Jump to content

Recommended Posts

Posted
Panowie po ile u was skupują żyto bo u mnie w okolicy Konina 400/t.,słyszałem w radio że zbiory są w tym roku o 1 milion ton mniejsze ,ceny nawozów ,śr.ochr. i paliwa wzrosły a ceny skupu spadły o 40% nie wiem co oni z nami wyprawiają ,podobno jest to zmowa cenowa,u nas gro rolników bojkotuje i nie sprzedaje zbóż co o tym sadzicie-pozdrawiam
Posted
Cena żyta jest teraz poniżej jakiejkolwiek opłacalności, z pszenicą też słabo jednak nie jest dramatycznie. Reszta zbóż poniżej normy, jednak warto poczekać bo teraz koszą zboża jare, a tych będzie brakować więc i cena pójdzie w górę. Pozdrawiam :)
  • 2 months later...
Posted
U mnie (Mazowieckie) jęczmienia nikt nie chce, kuzyn ma parę ton to nikt nawet nie chce słyszeć o kupnie tego zboża. Zaś z pszenicą nie jest najgorzej cena to jakieś 700zł, ale jak ma się ziarko dobrej jakości i dobrego kupca to za 800zł można sprzedać. Pozdrawiam :)
  • 4 weeks later...
Posted
ja kupowałem od znajomego, policzył mi po 60 zł/q ale wiem że dobry materiał, kupowałem tylko na kiszonkę, ale racja z tymi cenami, jak nie będziemy sprzedawać może to coś da ale i tak znajdą sposób aby sprowadzić i za pół ceny a nam i tak ochłapy zostaną, same nakłady do zbóż i paliwo kupno ziarna i co wychodzi? LIPA chyba niedługo trzeba będzie konopie siać to może się zarobi:) bo my rolnicy jesteśmy spowiadani i rozliczani ze wszystkiego, nigdzie tak nie ma jak w naszych granicach, we Francji rolnik może jechać gdzie chce i sprzedać swoje płody a tutaj tylko płacić i płacić :(