Jump to content

Recommended Posts

Posted
to zależy od serokości skib i prędkości dla porównania podam ci swój wynik pług 4 x45 ciągnik 145 koni w ciągu godziny orze 1,4ha bez zatrzymywania a praktycznie z nawrotami i poprzeczami 1ha na godzinę i to trzeba się dobrze starać
Posted
Kolego to jeszcze zależy od kształtu i wielkości pola klasy ziemi i warunków pracy... Ja np pługiem 4x35 pół hektara pola po ziemniakach zeszłej jesieni orałem godzinę bo poprzedniego dnia nawiozłem obornik a że był już wieczór to orkę zostawiłem na następny dzień a w nocy popadało. Miałem załączony napęd i blokady 4x4 a i tak szło powoli bo ciągnik zrywał.
Posted
Dal przykładu.... 1,5 hektara pola ziemia 4 i 5 ciągnik mtz, pług 4x35 zagonowy, orka średnia jakieś 20 cm. Pole trzeba dzielić na trzy kawałki bo nie jest to kwadrat, ma odnogi, do tego trzy winkle do wyprostowania gdzie różnica na 50 metrach długości jest około 5 do 8 metrów i i dwa zagony do zawracania.... 3,5 godziny.