Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam!

Mam trochę gęsi i używam poideł dzwonowych starego typu z balastem. Chce kupić nowe ponieważ z tymi mam problem. Balast mogę uzupełniać tylko piachem bo woda się przelewa. Z piachem znów mam taki problem ze jak się przesypie na druga stronę to poidła są podwieszone krzywo i ptaki z jednej strony nie mogą pić. Zastanawiam się nad kupnem takich bez balastu tylko nie wiem czy zdadzą egzamin? Proszę o poradę...

Posted
Na pewno dadzą radę, w takich poidłach rolę balastu pełni sama woda w misie, a misa tam jest dosyć spora i głęboka. Ewentualnie pomyśl nad poidłami dla gęsi z balastem ale wkręcanym, myślę, że w takich nie będziesz miał problemu z cieknącą wodą...
Posted
Również polecał bym bez balastu ;) chociaż dziwie sie że z balastem nie dają rady, znajomy ma kurnik i ma z balastami i bardzo sobie chwali te poidła a ma je już dobre lata ;) byc może zależy jaka firma i od sposobu wykonania ;) pozdrawiam
Posted

W moich jest tak ze balast jest podwieszany i woda normalnie wyklewa się po bokach, przez to troche sie boje tych z balastem.

A gdzie znaleźć dobre poidła z balastem ale wkrecanym?

Zastanawiam sie żeby kupic moż kilka rodzajów i sprawdzić, które będą najlepsze.

Posted

W moich jest tak ze balast jest podwieszany i woda normalnie wyklewa się po bokach' date=' przez to troche sie boje tych z balastem.

A gdzie znaleźć dobre poidła z balastem ale wkrecanym?

Zastanawiam sie żeby kupic moż kilka rodzajów i sprawdzić, które będą najlepsze.

[/quote']

Mam tylko nadzieję, że stosujesz reduktor ciśnienia na początku linii ;) bo wiele by to wyjaśniało tego rozlewania, bo ciśnienie z sieci jest za duże dla poideł dzwonowych ;)

Posted
U mnie to idzie od takiego zalewowego zasobnika, ale teraz przy wymianie całej instalacji chce zautomatyzować całość bo zaczyna być to trochę problematyczne. Przemku bede bardzo wdzięczny za namiary, musze rozeznac sie w temacie bo szczerze mowiac wczesniej to ojciec wszystko zalatwiał
Posted

Ja własnie tez sie dziwie, że te z balastem nie są dobre i woda się przelewa. Ja mam takie od lat, zawsze woda zalewałem i było ok.

Z tymi bezbalastowymi to tylko jeden problem możesz miec bo tam jest dość wysoka miseczka i np. do młodych juz ich raczej nie zastosujesz.

Posted
No fakt w sumie nie pomyslalem o tym ze juz dla mlodych sie nie beda nadawac, ale u mnie to nie problem bo dla pisklat mam inne poidelka i właściwie chcę wymienić tylko te dla dorosłych:)
Posted
Ja mam niewielka hodowle bazantów i tez poidła dzwonowe. Na poczatku próbowałem piaskiem zasypac, bo myslałem, że lepiej beda utrzymywac stabilnosć, jednak był podobny problem, ze piach w niektórych sie przesypywał. Potem zalewałem woda, tylko u mnie misa tez jest zakrecana do zaworu wiec nie ma jak sie przelewac, pozdrawiam!
  • 3 years later...
Posted

Witam,

Nie chcę śmiecić i otwierać nowego tematu dlatego piszę tutaj. W związku ze zbliżającym się ociepleniem, zastanawiam się nad automatycznym systemem pojenia, chodzi mi o kaczki, nioski i mam tez kilka brojlerów. DO tej pory miałem takie zwykłe poidełka z zasobnikiem i korytkiem. Trochę się rozejrzałem i myślę nad kropelkowymi, tzn rura kwadratowa i w niej wkręcone tzw smoczki, ptaki same podchodzą i piją. Mam problem w kurniku z dostępem do sieci bezpośrenio, dlatego pomyślałem o zamontowaniu zbiornika z wodą i tylko tam ją będę dolewał (ok. 30 litrowy). Myślę też nad zamontowaniem pod tymi smoczkami takich miseczek, na które spada woda. System wydaje się być bardzo praktyczny i oszczędny. Czy ma ktoś coś takiego u siebie? Podzieli się ktoś jakimiś cennymi radami w tym temacie?

Posted
Jak będziesz dolewał to to już nie jest wodą swierza . Miałem dla prosiat z zbiornikiem i po 2 - 3 dniach ścianki były obślizgłe, więcej roboty z myciem niż to warte. Musisz też zwrócić uwagę na wymagane ciśnienie, a miseczki wydają się zbędne.
Posted

Też tak pomyślałem o miseczkach na razie sobie je odpuszcze, najwyżej potem dokupie.

ALe jeśli woda będzie prowadzona z zasobnika to reduktor jest raczej nie potrzebny? Tak mi się wydaje, woda będzie "zlatywała" grawitacyjnie. Nie będzie prowadzona prosto z sieci pod dużym ciśnieniem. 

Jeśli chodzi o zasobnik to może faktycznie jakiś mniejszy żeby ta woda nie odstawała, np jakiś 8 - 10 litrowy wtedy raz dziennie doleje i powinno starczyć.