Stelma Posted August 9, 2013 Report Posted August 9, 2013 Witam Wszystkim, Mam pytanie jak pozbyć się tak zwanej "Wijki" w polu. Jakie trzeba podjąć środki zapobiegawcze żeby wyeliminować ten chwast z pola. Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted August 9, 2013 Report Posted August 9, 2013 Też jestem ciekawy jak się pozbyć wijki. ja pryskam pola po żniwach rundupem Quote
pawelxy1 Posted August 9, 2013 Report Posted August 9, 2013 Stelma powyrywać?Skuteczny sposób;d Quote
DuzyGrzegorz Posted August 9, 2013 Report Posted August 9, 2013 Wyka kosmata (bo o nią chyba chodzi) to chwast ozimy o dość "twardych" nasionach więc glifosat po żniwach nic jej nie zrobi. Wyka kosmata jest średnio wrażliwa na MCPA, ale na MCPA z dodatkiem dikamby lub mekopropu, a najlepiej z oboma dodatkami jest już wrażliwa. Zwalczają wykę kosmatą też inne substancje ale są droższe, a ponieważ wyka ptasia jest problemem w życie ozimym to najlepiej i najtaniej zastosować MCPA. Wykę ptasią zniszczy glifosat, ale jej nasiona też są "twarde". Pozdrawiam! Quote
Recommended Posts