simson54 Posted August 8, 2013 Report Posted August 8, 2013 Witam kiedy sieje się jęczmień ozimy jak przygotować pole pod zasiew jęczmienia ozimego. Chciałem ten kawałek przeznaczony pod zasiew opryskać randapem czy to będzie się opłacało czy lepiej zrobić podorywkę ? jakie nawozy pod korzeń i czy trzeba dawać wapno pod jęczmień proszę o pomoc. Quote
VoYtek8 Posted August 8, 2013 Report Posted August 8, 2013 Jęczmień ozimy sieje się na samym początku września. Jeśli pole jest zazielone to warto opryskać, jednak na zapas nie ma co pryskać i pieniądze tracić. Nawozu sypie się tak jak pod każde inne zboże, nasyp jakieś 15 rozrzutników gnoju na hektar, albo jakieś 300-400kg polifoski lub lubofoski. Pozdrawiam Quote
simson54 Posted August 8, 2013 Author Report Posted August 8, 2013 gnoju to tyle nie bd miał obornik planuje pod pszenice zimową wywieść tyle że najpierw też opryskam pole randapem a później wywioze obornik i zaorze i bd miał gotowe. A co do jęczmienia to opryskam randapem później zaorze uprawie posypie jakimiś nawozami i dam wapno i wiosna też nawozu dam i powinno być okej Quote
VoYtek8 Posted August 8, 2013 Report Posted August 8, 2013 A masz ziemię zakwaszoną żeby wapno sypać? Rozpoznasz to po tym że na polu jako chwast rośnie choszczka i chaber, albo jak pole długo leżało ugorem. Pozdrawiam Quote
simson54 Posted August 8, 2013 Author Report Posted August 8, 2013 ziemia nie jest zakwaszona tak po prostu chciałem dać bo wiem że dawali ludzie mój dziadek też dawał pod korzeń wapno jak siał jęczmień nie ma tam żadnego zielska bo co roku staram się randapem pryskać i pole jest czyste ale opryskam je w tym roku tak samo bo już zakupiłem randap. Quote
VoYtek8 Posted August 8, 2013 Report Posted August 8, 2013 Niby wapno nie jest takie drogie, ale i bez tego jęczmień da radę i niezly urośnie. Mam do Ciebie pytanie: na jakiej klasie ziemi chcesz siać ten jęczmień. Pozdrawiam Quote
simson54 Posted August 8, 2013 Author Report Posted August 8, 2013 To jest teren taki dość twardy choć jak namoknie po deszczu to idzie tam uprawić pole. Tam jest glina . Ale jak jest susza to przerąbane Quote
VoYtek8 Posted August 8, 2013 Report Posted August 8, 2013 Ale chodzi mi o klasę a nie o uwarunkowania, napisz jak to klasa 2,3,5? Pozdrawiam Quote
VoYtek8 Posted August 8, 2013 Report Posted August 8, 2013 To nie lepiej Ci obsiać i to pszenicą? Na takiej ziemi miałbyś dobry plon przy odpowiedniej dawce nawozu, a pszenica jest bardziej opłacalna niż jęczmień. Pozdrawiam Quote
simson54 Posted August 8, 2013 Author Report Posted August 8, 2013 po połowie chce to zasiać jak nie jęczmień to owies na wiosnę tam zasieję Quote
VoYtek8 Posted August 8, 2013 Report Posted August 8, 2013 Owies na 2-3 klasie to trochę marnowanie pola. Po mojemu to lepiej wszysto pszenicą zasiać. Jednak to Twoje pole i rób jak uważasz. Pozdrawiam Quote
simson54 Posted August 9, 2013 Author Report Posted August 9, 2013 wiesz kolego pomyliłem klasy ziemi to 3 i 4 klasa ziemi Pozdrawiam Quote
Recommended Posts