Wina, nalewki, bimber i inne alkohole!:D
#61
Napisano 29 styczeń 2016 - 18:07
#62
Napisano 29 styczeń 2016 - 19:16
#63
Napisano 29 styczeń 2016 - 20:10
Wzmacniane trunki doprawia się destylatem po fermentacji a nie przed .... dlatego dziwnie i niezrozumiale brzmi to zapytanie z tymi mętami.
#64
Napisano 30 styczeń 2016 - 12:04
Koleżanka napisała że nalewka ma około 30% więc fermentacja nie jest kompletnie mozliwa. Moim zdaniem błąd popełniła mieszając wszytko na raz. Ja robiłem tak że najpierw owoce i cukier. To sobie stoi w słoiku około 2 tygodni. Potem ten syrop zlewam i zalewam owoce mocny alkoholem i znów dwa tygodnie. Potem mieszam syrop i ten smakowy alkohol razem. Znów dwa tygodnie to lezakuje.
U koleżanki to mozliwe są błedne wyliczenia stężenia alkoholu lub za mało cukru. Cukier również zatrzymuje fermentację
#65
Napisano 04 luty 2016 - 10:28
Uwielbiam domowe nalewki myślałam kiedyś nad zrobieniem ale bałam się że nie wyjdzie
#66
Napisano 04 luty 2016 - 14:39
a ja tak z innej beczki macie jakiś innowacyjny przepis na "1410"może cocdodać już do gotowego aby uzyskać dobry smak:-D ( kolega kiedyś dodawał białe suszone śliwki)
#67
Napisano 04 luty 2016 - 18:35
Spróbuj zaprawić miodem i sokiem z cytryny, tylko miód musi być podgrzany żeby był w płynnej postaci
SMACZNEGO
Pozdrawiam
#68
Napisano 11 luty 2016 - 08:48
A robił ktoś kiedyś samodzielnie miody pitne? Mam wszystko, czego trzeba, tylko zastanawiam się, czy taki miód domowej produkcji będzie równie dobry (lepszy?) co kupny? Chciałabym by był to alkohol słodki, niekoniecznie korzenny, jaki miód wybrać? I jaki ma to status prawny? Robienie miodów pitnych na własny użytek jest legalne?
#69
Napisano 11 luty 2016 - 19:27
Dokładnie nie pamiętam ale to robiło się jakoś do objętości , dwujniak, trójniak... Było to wtedy zakazane, ale profesorka była jedyna...
Na własny użytek można wszystko, no prócz maku
#70
Napisano 12 luty 2016 - 08:42
#71
Napisano 10 marzec 2022 - 10:15
Zofia123 możesz podzielić się przepisem na miód pitny?
#72
Napisano 23 marzec 2022 - 15:36
Witam, sami produkujecie spiryt czy macie jakie "pewne" źródła? Ja się kiedyś nadziałem na trefny towar ;/
#73
Napisano 23 marzec 2022 - 17:14
Nie robię, kiedyś bawiłem się w ino. Obecnie nie. Ale jak jest dobre takie amatorskie źródełko to warto mieć w barku , miałem znajomego to wiśnióweczki, orzechówki, wina porzeczkowe, z dzikiej róży robił wyśmienite. Moc była niewyczuwalna , a była...
#74
Napisano 23 marzec 2022 - 19:39
Wypiliśmy połówke we dwuch z marszu i niepamiętam jak do domu dojechałem 500 metrów
#75
Napisano 01 kwiecień 2022 - 09:15
TO jechałeś jeszcze do domu?
#76
Napisano 01 kwiecień 2022 - 09:56
#77
Napisano 20 kwiecień 2022 - 14:28
to były czasy, nie wiadomo się czy śmiać czy płakać
#78
Napisano 28 kwiecień 2022 - 09:50
Słuchajcie, a robił ktoś wino z ryżu?
#79
Napisano 28 kwiecień 2022 - 17:55
#80
Napisano 29 czerwiec 2022 - 10:37
Trzeba mieć wiedze i szczęście ponoć robi się z tego trucizna jak się źle człowiek z tym obchodzi
Z czego dokładnie robi się trucizna ? Masz na myśli wino z ryżu ? Czy ogólnie ?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych