mac-mac Posted August 4, 2013 Posted August 4, 2013 dzień dobry, dostałem stare urządzenia rolnicze, młóckarkę i sieczkarkę. Z tego co wiem to ta pierwsza ma ponad 100 lat. Chciałbym się dowiedzieć jak najwiecej o tym sprzęcie, niestety nie widzę takiego sprzętu na google. Co ciekawe na młóckarce jest symbol najprawdopodobniej producenta JPB czy JBP.Jeśli ktokolwiek mógłby mi pomóc w odszyfrowaniu symbolu lub naprowadzeniu na informację o tych sprzętach będę bardzo wdzięczny. serdecznie pozdrawiam, Quote
przemek2092 Posted August 4, 2013 Posted August 4, 2013 Niestety nie znam sie na tym sprzęcie i nie pomogę, ale taki sprzęt aż zapiera dech w piersiach ;D bardzo ładnie sie prezentuje widać zadbany sprzęt Quote
VoYtek8 Posted August 4, 2013 Posted August 4, 2013 Ta maszyna jest tak stara że nikt jej dokładnej nazwy nie zna. A te litery to z pewnością inicjały wykonawcy (dawniej wszyscy rzemieślnicy tak robili). Co by nie było i nie zważając na nazwę ta maszyna jest zabytkiem i dla rolnika to starocie, ale dla kolekcojonera co się zna na takich rzeczach to niespotykany skarb i możesz za to wziąć parę tysięcy. Pozdrawiam Quote
wiejskieżycie Posted August 4, 2013 Posted August 4, 2013 Mam bardzo podobną sieczkarnię. Z tym, że jest zbudowana z dwóch takich kół jak u tej z Twojego zdjęcia. Jest w ciągłym użytku i o ile mnie pamięć nie myli też ma jakieś symbole. Jeśli je rozszyfruję to może się jeszcze okaże, że podobne widnieją na Twoim zabytku. Quote
DuzyGrzegorz Posted August 4, 2013 Posted August 4, 2013 Jeżeli chodzi o młockarnię to jest wyprodukowana przez firmę "Zakrzewski". Oryginalnie była napędzana specjalnym kieratem z dwoma dyszlami, choć przeważnie kieratem z jednym dyszlem. Brak przy niej specjalnej pary kół zębatych. Ułożyskowanie wału bębna nie jest oryginalne. Co do roku to na pewno jest z przed 1912 roku.Sieczkarnia jest znacznie nowsza i pochodzi z lat trzydziestych. Pozdrawiam! Quote
grzesiekjd7850 Posted August 11, 2013 Posted August 11, 2013 ta sieczkarka na 2 obrazku to jest sprzed prawie 50 lat wiem bo mam taką samą tylko jej nie używam Quote
mac-mac Posted August 20, 2013 Author Posted August 20, 2013 bardzo dziękuję wszystkim za cenne informacje. Szczególnie Dużemu Grześkowi ;-) dużo cennych informacji. Co to znaczy że ułożyskowanie bębna nie jest oryginalne? Od kilku dni zdzieram rdzę z żeliwa. Dotarłem do daty. 1801!!!!niesamowite. Musiałem się pochwalić! Quote
Robert ;-) Posted August 20, 2013 Posted August 20, 2013 A skąd wiesz że to data produkcji a nie np. numer seryjny jeśli jest to sprzęt z 1801 roku to ewenement Quote
mac-mac Posted August 20, 2013 Author Posted August 20, 2013 hmm tu mnie masz, pewności nie mam wiem że rodzina rolnicza z dziada pradziada, i wiem że na drugiej większej części (zdjęcie obok prawy górny róg jest numer 644 i to mi bardziej przypomina numer ..seryjny. Quote
íktorn Posted August 20, 2013 Posted August 20, 2013 Wszystko możliwe posiadam srutownik z 1886 r przydał by się ślusarz-mechanik Quote
Recommended Posts