Jump to content

Recommended Posts

Posted
W gorzelni pracowałem ze trzy lata to się napatrzyłem i sam pędziłem spirytus to jest tak zboże np żyto pszenżyto kukurydzę przechowuje się w beznadziejnych warunkach szczury koty i ptaki po tym chodzą i ''zanieczyszczają'' zboże do zacieru dodaje się nawozy sztuczne np,mocznik i inne, do tego kwas zdolny przepalić stal potem to wszystko ląduje w kadzi rzadko mytej a potem się to gotuje niby jest tam 100stopni ale i tak apetyt mija dla tego wolę ''rękopisy''
  • Replies 90
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Robercie, no to teraz smaka narobiłeś :D

a tak poważnie, to wódki na szczęście nie piję bo nie lubię, ale spirytus...kilka litrów w roku zużywam i wypijam w nalewkach, o fuj! mam nadzieję że do zimnych jesiennych wieczorów zapomnę o tych szczurach [brrr]

Posted

Michu, tylko jako degustator? a może coś więcej się odważysz :D

Robercie, dlatego czasem może lepiej wszystkiego nie wiedzieć :D

swoją drogą przypomniało mi się jak byłam dobrych kilka lat temu w Rumuni i na własne oczy widziałam jak w browarze były szczury wielkości kota, brrr ochyda

Posted

Jestem nowym użytkownikiem' date=' na pędzeniu się nie znam, ale chętnie wpiszę się na listę degustatorów ;-)

[/quote']

jeżeli o mnie chodzi też nigdy nie próbowałem nawet wina zrobić, ale jako degustator piszę się na całego. przez miedzę pobudował się kolega i do końca wakacji ma się wprowadzić a wiem że robił piwo to może i ja się wciągnę?

Posted

Robercie, piwo? swojego czasu namawiałam męża, ale jakoś zawsze brakuje czasu albo kasy. ja tam piwa nie piję, ale on bardzo lubi :P

Kubus, to może czas najwyższy coś spróbować ;D

Posted
Ja mam 13 lat , a kolega ma 10 , i drugi kolega tez ma 13 i codziennie po 2 kielichy nalewki , wódki ( wódka orzechowa czy coś , 30 % gdzieś ma , kolega czasami dziadkowi zabiera ) a ja tacie z flachy troche odlewam , kolega drugi troche bratu weźmie i jedziemy :D .
Posted
Świetnie Michale, pochwal się jeszcze tym swoim rodzicom... A jak kiedyś nie będzie Ci się głowa kiwała to poczytaj sobie o działaniu alkoholu na układ nerwowy człowieka, jesteś przed okresem dojrzewania (pisze o fizycznym bo do psychicznego to ci jeszcze daleko z takim zachowaniem) i teraz powinieś rosnąć i przybierac mięśni, jak dziecko walnie 2 kieliszki to już podcięte jest więc to szkodzi Twojemu zdrowiu. Ciekawe dokąd ten świat zmierza gdy 13 letnie dzieci zapijaja się nalewką którą kradną...
Posted

witam nalewki są dobre w małych ilościach kieliszek lub dwa na konkretną imprę najlepsza

jest bimberek minimum 50 wolt jak ktoś lubi z dodatkami oczywiście pędzony w dobrej

aparaturze i dobrych składników miałem porządny sprzęt niestety żandarm czyt żona

unicestwiła aparaturkę więc został monopol pozdro !

Posted

Pablos, bez urazy ale współczuje takiej zony :/

Kubus, nie uogólniajmy nie każda taka jest...

ja to bym sie cieszyła jak by mój mąż chciał coś sam robić, ale po pierwsze zawód mu nie pozwala a po drugie nie widzi takiej potrzeby, ja to co innego, ale nie wiem z której strony się zabrać za to :D

Posted

Michu' date=' tylko jako degustator? a może coś więcej się odważysz :D

Robercie, dlatego czasem może lepiej wszystkiego nie wiedzieć :D

swoją drogą przypomniało mi się jak byłam dobrych kilka lat temu w Rumuni i na własne oczy widziałam jak w browarze były szczury wielkości kota, brrr ochyda

[/quote']

Aniu, póki co chyba tylko degustator :) Kiedyś miałem chęć powalczyć z robieniem bimbru. Po dziadku mam full zeszytów. Dziadek każdy dzień opisywał co i jak dodawał do tego swojego trunku :P ale obawiam się, że tego nie będę w stanie dopilnować z racji mojej pracy. Trochę za dużo krążę po kraju - musiałbym chyba gąsiory ze sobą wozić w aucie ;)))

• 1 year later...
Posted

nowy sezon jesienny się zaczyna, więc przyznawać sie kto i co i w jakiej ilości nastawił :D

ja w tym roku nie robiłam prawei nic, bo mam spore zapasy z poprzednich lat, my praktycznie nie pijemy.

ale w tym roku nastawiałam nalewkę z pędów sosny, to z nowości :) jak będzie dzisiaj pogoda, a się zapowiada to na głóg pójdę i zobacze czy jeszcze jest, bo mam ochotę na nalewkę z głogu :)

Posted
Nalewka z sosny bardzo dobra na przeziębienie. Do głogu trzeba dodać trochę rodzynek. Najlepsza nalewka jest jak dla mnie na rajskich jabłuszkach z rodzynkami goździkami. Pozdrawiam wszystkich na Forum!
Posted

Michale, widzę że znasz temat :D

coś więcej napisz od siebie :) proszę :)

niestety nie mam rajskich jabłuszek, więc nie zrobię takiej nalewki :(

co do głogu zapamiętam :) dodam rodzynki, tylko oby jeszcze był głóg :D

Posted
Rodzynki pochłaniają garbnik lecz same w sobie też nadają smak który jak dla mnie i większości ludzi nie jest dobry dla nalewki. Dodaje się je w takiej ilości aby co najwyżej stanowiły przyprawę i tylko do podstawy nalewki która ma dużo garbnika. Ja dodaję rodzynki po zlaniu nalewki do butelki po 1-3 sztuki. Goździki też jako przyprawa, ale pasują tylko do mocnych nalewek np na śliwowicy. Pozdrawiam wszystkich na Forum!!