Wina, nalewki, bimber i inne alkohole!:D
Napisano 16 sierpień 2013 - 14:48
Napisano 16 sierpień 2013 - 15:39
Napisano 16 sierpień 2013 - 15:52
Napisano 16 sierpień 2013 - 19:29
zapoznam się z ofertą, na razie na pewno nie skorzystam ale chociaż będę wiedziała teraz jak szukać ;D
Napisano 16 sierpień 2013 - 22:14
Michu, tylko jako degustator? a może coś więcej się odważysz
Robercie, dlatego czasem może lepiej wszystkiego nie wiedzieć
swoją drogą przypomniało mi się jak byłam dobrych kilka lat temu w Rumuni i na własne oczy widziałam jak w browarze były szczury wielkości kota, brrr ochyda
Aniu, póki co chyba tylko degustator Kiedyś miałem chęć powalczyć z robieniem bimbru. Po dziadku mam full zeszytów. Dziadek każdy dzień opisywał co i jak dodawał do tego swojego trunku ale obawiam się, że tego nie będę w stanie dopilnować z racji mojej pracy. Trochę za dużo krążę po kraju - musiałbym chyba gąsiory ze sobą wozić w aucie ))
Napisano 26 październik 2014 - 08:08
ja w tym roku nie robiłam prawei nic, bo mam spore zapasy z poprzednich lat, my praktycznie nie pijemy.
ale w tym roku nastawiałam nalewkę z pędów sosny, to z nowości jak będzie dzisiaj pogoda, a się zapowiada to na głóg pójdę i zobacze czy jeszcze jest, bo mam ochotę na nalewkę z głogu
Napisano 26 październik 2014 - 08:26
Napisano 26 październik 2014 - 08:29
coś więcej napisz od siebie proszę
niestety nie mam rajskich jabłuszek, więc nie zrobię takiej nalewki
co do głogu zapamiętam dodam rodzynki, tylko oby jeszcze był głóg
Napisano 26 październik 2014 - 09:01
Napisano 26 październik 2014 - 10:36
jeśli tak to pochwal się co robisz i jaką masz "kolekcję" smaków
Napisano 26 październik 2014 - 11:06
Napisano 26 październik 2014 - 11:11
ja zawsze robię nalewki prosto. owoce zalewam spirytusem lub wódką. to sobie stoi minimum 6 miesięcy a najlepiej 12. alkohol zlewam i łączę z miodem, stoi kolejne 6-12 miesięcy.
są wyjątki gdzie trzeba sok wydobyć z owoców i czasami najpierw zasypuję cukrem, ale tylko tyle cukru coby sok puściły, a potem zalewam alkoholem.
Napisano 26 październik 2014 - 12:24
I jeszcze taka zasada. Jeżeli robisz nalewkę z owoców z dodatkiem cukru aby puściły sok to najpierw zalej wódką, po dwu tygodniach ją zlej i zasyp cukrem, a po następnych dwu wlej zlaną wódkę i dodaj spirytus do odpowiedniej mocy. Generalnie owoców nie zalewa się spirytusem. Wyjątek stanowią nalewki lecznicze np. orzechówka. Pozdrawiam wszystkich na Forum!
Napisano 26 październik 2014 - 12:34
Napisano 26 październik 2014 - 12:49
Napisano 26 październik 2014 - 12:54
w tym roku to nalewki robię głownie na wódce, bo po pierwsze mam smaki na coś słabszego, ja spirytusu nie rozcieńczam z wodą a po drugie w tym roku szkoda mi kasy na spirytus. wcześniej kupowałam w zimie raz na miesiąc buteleczkę, ale tej zimy miałam ważniejsze wydatki, poza tym wiedziałam że nalewek mi bardzo dużo zostało i nie będę raczej nic robiła.
Napisano 26 październik 2014 - 16:32
Napisano 26 październik 2014 - 16:59
ja w zimie muszę kupić balon, bo tak w sezonie to kasy nigdy nie ma na takie ekstra wydatki, to za rok też sie zabieram za wino
a czym teraz zapełnić? jak masz tarninę gdzieś, to nazbieraj i zrób wino jest genialne, mój ojciec robi od lat
Napisano 26 październik 2014 - 17:42
ja z żoną zlaliśmy dziś wino które już przestało "robić". Porzeczkowo-malinowe, a że pierwsze nasze to robione metodą prób i błędów i wyszło wytrawne lub półwytrawne z racji małej ilości cukru. Powoli się nauczymy... A kto podpowie czym zapełnić w obecnej chwili balon na wino?? Szkoda żeby stał pusty
Zrób z twardych późnych kwaskowych jabłek tak 7,5 l moszczu, rozpuść 2 kg cukru w 2 l wody (jeżeli nie będzie się chciał rozpuścić to podgrzej), dodaj drożdże Tokay lub Sherry i będziesz miał wspaniałe białe półsłodkie winko. Pozdrawiam wszystkich na Forum!
Napisano 29 styczeń 2016 - 16:38
Ja nie mam doświadczenia z nalewkami, ale ze trzy tygodnie temu zakisiłam nalewkę z pigwowca. Owoce, wodę z cukrem zalałam bimbrem w jakiś tam proporcjach, żeby, jak wyliczyłam, wyszło około 30%. A teraz na powierzchni zbierają się jakieś nieprzyjemne burzyny, taka biała gęsta pianka. Przelałam to przez sitko, ale od nowa tak. I śmierdzi bardziej jak zacier, niż jak bimber. Coś z tym da się zrobić? Czy zostaje mi wyłącznie przepuszczenie tego jeszcze raz przez kolumnę? Albo wyrzucenie w diabły?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych