Młody18 Posted August 15, 2013 Report Posted August 15, 2013 Panowie ja tak z ciekawosci chcialbym zapytac o pare rzeczy. Zostal mi rok szkoly i czy lepiej isc do pracy czy lepiej siedziec w domu i hodowac 20-30 krow mlecznych.? Ile bym zarobil z tego miesiecznie.? Po ile jest litr mleka.? Mam 6klase ziemi. Z polami i lakami nie ma problemu. Swojego juz troche mam. Ile bym musial splacac jesli bym wzial 150tys kredytu.? Piszcie co tylko mozecie. Quote
VoYtek8 Posted August 15, 2013 Report Posted August 15, 2013 Ech...... Cały Polski młody naród tak myśli, chciałby mieć podany na tacy gotowy przepis na życie i nigdy nie popełnić żadnego błędu i nie stracić nawet złotówki, po porostu skończyć szkołę i zaraz mieć super zarobki, dobrą pracę no i oczywiście nie daj Boże się przy tym napracować.... Sam musisz zdecydować co w życiu lubisz robić i co chcesz robić bo np. jak lubisz pracować w drewnie to zostań stolarzem bo wtedy oranie pola nie przyniesie Ci żadnej satysfakcji. Zapamiętaj jeśli lubisz swoją pracę to w życiu nie przepracujesz ani jednego dnia . Cena mleka jest zmienna i róźna w poszczególnych częsciach Polski więc nikt Ci nie wyliczy ile zarobisz, sam wszystkiego spróbuj i wtedy dowiesz się bez niczyjej pomocy co będziesz w życiu robił. Pozdrawiam Quote
DuzyGrzegorz Posted August 15, 2013 Report Posted August 15, 2013 Bydło to raczej hoduje się na lepszych glebach, pszenno-buraczanych, a na słabszych to trzoda trzoda chlewna. Branie kredytu 150 tys. zł w sytuacji gdy Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej podał, że w najbliższych latach połowa gospodarstw musi upaść też nie jest dobrym wyjściem. Nie jest też jasna sytuacja dotycząca przyszłości kwot mlecznych. Jak sprzedasz kawałek sera to skarbówka Cię ściga. Już kilku takich rolników się zgłosiło do biura interwencyjnego w którym pracuję. Pozdrawiam! Quote
Młody18 Posted August 15, 2013 Author Report Posted August 15, 2013 Jaka ilosc musialbym miec trzody aby byly jakies zyski.? A moze lepiej 10000 kur niosek i sprzedawac jajka w hurtowni, bo w koncu bez jajka nie bylo by prawie zadnego pieczywa .?Sory 1000 nie 10000. Quote
DuzyGrzegorz Posted August 15, 2013 Report Posted August 15, 2013 Wg Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej minimum to 350 loch aby się utrzymać. Tę ilość przyjęło Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Pomocą w PROW 2014-202 mają zostać objęci producenci utrzymujący 150-350 loch. Ta propozycja MRiRW nawet nie jest warta mojego komentarza. Producenci jaj protestują gdyż koszty produkcji są znacznie wyższe od tego co otrzymują producenci za jajka. W obecnej sytuacji jak nie masz ani jednej kury nioski to przynajmniej nie dopłacasz. Pozdrawiam! Quote
kubusjettaII Posted August 16, 2013 Report Posted August 16, 2013 dokąd ten świat i gospodarka zmierza?... Quote
Młody18 Posted August 16, 2013 Author Report Posted August 16, 2013 Ja tylko pytam. Kto pyta, nie bladzi. nasze polskie zarobki to wielka masakra. Wiec lepiej pomyslec o czyms powazniejszym. A ty kuba co hodujesz.? Quote
kubusjettaII Posted August 16, 2013 Report Posted August 16, 2013 obecnie nie jestem ukierunkowany na coś jednego w hodowli zwierzęcej, mam małą mieszaninę:4 owce (jeszcze niedawno stado ponad 50 szt), wałach rasy Haflinger( jeszcze niedawno 7 szt ras: zimnokrwiste, śląskie) no i próbuję z trzodą i byczkami. może coś w tym kierunku pójdę. Quote
Recommended Posts