rafal1989 Posted August 11, 2013 Report Posted August 11, 2013 witam od którego tygodnia można podawać bykom surowe ziemniaki i siano oczywiście Quote
Mikruss Posted August 11, 2013 Report Posted August 11, 2013 surowe ziemniaki to Ci nie powiem, ale u mnie siano mają od samego urodzenia, im szybciej je zaczną pobierać tym szybciej zacznie sie rozwijać prawidłowo żołądek, od 2 tygodnia (albo jak widac że wcinają już ładnie siano ) to całe ziarna owsa, kiedy w kale pojawią się całe ziarna owsa to przechodzimy na zwykły śrut. Quote
ZbyszekW8 Posted August 12, 2013 Report Posted August 12, 2013 Oj najwcześniej surowe ziemniaki po 2 miesiacach, młodym nie polecam bo dostana biegunki i padna:/ Quote
pawelxy1 Posted August 12, 2013 Report Posted August 12, 2013 Wg mnie ziemniaki surowe najlepiej po 3 miesiącach dla świętego spokoju a sianko to od razu ale najlepiej po tygodniu jak dla mnie;d Quote
rafal1989 Posted August 12, 2013 Author Report Posted August 12, 2013 siemka mam takie pytanie tez czym najlepiej zywic takie byczki 3 tygodniowe nie mając swojej ziemi wszystko kupując czy można potem coś na tym zarobic? Quote
kubusjettaII Posted August 13, 2013 Report Posted August 13, 2013 dzisiaj, jak nie masz swojej ziemi to raczej nie brałbym się za taką hodowle. lepiej załóż sobie akwarium i trzymaj rybki. Quote
rolnik12 Posted August 13, 2013 Report Posted August 13, 2013 Witam, posiadam 3 sztuki byczków, mam zamiar jeszcze dokupic 3-4.Na czym najlepiej rosną ?Ja hoduję do 6-7 metrów ok. dwóch lat to zajmuje, da się przyspieszyc ten proces ? Na czym najlepiej rosną ? ( Byczki mięsne ) Quote
garzew Posted August 20, 2013 Report Posted August 20, 2013 Przyśpieszyć? natury nie zmienisz, 2 lata pasienia byków to jest takie minimum po którym można osiągnąć dobrą wagę i mięsność - nawet przy bardzo intensywnym karmieniu Quote
íktorn Posted August 20, 2013 Report Posted August 20, 2013 Pierwsze garstki siana możesz dac po 2 mc na osmakeZiemniaki co najmniej 4 mce ważne jest aby były to małeDawki i z czasem je zwiększyć Quote
garzew Posted August 21, 2013 Report Posted August 21, 2013 Cielętom to ja na start daje specjalne mleko w proszku, potem już przechodzę na wodę i śrutę ze zboża pomieszana z granulowaną paszą dla młodych cieląta potem to już jak pisze iktorn sianko czy ziemniaki ale po trochu żeby nie dostały biegunki Quote
Recommended Posts