Skocz do zawartości


Zdjęcie

Wina, nalewki, bimber i inne alkohole!:D


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
90 odpowiedzi w tym temacie

#61 Vademecum

Vademecum

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 29 styczeń 2016 - 18:07

Wszystko można przepuścić, a to że sie burzy to może być niedofermentowane, dlatego sie leżakuje, natomiast nie wiem poco bimber do tego, chyba jako nalewka....
  • 0

#62 Robert ;-)

Robert ;-)

    Duży Robert;-)

  • Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 29 styczeń 2016 - 19:16

Koleżanka zrobiła sobie zaciera woda cukier i alkohol drożdże były na owocach i gotowe, teraz wygotowac i będzie bimberek
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#63 Vademecum

Vademecum

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 29 styczeń 2016 - 20:10

Tylko poco tam alkochol skoro to miała być fermentacja ? drożdże powyżj 15 % kończą fermentacje do 18 % później proces ustaje...
Wzmacniane trunki doprawia się destylatem po fermentacji a nie przed .... dlatego dziwnie i niezrozumiale brzmi to zapytanie z tymi mętami.
  • 0

#64 lottomito

lottomito

    Farmer

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 378 postów

Napisano 30 styczeń 2016 - 12:04

Koleżanka napisała że nalewka ma około 30% więc fermentacja nie jest kompletnie mozliwa. Moim zdaniem błąd popełniła mieszając wszytko na raz. Ja robiłem tak że najpierw owoce i cukier. To sobie stoi w słoiku około 2 tygodni. Potem ten syrop zlewam i zalewam owoce mocny alkoholem i znów dwa tygodnie. Potem mieszam syrop i ten smakowy alkohol razem. Znów dwa tygodnie to lezakuje.

 

U koleżanki to mozliwe są błedne wyliczenia stężenia alkoholu lub za mało cukru. Cukier również zatrzymuje fermentację 


  • 0

#65 Elka

Elka

    Użytkownik

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 26 postów

Napisano 04 luty 2016 - 10:28

Uwielbiam domowe nalewki :) myślałam kiedyś nad zrobieniem ale bałam się że nie wyjdzie :)


  • 0

#66 Robert ;-)

Robert ;-)

    Duży Robert;-)

  • Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 04 luty 2016 - 14:39

Casem warto spróbować nawet jeśli ma się nie udać,
a ja tak z innej beczki macie jakiś innowacyjny przepis na "1410"może cocdodać już do gotowego aby uzyskać dobry smak:-D ( kolega kiedyś dodawał białe suszone śliwki)
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#67 Tofik

Tofik

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 4132 postów

Napisano 04 luty 2016 - 18:35

Spróbuj zaprawić miodem i sokiem z cytryny, tylko miód musi być podgrzany żeby był w płynnej postaci :)

SMACZNEGO

 

Pozdrawiam


  • 0

#68 Zofia123

Zofia123

    Nowy

  • Użytkownik
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 11 luty 2016 - 08:48

A robił ktoś kiedyś samodzielnie miody pitne? Mam wszystko, czego trzeba, tylko zastanawiam się, czy taki miód domowej produkcji będzie równie dobry (lepszy?) co kupny? Chciałabym by był to alkohol słodki, niekoniecznie korzenny, jaki miód wybrać? I jaki ma to status prawny? Robienie miodów pitnych na własny użytek jest legalne?


  • 0

#69 Vademecum

Vademecum

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 11 luty 2016 - 19:27

heh, pamiętam pogadanke na temat miodów pitnych w szkole, rok gdzieś w stanie wojennym :)
Dokładnie nie pamiętam ale to robiło się jakoś do objętości , dwujniak, trójniak... Było to wtedy zakazane, ale profesorka była jedyna...
Na własny użytek można wszystko, no prócz maku :)
  • 0

#70 lottomito

lottomito

    Farmer

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 378 postów

Napisano 12 luty 2016 - 08:42

Zofia miód pitny własnej roboty jest niebo lepszy od kupionego. Możesz sobie to dowolnie doprawić. Jeżeli masz praktykę w produkcji wina to możesz się pokusić o próbę zrobienia sobie miodziku. Dlaczego praktyka jest potrzebna? Miód jest bardziej wrażliwy na błędy w produkcji. Co do rodzaju miodu to rób z takiego jaki lubisz,mnie smakuje spadziowy.
  • 0

#71 czesiek888

czesiek888

    Farmer

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 218 postów

Napisano 10 marzec 2022 - 10:15

Zofia123 możesz podzielić się przepisem na miód pitny?


  • 0

#72 crazy333

crazy333

    Farmer

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 383 postów

Napisano 23 marzec 2022 - 15:36

Witam, sami produkujecie spiryt czy macie jakie "pewne" źródła? Ja się kiedyś nadziałem na trefny towar ;/


  • 0

#73 Sołtys Michał

Sołtys Michał

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 1007 postów

Napisano 23 marzec 2022 - 17:14

Nie robię, kiedyś bawiłem się w ino. Obecnie nie. Ale jak jest dobre takie amatorskie źródełko to warto mieć w barku :) , miałem znajomego to wiśnióweczki, orzechówki, wina porzeczkowe, z dzikiej róży robił wyśmienite. Moc była niewyczuwalna , a była... :) 


  • 0

#74 Vademecum

Vademecum

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 23 marzec 2022 - 19:39

też muj sąsiad robił czary, dopuki nie zaczą się zmagać z horobą nowotworową.
Wypiliśmy połówke we dwuch z marszu i niepamiętam jak do domu dojechałem 500 metrów
  • 0

#75 crazy333

crazy333

    Farmer

  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 383 postów

Napisano 01 kwiecień 2022 - 09:15

TO jechałeś jeszcze do domu?  :P


  • 0

#76 Vademecum

Vademecum

    V.I.P

  • Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 01 kwiecień 2022 - 09:56

a, jechałem (20 lat temu) ursusem 1614 z agregatem uprawowym i chwała opaczności że zatrzymałem się przed ścianą budynku gospodarczego, a nie za....
  • 0

#77 tomcio112

tomcio112

    Bywalec

  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 178 postów

Napisano 20 kwiecień 2022 - 14:28

to były czasy, nie wiadomo się czy śmiać czy płakać


  • 0

#78 Mira

Mira

    Użytkownik

  • Użytkownik
  • PipPip
  • 38 postów

Napisano 28 kwiecień 2022 - 09:50

Słuchajcie, a robił ktoś wino z ryżu?


  • 0

#79 Robert ;-)

Robert ;-)

    Duży Robert;-)

  • Super Moderator
  • 8014 postów

Napisano 28 kwiecień 2022 - 17:55

Trzeba mieć wiedze i szczęście ponoć robi się z tego trucizna jak się źle człowiek z tym obchodzi
  • 0
Moja siła robocza c355 i mtz80

#80 SandreczkaL

SandreczkaL

    Nowy

  • Użytkownik
  • Pip
  • 15 postów

Napisano 29 czerwiec 2022 - 10:37

Trzeba mieć wiedze i szczęście ponoć robi się z tego trucizna jak się źle człowiek z tym obchodzi

Z czego dokładnie robi się trucizna ? Masz na myśli wino z ryżu ? Czy ogólnie ? 


  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych