Jump to content

Recommended Posts

Posted
dzisiaj rano byłem u hodowcy który hoduje 90 tuczników i powiedział mi że jest mała opłacalność. i doradził mi żebym wybudował oborę mieszaną dla bydła i świń . a czy oborę mieszaną mogę postawić zdala od domu. bo chcę to postawi 10km od miejsca zamieszkania przy głównej drodze.
  • 3 months later...
Posted
Troszkę odkopię :) Ten jest bodajże 25 Twoim planem biznesowym. Myślałeś już o hodowli kur na jajka, królików na mięso, gołębiach, kozie, jeżdżeniu bryczką, pszczołach, znakowaniu jaj, pakowaniu jaj, brojlerach, kursie inseminacji, ślimakach, sprzedaży pisklaków, odchowie kur na sprzedaż i znalazłem jeszcze temat o tunelach foliowych z ogórkami który i tak skończył się pytaniem o handel kurami. Nie wspominam już tematów które przeoczyłem i które sam powtarzałeś :) I to wszystko od Stycznia tego roku :) Tylu pomysłów co Ty, nie miał chyba nawet sam August Class:) Zrób raz jeszcze rozrachunek swoich możliwości, nastaw się na jedną, konkretną rzecz i dąż do jej realizacji:) Bo jak powiedział laureat Agroligi 2012 za najlepsze gospodarstwo rolne "Jeśli coś się nie rozwija, to się cofa" Pozdrawiam :)
Posted
Wielkie gratulację kolego za to że liczyłeś te genialne pomysły. Heh, od razu jest się z czego pośmiać na wieczór. :D Nie tylko @marek100 ma dużo pomysłów na biznes, więc masz jeszcze paru kandydatów do liczenia ich pomysłów. ;) Szczerze mówiąc to jak ktoś mysli o wszystkim to nie myśli o niczym więc te plany i tak nigdy nie wejdą w życie. Pozdrawiam :)
Posted
Oczywiście, w dzisiejszych czasach jest tak, że każdy kombinuje jak może i jak potrafi. Nie jest niczym złym mieć pomysły ale ważne jest żeby je realizować. Z tematów które pisze marek100 wynika że tak naprawdę nie ma miedzy nimi spójności. Tutaj wspomina że kupił 0.5ha gruntu na wsi, natomiast w temacie o ekologicznej farmie pyta czy opłaca się hodowanie drobiu nie mając ziemi. Będąc na forum niespełna rok, przy ilości swoich pomysłów, każdy z nich trwał średnio mniej niż dwa tygodnie a w takim czasie nikt nie jest w stanie wyhodować królika na mięso czy jak wyżej postawić budynek inwentarski mający pomieścić 100 sztuk trzody:) Pozostaje jeszcze kwestia usilnego poszukiwania odpowiedzi na banalne wręcz pytania np. "czy warsztat przekształcony w kurnik będzie kurnikiem" :D Pozdrawiam :)
Posted

wrócę do tematu, mianowicie 10km od domu chlewnia hmmmm codzienny dojazd jak do zwykłej pracy, potem powrót i tak praktycznie cały dzień, wywalanie obornika, pilnowanie nocą - wiadomo co może się stać:) dowożenie karmy, wody paszy koncentratów lekarstw, nawet proste naprawy i trzeba targać przyczepkę z narzędziami, no w sumie ja na pewno nie poszedłbym w taki układ, najlepiej postaw jakieś tunele i posiej warzywami, kup dobrego psa i czekaj aż urośnie plon :) na takim areale nie poszalejesz, ale good luck :)

a i jeszcze jedno może w tyych tunelach kwiatów nasadź i szukaj odbiorcy, hryzanteny słoneczniki, lilie, róże, kwiaciarnie będą brały

Posted
no właśnie 0,5 ha kilka tuneli zmieścisz z wodą raczej problemu nie będziesz miał złącze do nitki i gotowe, koszt postawienia folii niski "chlewnia - policz same fundamenty i robotników" nasiona warzyw dostaniesz wszędzie a odbiorców no cóż - giełda targowiska sklepy w miastach sąsiedzi pomyśl o tym
Posted
właśnie :) no ale jak chciał chlewnie stawiać to i prąd też chyba tam jest:) ale samo to że ma tylko 0,5 ha i tylko chlewnia i zero pola to na zakup samego zboża pochłonąłby mnóstwo kasy a nie mówiąc o innych komponentach potrzebnych