henryk Posted August 6, 2013 Report Posted August 6, 2013 Panowie po ile u was skupują żyto bo u mnie w okolicy Konina 400/t.,słyszałem w radio że zbiory są w tym roku o 1 milion ton mniejsze ,ceny nawozów ,śr.ochr. i paliwa wzrosły a ceny skupu spadły o 40% nie wiem co oni z nami wyprawiają ,podobno jest to zmowa cenowa,u nas gro rolników bojkotuje i nie sprzedaje zbóż co o tym sadzicie-pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted August 6, 2013 Report Posted August 6, 2013 I mają rację za takie pieniądze nie opłaca się sprzedać u mnie na okolicznym targowisku ani kupujących tj.handlarzy ani rolników ze zbożem nie było,ja swoje potrzymam na lepszą cenę poczekam Quote
przemek2092 Posted August 6, 2013 Report Posted August 6, 2013 U nas żyto po 420 zł skupują biorą każdą ilość nawet w radiu reklamują, ale cena zbyt atrakcyjna nie jest Quote
VoYtek8 Posted August 6, 2013 Report Posted August 6, 2013 Cena żyta jest teraz poniżej jakiejkolwiek opłacalności, z pszenicą też słabo jednak nie jest dramatycznie. Reszta zbóż poniżej normy, jednak warto poczekać bo teraz koszą zboża jare, a tych będzie brakować więc i cena pójdzie w górę. Pozdrawiam Quote
henryk Posted October 28, 2013 Author Report Posted October 28, 2013 panowie u mnie już płacą 503 zł/t-idzie ku lepszemu,poczekam jak dojdzie do 600 to sprzedam Quote
VoYtek8 Posted October 28, 2013 Report Posted October 28, 2013 U mnie (Mazowieckie) jęczmienia nikt nie chce, kuzyn ma parę ton to nikt nawet nie chce słyszeć o kupnie tego zboża. Zaś z pszenicą nie jest najgorzej cena to jakieś 700zł, ale jak ma się ziarko dobrej jakości i dobrego kupca to za 800zł można sprzedać. Pozdrawiam Quote
henryk Posted November 24, 2013 Author Report Posted November 24, 2013 u mnie za żyto już jest 513zł/t.-powoli do przodu Quote
Rico Posted November 24, 2013 Report Posted November 24, 2013 ja kupowałem od znajomego, policzył mi po 60 zł/q ale wiem że dobry materiał, kupowałem tylko na kiszonkę, ale racja z tymi cenami, jak nie będziemy sprzedawać może to coś da ale i tak znajdą sposób aby sprowadzić i za pół ceny a nam i tak ochłapy zostaną, same nakłady do zbóż i paliwo kupno ziarna i co wychodzi? LIPA chyba niedługo trzeba będzie konopie siać to może się zarobi:) bo my rolnicy jesteśmy spowiadani i rozliczani ze wszystkiego, nigdzie tak nie ma jak w naszych granicach, we Francji rolnik może jechać gdzie chce i sprzedać swoje płody a tutaj tylko płacić i płacić Quote
anesia Posted November 24, 2013 Report Posted November 24, 2013 U mnie w mazowieckim żyto po 53zl,pszenica po 90 a jęczmień jeden pan płaci po 83.Może w końcu wszystko wróci do normalnego stanu i ceny będą na przyzwoitym poziomie. Quote
Rico Posted November 24, 2013 Report Posted November 24, 2013 żyto to jak wyżej, pszenica 72, jęczmień 80, proso 120, rzepak 160, Quote
Recommended Posts