Jump to content

Recommended Posts

Posted

Siemacie koledzy:),

Chodzi mi o zalesienie pola ornego drzewami typowo leśnymi, np. modrzew, dąb lub brzoza. Czy muszę to gdzieś zgłaszać,do gminy lub ARIMR-u ? Bo sad owocowy, to chyba mogę sobie zasadzić bez żadnych ceregieli ? Z góry dzięki za odpowiedź !

Pozdrawiam

Posted
Możesz jeżeli taki sposób użytkowania dopuszcza na Twojej działce miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego, a jeżeli nie ma planu to studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gminy. Sprawdź w gminie. Przeczytaj moją odpowiedź w wątku "Chcę zasadzić wierzbę wzdłuż miedzy. Ile metrów od miedzy mogę sadzić ...". Inaczej będzie wyglądać np. sprawa zacieniania przez Twój las jeżeli nieruchomość społeczno-gospodarczo przeznaczona jest pod uprawy rolnicze a inaczej jeżeli pod las. Po zasadzeniu lasu musisz ten fakt zgłosić w ewidencji gruntów w starostwie. Pozdrawiam!
Posted

Tylko pod zalesienie to piachy tylko mogą być 6 klasa i te jeszcze gorsze bo na dobrej ziemi do uprawy nie dostaniesz pozwolenia na las.

Z sadem to nie ma problemów:) pozdrawiam.

Posted
Jeżeli w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego jest zapisane "las" to nawet na pierwszej klasie nie musisz mieć zezwolenia, a jeżeli jest coś innego to nawet jak zalesisz klasę szóstą zet to mogą Ci wydać decyzję nakazującą usunięcie. Pozwolenie (decyzję) musisz mieć jeżeli nie ma miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego. Takiego planu nie ma ok. 80% powierzchni. Pozdrawiam!
Posted

Zobowiązania pięcioletnie ONW nie obowiązują od 2009 roku. Oznacza to, że zobowiązania wygasają:

podjęte w 2004 roku wygasły w 2010 r.

podjęte w 2005 roku wygasły w 2011 r.

podjęte w 2006 roku wygasły w 2012 r.

podjęte w 2007 roku wygasły w 2013 r.

podjęte w 2008 roku wygasną najpóźniej do końca czerwca 2014 r.

Podjęte w 2009 roku i następnych wygasną 15 października danego roku. Pozdrawiam!