zajełaby się naszymi sprawami i weszła by do sejmu by ratować rolników. Pozdrawiam Quote
slupkig-d Posted August 6, 2013 Report Posted August 6, 2013 Samoobrona to była i nadal jest partia śmiechu i głupoty. Kojarzy się tylko z Renatą co w oczach miała .... oraz z śp. Andrzejem który zamiast próbować rozmów to blokował drogi. Polski rolnik potrzebuje prawdziwego godnego sobie reprezentanta a nie śmiechu wartego przewodniczącego Samoobrony. Niestety na dzień dzisiejszy takiego w polskim parlamencie nie ma. A szkoda bo jeśli u góry nie ma wsparcia to na dole bieda aż piszczy. Quote
kubusjettaII Posted August 6, 2013 Report Posted August 6, 2013 nie ma i w najbliższym czasie chyba nie będzie, a co do Samoobrony i p.Leppera to stał murem za rolnikiem bo sam był rolnikiem, jedynym jego problemem było to że co pomyślał to powiedział i każdy go miał za wariata. ale nie będzie w sejmie szybko kogoś podobnego. Quote
VoYtek8 Posted August 6, 2013 Report Posted August 6, 2013 Tylko ciekawe który z dziejszych polityków poszedłby za ogółem rolników i stał na blokadach? Tylko Lepper miał tyle odwagi i tak naprawdę człowieczeństwa by nie był dumnym panem posłem, a swego czasu min. rolnictwa tylko zawsze pokazywał że jest zwykłym człowiekiem i zna z autopsji problemy Polskiej wsi. Czasem faktycznie mówił za dużo, oraz wplątywał się w różne afery, jednak Polityka tak dobrego dla Polskich rolników szybko nie będzie. Szkoda że zmarł, niby poperłnił samobójstwo, ale ja w to nie wierzę. Co do jego śmierci to wtedy naprawdę łezka w oku mi się zakręciła to było w żniwa gdy zwoziliśmy paczki słomy w sumie wtedy to wszyscy byli smutni... Pozdrawiam Quote
KJ. Posted August 6, 2013 Report Posted August 6, 2013 Samoobrona to była i nadal jest partia śmiechu i głupoty. Kojarzy się tylko z Renatą co w oczach miała .... oraz z śp. Andrzejem który zamiast próbować rozmów to blokował drogi. Polski rolnik potrzebuje prawdziwego godnego sobie reprezentanta a nie śmiechu wartego przewodniczącego Samoobrony. Niestety na dzień dzisiejszy takiego w polskim parlamencie nie ma. A szkoda bo jeśli u góry nie ma wsparcia to na dole bieda aż piszczy. Zgadzam się z przedmówcą Quote
pawelxy1 Posted August 7, 2013 Report Posted August 7, 2013 Ciekawi mnie czy jest jeszcze nadzieja że takowa partia polityczna powstanie?Każdy pełnoletni człowiek może takową partię stworzyć więc mam propozycje. Zróbmy takie coś, połączmy swe siły przykładowo:Ja ( pawelxy1 ) VoYtek8, kobieta-ze-wsi i Duży Grzegorz może stworzylibyśmy partię polityczną wspierającą rolnictwo?Bo cała nadzieja jest tylko i wyłącznie w ludziach takich jak my, którym nie brak odwagi, którzy znają się na rzeczyi znają potrzeby gospodarzy. To moja propozycja jedyna i skuteczna. Quote
Polaro Posted August 7, 2013 Report Posted August 7, 2013 Ciekawy pomysł Tylko żeby założyć taką partię trzeba mieć duuużo czasu. Quote
VoYtek8 Posted August 7, 2013 Report Posted August 7, 2013 Pawle idea piękna jednak jak na politykę nie mam ani czasu ani nerwów Zanim taka partia stałaby się znana to już my byśmy byli na emeryturze W dodatku musielibyśmy walczyć o zmiany mimo to że i tak niewiele można zmienić. Z resztą do polityki trzeba mieć znaną twarz i trochę sprytu. Ja się w takie rzeczy nie mieszam. Ale dziękuję za pamięć i propozycję. Pozdrawiam Quote
pawelxy1 Posted August 7, 2013 Report Posted August 7, 2013 Ja bym chętnie takie coś zrobił ale nie mogę być sam;dKtoś się przyłącza? Quote
slupkig-d Posted August 7, 2013 Report Posted August 7, 2013 pawelxy1 szukasz dziewczyny więc nie będziesz miał czasu na partię. a tak poważnie to proponuje Ci założyć nowy post i niech tam wpisują się potencjalni współpracownicy Quote
KJ. Posted August 9, 2013 Report Posted August 9, 2013 Protest zaczyna docierać do mediów http://www.ekonomia.rp.pl/artykul/706257,1037595-Rozszerza-sie-rolniczy-bojkot-ws--sprzedazy-zboz.html Quote
Recommended Posts