Jump to content

Recommended Posts

Posted

Zamierzam zakupić łącznik centralny podłączony do hydrauliki traktora. To co mnie do tego skłania to łatwa regulacja z kabiny ciągnika. Dodatkowo mam podwieszaną na cięgnach i łączniku przyczepkę. Przyczepka sprawdza się do wywożenia obornika z kilku kojców. Tak sobie policzyłem że samym łącznikiem mógłbym zrobić z tej przyczepki coś ala małą wywrotkę. Maksymalne rozkręcenia łącznika powoduje pochylenie przyczepki o jakieś 30 stopni co starcza by łatwo widłami zsunąć cały obornik nie trzeba przerzucać tylko zepchnąć, roboty jest jakieś 90%mniej.

Nigdy jednak takiego hydraulicznego łącznika nie używałem, nie wiem czy jest ciężki jak się nim operuje. Liczę że łatwiej będzie podpinać inne maszyny i regulować ich położenie podczas pracy. Oczywiście byłby to łącznik z CBM-em, na każdej maszynie miałbym już kulkę założoną.

Co myślicie o tym pomyśle? Może ktoś używa? Na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Posted

Taki łącznik centralny hydrauliczny to piękna sprawa, przy pierwszej orce docenisz go i na pewno nie będziesz chciał wrócić do starego skręcanego łącznika.

Musisz tylko zwrócić uwagę na to czy ten łacznik ma regulacje, chodzi o to by ręcznie zmienić jego długość. Bo jak nie masz na zewnątrz wyprowadzonego sterowania hydrauliki to będziesz musiał wchodzić do ciągnika by zmienić długość na oko i wyjść by przypiąć do maszyny.

Druga rzecz to miejsce na kulkę przy trzpieniu tam gdzie wpinasz łącznik na maszynie, niektóre stare maszyny nają ta mało miejsca a hydrauliczne łaczniki mają łapę automatyczną CBM.

Ale generalnie pomysł dobry, na pewno się sprawdzi.