ania1983 Posted August 12, 2013 Report Posted August 12, 2013 no to przenosimy temat, może tu się jakoś pochwalimy/podzielimy wiedzą ;D chwalić się kto co robi, jak robi i ile robi dla siebie, dla znajomych na handel. ja to tak skromnie, kilka nalewek, w tym roku jest to oczywiście: malina, orzech, ratafia, śliwka, do tego kilka nowości dzika róża, mięta, kwiat bzu. jeszcze mam na kilka naleweczek ochotę, ale cena spirytusu trochę mnie ogranicza niestety Quote
Tofik Posted August 12, 2013 Report Posted August 12, 2013 Co do bimbru to chyba to jest nie legalne:)jeżeli chodzi o moje wiśniowe winko to ile dajesz za literkę? Quote
ania1983 Posted August 12, 2013 Author Report Posted August 12, 2013 Tofi, na własny użytek to może jednak legalne? muszę męża potem zapytać jak to jest a ile daję za winko? kurcze no, myślałam że tak najpierw dasz spróbować a potem ewentualnie o cneie pogadamy, a Ty tak od razu z grubej rury Quote
Robert ;-) Posted August 12, 2013 Report Posted August 12, 2013 Co do bimberku to sprzedawać nie wolno ale na własny użytek po cichu wiadomo wielu ludzi robi;] ja wolę te [rękopisy] niż wódkę bo chociaż głowa nie boli;] a co do ceny spirytusu to kiedyś pracowałem na gorzelni to od nas spirytus szedł po 2zł za litr a w sklepie był wtedy ponad 100zł za litr i kto zdziera z nas kasę, Quote
ania1983 Posted August 12, 2013 Author Report Posted August 12, 2013 Spiryt za 2 zeta za litr?? no to jestem w szoku, ciekawe czemu on w sklepie taki drogi :/mąż twierdzi, że babcie się nacierają spirytem i przez to taka cena rynkowa oczywiście nie obrażając żadnej babci ;D Quote
VoYtek8 Posted August 12, 2013 Report Posted August 12, 2013 U mnie nikt tego nie robi bo nie potrafi i ja tez. Jednak lubię sobie łyknąć coś swojskiego, jak np. bimberek który jest niestety nielegalny, no ale kto wyobraża sobie prawdziwe Polskie wesele bez bimbru. Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted August 12, 2013 Report Posted August 12, 2013 Uśmiałem się z tych babcinych zabiegów;] moja wiedza na temat cen jest z przed 4 lat ale nie sądzę żeby cena wyjściowa z gorzelni wzrosła a dla tego drogo bo akcyza na artykuły spirytusowe jest duża czyli rząd doi ile wlezie;[ Quote
pawelxy1 Posted August 12, 2013 Report Posted August 12, 2013 Ja osobiście mam 5 letnie wino z wiśni i głogu smakuje po prostu cudownie i czasem podbieram tacie;dMam też z głogu i dzikiej róży plus miodzio. To jest 2 letnie.I tegoroczne jeszcze nie gotowe z Wiśni ogółem ze wszystkiego;d Posiadam też nalewkę z kukułek muszę w końcu wypić;dTeż naleweczka z miodu i cytryny;d Bimber jest legalny na własny użytek;dPozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted August 12, 2013 Report Posted August 12, 2013 Paweł nie jest legalny;[ nawet na własny użytek ;[takie prawo kolego nie wolno pędzić nawet dla siebie [niestety] Quote
ania1983 Posted August 12, 2013 Author Report Posted August 12, 2013 Paweł, to ładne winka posiadasz bimber rzeczywiście jest nielegalny, nawet na własny użytek, to chore :/ co innego jak ktoś na handel produkuje, ale jak tylko dla siebie?ech....chore przepisy Quote
Robert ;-) Posted August 12, 2013 Report Posted August 12, 2013 No cóż na przepisy nie mamy wpływu ale po cichu zawsze ludzie kombinowali i będą;]a te winka to ile najkrócej trzeba trzymać przed konsumpcją bo wiadomo im starsze tym lepsze ;] Quote
pawelxy1 Posted August 12, 2013 Report Posted August 12, 2013 U mnie jest sytuacja że gość sąsiad chce wyburzyć stodołę i nie dostał pozwolenia bo to zabytek a skoro to co jest na jego ziemi powinno być jego własnością i powinien robić z tym co chce. Identycznie jak coś wykopiesz typu antyk musisz oddać do państwa a przecież ziemia jest twoja Tak samo jeżeli ty pędzisz bimber na swojej posesji to kogo to obchodzi co ty robisz u siebie. Nawet głupiego drzewa nie możesz sobie wyciąć to co to nie jest twoja ziemia skoro musisz mieć pozwolenia? Ja bym się kłócił z miastem gminom powiatem.Bo ja mam racje to co jest na twej ziemi to twoje. Przepraszam za tak wyczerpującą wypowiedź ale nasze prawo jest do dupy;/Pozdrawiam Quote
Tofik Posted August 12, 2013 Report Posted August 12, 2013 Oj Paweł Paweł prawo jest jakie jest a żaden rzad nie pozwoli sobie ażeby ktoś mu cos zabrał a co do ziemi to tylko ziemia jest twoja za ktora jeszcze musisz placic podatek ale jakbyś np. rope znalazł to zaraz by cie wywłaszczyli:)A co do bimbru to na każdej wsi znajdzie sie choć jeden co bedzie pędziłAniu nie denerwuj sie ja tak zawsze z grubej rury:) Quote
ania1983 Posted August 12, 2013 Author Report Posted August 12, 2013 Tofik, ale ja się nie denerwuję a już na pewno nie na Ciebie, prędzej na nasze państwo, tak jak napisał Paweł, nic nie możemy na podobno swojej ziemi, za którą zapłaciliśmy i ciągle płacimy. ale z chorymi przepisami spotykam się niestety na co dzień i w różnych dziedzinach życia Quote
pawelxy1 Posted August 12, 2013 Report Posted August 12, 2013 dokladnie tak. to niedługo bd tak że jak autko bd stało na posesji to stwierdzą że to państwa;/ Quote
Tofik Posted August 12, 2013 Report Posted August 12, 2013 Takie prawo i niewiele możemy na to poradzića wracając do bimbru:) to kiedyś taki dziadek dal mi skosztować bimberek z porzeczki czarnej zaprawiany miodem i sokiem z cytryny no to porostu miodzio, żadnej goryczki nie było czuć a i wódka sie nie umywa:) Quote
Robert ;-) Posted August 12, 2013 Report Posted August 12, 2013 ja też mam dobre wspomnienia co do dziadkowego ''rękopisu'' robił go na okowicie z brzozy piło się jak wodę tylko jak trzepną to o podłogę a teraz może pochwalicie się swoimi przepisami ja nie robię takich wyrobów to liczę na was pozdrawiam widzisz Sławek dobry bimber lepszy jak wódka a ja wiem z czego i jak się ją robi Quote
ania1983 Posted August 12, 2013 Author Report Posted August 12, 2013 Robercie, to zdradź nam sekret Tofik, jak czarna porzeczka i miodek, to na pewno musiało być pyszne Paweł, nie znam takich specyfików, ale na pewno jest to z buraków Quote
pawelxy1 Posted August 12, 2013 Report Posted August 12, 2013 niee burczok to młode wino nazywane w Austrii;dI takim młodym winem jest się szybciej upić niż starszym. Bo to jeszcze nie sfermentowało czy coś.;d Quote
ania1983 Posted August 12, 2013 Author Report Posted August 12, 2013 hahha, a ja byłam pewna że burczok to coś z buraków Quote
pawelxy1 Posted August 12, 2013 Report Posted August 12, 2013 Widzisz jednak nie;d Ale idzie się upić;d Quote
Tofik Posted August 12, 2013 Report Posted August 12, 2013 Ale Robercie tylko raz w życiu taki skosztowałem bo inne co bilem to "zajzajery" z taka goryczka ze szkoda gadać a na dodatek to czasami na drugi dzień glowe rozrywało:( dlatego wole wódke bo chociaż łeb nie boli:)Pawle po takim niesfermentowanym to może nieźle przegonić Quote
ania1983 Posted August 12, 2013 Author Report Posted August 12, 2013 a co do przepisów, to moje nalewki sa bardzo prosto robione, owoce zalane spirytusem, leża sobie długo, jak sobie przypomnę to zlewam potem do spirytusu wlewam miodek i czekam...rok, 2 lata...rózniechociaż jedną nakewkę zrobiłam w tym roku z przepisu ;D z kwiatu bzu, jak smakuje jeszcze nie wiem, ale pachnie i wygląda obłędnie Quote
pawelxy1 Posted August 12, 2013 Report Posted August 12, 2013 heh no tak ale po szklance bylem tak wstawiony ze szok;d Quote
Recommended Posts