Miki Posted August 15, 2013 Report Posted August 15, 2013 Witam Pnowie!Mam pytanie tak jak w temacie jaki pługo obrotowy 4+1 kupić do niego? Ziemie to głównie MADY czyli są one ciężkie. Rzeczjasna chciałbym aby był używany i relatywnie niedrogi względem swoich mozliwości i jakości. Pozdrawiam! Quote
VoYtek8 Posted August 15, 2013 Report Posted August 15, 2013 Myslę że ten Ursus powinien dobrze chodzić z 4+1 jakiego zamierzasz kupić . Jesli chodzi o kwestię zakupu to napisz czy intersuje Cię Polski czy zagraniczny pług i określ ile zamierzasz na niego wydać. Pozdrawiam Quote
grzepaku1 Posted August 15, 2013 Report Posted August 15, 2013 miałem takiego ursusa 6 lat na nowych oponach radialnych przód 420x70 x24 a tył 520x70 x34 bez blokady przedniego mostu z pełnym kompletem obciążników współpracował z pługiem obrotowym 4x40 frost o wadze około 1,5t to powiem że do pługa 4+1 to ma za słaby podnośnik chociaż powinien go podnieść i radzę ci nie brać obrotówki tak ciężkiego jak mój a na ziemi ciężkiej to 4 skiby szerokie to ma dosyć a i uciąg tego ciągnika wcale nie jest duży przy głębokiej orce na ciężkiej ziemi lepiej mieć jedną skibę mniej i spokojnie pracować niż się męczyć jak warunki się trochę pogorszą Quote
Miki Posted August 16, 2013 Author Report Posted August 16, 2013 Ale także lepiej mieć jedna skibe w zapasie, która np. można dokręcić na płaskich polach, a na górkach jeździć z czterema skibami. O podnośnik się nie martwie bo są 2 tłoki. A jeśli chodzi o kwote to tak do 8tys. złotych. Quote
Mikruss Posted August 16, 2013 Report Posted August 16, 2013 zapomnij o 4+1 4 skiby ma ciężko podnieść ten ciągnik i to na najmocniejszej hydraulice a gdzie 5 skib...sorry ale te ciągniki nie nadawają się do takiego sprzętupo drugie co chwile będziesz uszczelniał podnośnik.... Quote
grzepaku1 Posted August 16, 2013 Report Posted August 16, 2013 ja w 1614 też miałem dwa tłoki i podnosił ciężki pług ale połamałem obydwa cięgna dolne ale jak ten pług miał by 5 skib to bym go nie podniósł a podnośnik był w stanie idealnym pod względem udżwigu,cięgła wykonane są ze słabej stali nie nadającej się do tego ciężaru zapomnij o 5 skibach ja bym nie chciał nim orać nawet piachu i wcale prędzej nie zaorzesz 5skibowym pługiem jak 4 a namęczysz się więcej, by obrócić pług 5 skibowy przy tym pługu to musisz mieć dodatkowy siłownik do liniowania pługa bo inaczej podczas obrotu będzie zawadzał o ziemię i pług 5 skibowy o wadze 1,5t to ten ciągnik może wcale nie podnięść z powodu ciężaru daleko oddalonego od ciągnika chociaż udżwig ma 5,5 t. a podczas orki jeśli zagłębisz 5 skib na ziemi ciężkiej to jeśli chciałbyś podnieść pług w czasie jazdy może się okazać że zamiast podnieść się pług podniesie się przód ciągnika nawet z kompletem obciążników z przodu około 500kg na nie równym terenie miałem takie przypadki w 4 skibowym Quote
przemek2092 Posted August 19, 2013 Report Posted August 19, 2013 Ja również radził bym ci 4 skibowy, jak już wcześniej pisali koledzy raz że podnośnik nie jest za mocny dwa siła uciągu, z 4 radził by sobie dosyć dobrze, polecam kupić obrotówkę, piękna sprawa takie coś pozdrawiam Quote
grzepaku1 Posted August 19, 2013 Report Posted August 19, 2013 tym ciągnikiem w pługu 5 skibowym szybciej nie zaorzesz a umęczysz siebie i ciągnik spalanie też mniejsze nie będzie to po co się męczyć kup 4 obrotową i by nie była bardzo ciężka taka jest moja rada a ty zrobisz jak będziesz uważał Quote
Mikruss Posted August 19, 2013 Report Posted August 19, 2013 jezeli półzawieszany to pójdzie bez problemu Quote
Recommended Posts