Joanna Posted August 15, 2013 Report Posted August 15, 2013 Witam serdecznie, jestem nowa na tym forum:) Mój tata ok 3 tyg temu zakupił 15 kur niosek odmiana messe (10 starszych i 5 młodszych). Przez 3 lub 4 kolejne dni kury znosiły jaja ok 6 sztuk dziennie a potem nagle przestały. Tata karmi je ziarnami, warzywami, owocami, daje pić - bez sztucznych pasz. Jaka może być przyczyna tego, że przestały nagle się nieść? Poprosił mnie abym zamówiła gniazda, ale nie wiem za bardzo jakie, może ktoś mi doradzi? Dodam też, że kupił też kaczki i perliczki ale po ok 10 dniach zrobił im osobne zagrody.Dziękuję, Joanna Quote
Młody18 Posted August 16, 2013 Report Posted August 16, 2013 Mam ten sam probleem kolezanko. Z 24 kur niosek mialem 14-18jajek a przez 2ostatnie tyg mam tylko 6 gora 8. I co moze byc przyczyna.? Quote
DuzyGrzegorz Posted August 16, 2013 Report Posted August 16, 2013 Kury aby się niosły muszą mieć 16 godz. dnia w systemie wybiegowym. Kiedy dzień się skraca kury kończą nieśność. Zastosujcie doświetlanie. Światło musi być ciepłe nie więcej niż 3000-3300 K. Natężenie ok 20 lux/m kw., co w przeliczeniu na żarówkę żarową wynosi ok 3 W/m kw.. Powinien być także zapewniony okres zmroku ok 1/2 godz., kiedy natężenie jest zmniejszone o połowę. Pozdrawiam! Quote
Robert ;-) Posted August 16, 2013 Report Posted August 16, 2013 http://tablica.pl/oferta/gniazda-dla-kur-IDwCJz.html#a1a641ae10 Popieram Grzegorza i dodam od siebie przyczyną może być zmiana diety a po drugie to jakie te kurki są jeśli z fermy to są już wyniesione i dlatego dzienny uzysk jaj spada a pewnie wcale przez jakiś czas ich nie będzie,co do skrzynek na gniazda to nie trzeba kupować wystarczy postawić jakieś skrzynki np.po pieczywie , albo stare szafki trochę zmodyfikować i to wystarczy.pozdrawiam takie jak w linku są dobre mam coś podobnego tylko swoje sam robiłem. Quote
przemek2092 Posted August 19, 2013 Report Posted August 19, 2013 Ja myślę że do braku jajek przyczyniły sie też wysokie temperatury, u mnie też sporo mniej niosą ale teraz już wszystko wraca do normy bo zrobiło sie chłodniej myślę że to jest przyczyną Quote
Recommended Posts