Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam:) Dziś w moim ursusku 3512 poszedł mi rozrusznik bo juz ostatnio słabo coś palił a dziś dziwnie okręcił i cisza tylko pstyka. Chcę kupić nowy tylko Pan powiedział mi że są dwa typy rozrusznika. Stary czyli klasyczny i jakiś nowy z reduktorem.

Pytanie który wybrać? Z tego co pytałem się cenowo klasyczny kosztuje ok 650 zł a ten z reduktorem coś 350 zł. Pytanie czym one się różnią i który wybrać bo zawsze za pierwszym obrotem ursusek palił nawet przy dużych mrozach:)

Posted
zobacz jeszcze połączenie elektromagnesu ze stojanem, może tam nie łączyć. sam tak miałem, kupiłem rozrusznik z reduktorem bo myślałem że się spalił a przy wymianie dopiero zauważyłem przerwane połączenie. i teraz ma drugi w zapasie...
Posted
ja kupiłęm do c 330 z reduktorem miałem ten stary i jakbyś wymieniał w swoim ursusie 3512 to weź sobie ten z reduktorem dałem za niego 300 eta i śmiga ale jak chcesz możesz też zajrzeć do środka do tamtego który masz i zobacz szczotki tulejki posprawdzaj czy wszystko jest okej i zobaczysz :) Pozdrawiam :P
Posted

witam ja kupiłbym z reduktorem pobiera mniej prądu i możesz odpalić ciągnik nawet

przy słabszej baterii jest tylko jedno ale za 300 zł nie kupisz dobrego rozrusznika za solidny

rozrusznik z reduktorem trzeba dać około 500 zł pozdro!

Posted
tylko ja osobiście jakoś bardziej jestem przekonany do tradycyjnych moim zdaniem niezawodny w C-330 mam go od nowości 31lat około 12000 motogodzin wymieniłem tylko szczotki tulejki są orginalne do dnia dzisiejszego a szybkoobrotowy raczej tego nie wytrzyma ale napewno lepiej kręci przy słabszej baterii
  • 2 weeks later...
Posted

No i doszło do tego że jednak kupiłem rozrusznik z reduktorem i jest ok.

Mam jeszcze jedno pytanie bo gdy schodzi mi z obrotów zaczyna się kontrolka ładowania. Jakoś dzieje się to juz od roku i nie wiem co jest nie tak. Podczas zapalania i dodania troche gazu lampka gaśnie a gdy zejdzie na wolne obroty to się świeci. Wiem że tak nie powinno być. Co może być przyczyną? alternator?

Posted
Dobrze słyszałeś. Niemożliwie tłuką wieniec. mam magnetona i nie jest to szczyt trwałości., Cztery bendixy w ciągu 2,5 roku. Jak nie sprzęgło w nim się rozleciało to urwało końcówkę od strony segera.
Posted

Witam

Ja do C330 kupiłem z reduktorem (koszt ok. 350zł) i niestety wytrzymał tylko ok 2 miesięcy. Pojechałem kupiłem starego typu (koszt ok. 650zł) i ten chodzi już ponad 3 lata.

Rozrusznik z reduktorem był dobry (bynajmniej u mnie) do momentu gdy silnik palił od tzw. "jednego strzału" , natomiast w moim przypadku gdzie potrzebowałem trochę "pokręcić" po prostu zaczęło topić się w nim uzwojenie. Z rozrusznikiem starego typu nie mam tego problemu .

Rozrusznik z reduktorem (za 350 zł) to moim zdaniem taka chińska zabawka. Zresztą jaka cena taka jakość.

• 2 weeks later...
Posted
witam jeśli rozrusznik tylko pyka warto sprawdzić włącznik elektromagnetyczny silnika- miedzianą zworę - odgiąć i zdjąć , zaciśniętą blachą górę elektromagnesu i wyczyścić styki