dominikp64 Posted August 12, 2013 Report Posted August 12, 2013 Witam. Mam pewien problem z ciągnikiem C360 gdyż gdy traktor trochę po pracuje i się mocno rozgrzeje zaczyna świecić się kontrolka od oleju. Wcześniej nie miałem takiego problemu dopiero pojawił się podczas żniw w ostatnie upały.Czy możecie mi coś doradzić od czego zacząć? Gdzie szukać usterki w ciągniku? Quote
Robert ;-) Posted August 12, 2013 Report Posted August 12, 2013 Ja bym postawił na olej, ale też może już nie trzymać ciśnienia na panewkach i ot cała filozofia innej opcji nie widzę może ktoś będzie miał inny pomysł Quote
wiesieki1202 Posted August 12, 2013 Report Posted August 12, 2013 sprawdz czujnik albo zmien na nowy nastepnie olej moze masz mocno wypracowany lub zawor cisnieniowy przy pompie oleju raczej to nic nie zmieni ale warto sprawdzic zanim zaczniesz powazny remont Quote
henryk Posted August 12, 2013 Report Posted August 12, 2013 jeśli świeci na wolnych obrotach to po wymianie oleju i filtra powinno sie poprawić ,jeśli jednak przy dużych obrotach to już raczej trzeba myśleć o remoncie,oczywiście najpierw trzeba wykręcić czujnik i w to miejsce wkręć manometr wówczas pomiar ciśnienia będzie dokładny,może jeszcze nie jest tak źle-pozdrawiam Quote
grzepaku1 Posted August 12, 2013 Report Posted August 12, 2013 jeśli sprawdzisz czujnik czy nie jest uszkodzony i zawór przy pompie czy się nie zaciął zobacz śrubę wkręconą w pompę którą przykręcona jest rurka olejowa co idzie olej pod ciśnieniem do smarowania ,nie wiem czy we wszystkich ale były montowane te śruby z otworem około 2mm w łbie śruby jeśli jest już słabe ciśnienie to zaspawaj ten otwór na jakiś czas pomoże Quote
dominikp64 Posted August 13, 2013 Author Report Posted August 13, 2013 Dzięki za podpowiedzi, chyba zacznę od sprawdzenia podstawowych elementów, wymienię czujnik, filtr i olej bo już dawno nie wymieniałem no jeszcze sprawdzę panewki i zawórPotem trochę go przemęczę przy podorywkach żeby się przekonać czy to coś dało, jak nie to będę szukać głębiej:D Quote
domaaa Posted August 13, 2013 Report Posted August 13, 2013 Zastanawiasz się jakich oszczędności możesz dokonać dzięki odpowiedniej polityce olejowej?Zapraszamy do zapoznania się z kompendium podstawowej wiedzy o olejach w rolnictwie: *http://www.tvr24.pl/index.php/wiadomosc-Co_sprawia_ze_olej_w_rolnictwie_jest_tak_wazny-4343.html Quote
przemek2092 Posted August 13, 2013 Report Posted August 13, 2013 Koniecznie sprawdź ja nawet teraz też stopowałem bo przez te upały gotowało sie wszystko, jednak olej to poważniejsza sprawa Quote
Rico Posted October 14, 2013 Report Posted October 14, 2013 załóż wskaźnik ciśnienia oleju, przykręcasz go do czujnika zobaczysz ile masz ciśnienia, ale skoro takie objawy to szlif wału się kłania, panewki, Quote
Recommended Posts