DuzyGrzegorz Posted August 4, 2013 Report Posted August 4, 2013 Nikt w internecie nie jest anonimowy. Personalia każdego autora wpisu bez żadnego problemu można ustalić. Oczywiście samemu tego robić nie warto tylko należy złożyć "zawiadomienie o uzasadnionym podejrzeniu przestępstwa", jeżeli przestępstwo jest ścigane z urzędu lub skargę w trybie art. 488 kpk dotycząca przestępstwa prywatnoskargowego. Pismo na Policję (lub do prokuratury - do wyboru) powinno wyglądać mniej więcej Tak:"Na podstawie art. 488 par. 1 Kpk wnoszę skargę (akt oskarżenia) na nieznaną mi z imienia i nazwiska osobę, podpisująca się w sieci internetowej nickiem ?....? o to, że na forum internetowym ... (np Rolnik Forum), we wpisie w dziale ...., wątku ... w poście zamieszczonym w dniu ... o godz. ... pomówiła mnie w sposób ...., co narusza moje dobra osobiste i wyczerpuje czyn karalny z art. ... (pomówienie art 212 Kk lub znieważenie art 216 Kk).Uzasadnienie ..."Policja ustala personalia autora wpisu i wraz z skargą przesyła do sądu, który rozstrzyga sprawę.Niezależnie w trybie art. 23 i 24 Kc osoba której dobra zostały naruszone może żądać od administratora natychmiastowego usunięcia obraźliwego wpisu. Administrator ma obowiązek natychmiast usunąć taki wpis pod rygorem odpowiedzialności karnej. Pozdrawiam! Quote
VoYtek8 Posted August 4, 2013 Report Posted August 4, 2013 Są także pozwy zbiorowe i one są naprawdę silne i w sumie dla oskarżonego nie ma żadnego ratunku z resztą każdy w miarę inteligenty człowiek powinien wiedziec że nikt w internecie nie jest anonimowy i nic w internecie nie przepada nawet jak jest usunięte to podczas postępowania prawnego można to odzyskac bez problemu. Więc drodzy intruzi powinni się zastanowić zanim cokolwiek napiszą. Ja osobiście jestem zainspirowany podpowiedzią "DuzegoGrzegorza" i rozważam wygonienie z forum tych intruzów drogą sądową. A wtedy nie wiem czy użytkownik "kultywator" będzie aż taki wesoły i hardy. Reszta kont z których byłem i byliśmy obrażani mimo tego że nie jest dla nas widoczna to przecież istnieje, są numery IP i dla policji to chwilka roboty i widzą z którego komputera było coś pisane. Panowie może jeśli ataki nie ustaną złożymy pozew zbiorowy i wtedy my się pośmiejemy. Gorzej jeśli nasz przyjaciel "kultywator" jest niepełnoletni wtedy to rodzice się zdenerwują jak do domu wpadną panowie w mundurach z nakazem przeszukania komputera . I nie usuwaj rozpaczliwie historii przeglądania bo to nic nie da, to się da odtworzyć także w parę minut. Pozdrawiam i życzę miłych przemyśleń. Quote
DuzyGrzegorz Posted August 4, 2013 Author Report Posted August 4, 2013 Pozwy, w tym pozwy zbiorowe są w prawie cywilnym a to jest prawo karne. Jak już jest powód przeszukania komputera to zawsze znajdzie się na nim jakieś nielegalne oprogramowanie, muzyczka lub filmik i jest druga sprawa, baaaardzo kosztowna.Sprawy osób niepełnoletnich rozstrzyga sąd dla nieletnich, w niektórych wypadkach także sąd karny.Z dysków komputera można usunąć wszystkie informacje, jednak do tego potrzebna jest spora wiedza.Każdy provider internetu ma obowiązek przechowywać dane o sesji internetowej nawet jeżeli pochodzą z adresów prywatnych typu 10.x.x.x oraz dane o translacji adresów sieciowych i adresy sprzętowe. Pozdrawiam! Quote
VoYtek8 Posted August 4, 2013 Report Posted August 4, 2013 No i wiedza dotycząca informatyki naszego WIELKIEGO DuzegoGrzegorza okazuje się niezastąpiona. Wszystko wskazuje na to że sprawe tych wpisów i zakładania lewych kont skieruje do wymiaru sprawiedliwości bo takich cwaniaków nie lubię co przed monitorem potrafią się mądrzyć, ale niestety jest jeszcze świat realny, a tutaj niestety nie mają takich wygód jak w internecie. Pozdrawiam Quote
Guest tuziak Posted August 4, 2013 Report Posted August 4, 2013 a nie sądzicie że osoby które to wypisują jakoś przekierowują połączenia? policja nie może nic zrobić. Quote
VoYtek8 Posted August 5, 2013 Report Posted August 5, 2013 Spokojnie jak się zgłosi oficjalnie to wtedy się tym zajmą i machina prawna ruszy i wtedy będą szukać aż znajdą, a w to że ktoś przekierowuje połączenia to zwyczajnie nie wierzę. Quote
Recommended Posts