Jump to content

Recommended Posts

Posted

dzień dobry,

dostałem stare urządzenia rolnicze, młóckarkę i sieczkarkę. Z tego co wiem to ta pierwsza ma ponad 100 lat. Chciałbym się dowiedzieć jak najwiecej o tym sprzęcie, niestety nie widzę takiego sprzętu na google. Co ciekawe na młóckarce jest symbol najprawdopodobniej producenta JPB czy JBP.

Jeśli ktokolwiek mógłby mi pomóc w odszyfrowaniu symbolu lub naprowadzeniu na informację o tych sprzętach będę bardzo wdzięczny.

serdecznie pozdrawiam,

Posted
Ta maszyna jest tak stara że nikt jej dokładnej nazwy nie zna. A te litery to z pewnością inicjały wykonawcy (dawniej wszyscy rzemieślnicy tak robili). Co by nie było i nie zważając na nazwę ta maszyna jest zabytkiem i dla rolnika to starocie, ale dla kolekcojonera co się zna na takich rzeczach to niespotykany skarb i możesz za to wziąć parę tysięcy. Pozdrawiam :)
Posted
Mam bardzo podobną sieczkarnię. Z tym, że jest zbudowana z dwóch takich kół jak u tej z Twojego zdjęcia. Jest w ciągłym użytku i o ile mnie pamięć nie myli też ma jakieś symbole. Jeśli je rozszyfruję to może się jeszcze okaże, że podobne widnieją na Twoim zabytku. :)
Posted

Jeżeli chodzi o młockarnię to jest wyprodukowana przez firmę "Zakrzewski". Oryginalnie była napędzana specjalnym kieratem z dwoma dyszlami, choć przeważnie kieratem z jednym dyszlem. Brak przy niej specjalnej pary kół zębatych. Ułożyskowanie wału bębna nie jest oryginalne. Co do roku to na pewno jest z przed 1912 roku.

Sieczkarnia jest znacznie nowsza i pochodzi z lat trzydziestych. Pozdrawiam!

• 2 weeks later...
Posted

bardzo dziękuję wszystkim za cenne informacje. Szczególnie Dużemu Grześkowi ;-) dużo cennych informacji. Co to znaczy że ułożyskowanie bębna nie jest oryginalne?

Od kilku dni zdzieram rdzę z żeliwa. Dotarłem do daty. 1801!!!!

niesamowite. Musiałem się pochwalić!

post-3871-14224792112707_thumb.jpg

post-3871-14224792116337_thumb.jpg

Posted
hmm tu mnie masz, pewności nie mam wiem że rodzina rolnicza z dziada pradziada, i wiem że na drugiej większej części (zdjęcie obok prawy górny róg jest numer 644 i to mi bardziej przypomina numer ..seryjny.