piernik Posted August 16, 2013 Report Posted August 16, 2013 Witam:) Dziś w moim ursusku 3512 poszedł mi rozrusznik bo juz ostatnio słabo coś palił a dziś dziwnie okręcił i cisza tylko pstyka. Chcę kupić nowy tylko Pan powiedział mi że są dwa typy rozrusznika. Stary czyli klasyczny i jakiś nowy z reduktorem. Pytanie który wybrać? Z tego co pytałem się cenowo klasyczny kosztuje ok 650 zł a ten z reduktorem coś 350 zł. Pytanie czym one się różnią i który wybrać bo zawsze za pierwszym obrotem ursusek palił nawet przy dużych mrozach:) Quote
grzepaku1 Posted August 16, 2013 Report Posted August 16, 2013 najlepiej jak nie miałeś problemu to nic nie zmieniaj napraw stary on się chyba nie spalił skoro dobrze zapalał może tylko szczotki i tulejki do wymiany Quote
kubusjettaII Posted August 17, 2013 Report Posted August 17, 2013 zobacz jeszcze połączenie elektromagnesu ze stojanem, może tam nie łączyć. sam tak miałem, kupiłem rozrusznik z reduktorem bo myślałem że się spalił a przy wymianie dopiero zauważyłem przerwane połączenie. i teraz ma drugi w zapasie... Quote
simson54 Posted August 17, 2013 Report Posted August 17, 2013 ja kupiłęm do c 330 z reduktorem miałem ten stary i jakbyś wymieniał w swoim ursusie 3512 to weź sobie ten z reduktorem dałem za niego 300 eta i śmiga ale jak chcesz możesz też zajrzeć do środka do tamtego który masz i zobacz szczotki tulejki posprawdzaj czy wszystko jest okej i zobaczysz Pozdrawiam Quote
pablos Posted August 17, 2013 Report Posted August 17, 2013 witam ja kupiłbym z reduktorem pobiera mniej prądu i możesz odpalić ciągnik nawet przy słabszej baterii jest tylko jedno ale za 300 zł nie kupisz dobrego rozrusznika za solidnyrozrusznik z reduktorem trzeba dać około 500 zł pozdro! Quote
grzepaku1 Posted August 17, 2013 Report Posted August 17, 2013 tylko ja osobiście jakoś bardziej jestem przekonany do tradycyjnych moim zdaniem niezawodny w C-330 mam go od nowości 31lat około 12000 motogodzin wymieniłem tylko szczotki tulejki są orginalne do dnia dzisiejszego a szybkoobrotowy raczej tego nie wytrzyma ale napewno lepiej kręci przy słabszej baterii Quote
piernik Posted August 27, 2013 Author Report Posted August 27, 2013 No i doszło do tego że jednak kupiłem rozrusznik z reduktorem i jest ok. Mam jeszcze jedno pytanie bo gdy schodzi mi z obrotów zaczyna się kontrolka ładowania. Jakoś dzieje się to juz od roku i nie wiem co jest nie tak. Podczas zapalania i dodania troche gazu lampka gaśnie a gdy zejdzie na wolne obroty to się świeci. Wiem że tak nie powinno być. Co może być przyczyną? alternator? Quote
izydor6280 Posted August 28, 2013 Report Posted August 28, 2013 slyszalem same zle opinie o tych wynalazkach, raz ze wyrtzymuja tylko kilka lat, a dwa ze wieniec na kole za,achowym szybko sie konczy Quote
massay1 Posted August 28, 2013 Report Posted August 28, 2013 Dobrze słyszałeś. Niemożliwie tłuką wieniec. mam magnetona i nie jest to szczyt trwałości., Cztery bendixy w ciągu 2,5 roku. Jak nie sprzęgło w nim się rozleciało to urwało końcówkę od strony segera. Quote
kubusjettaII Posted September 2, 2013 Report Posted September 2, 2013 mam, użytkuję i nic się nie dzieje, wydaje mi się że jak się trafi. Quote
majk44 Posted September 2, 2013 Report Posted September 2, 2013 WitamJa do C330 kupiłem z reduktorem (koszt ok. 350zł) i niestety wytrzymał tylko ok 2 miesięcy. Pojechałem kupiłem starego typu (koszt ok. 650zł) i ten chodzi już ponad 3 lata.Rozrusznik z reduktorem był dobry (bynajmniej u mnie) do momentu gdy silnik palił od tzw. "jednego strzału" , natomiast w moim przypadku gdzie potrzebowałem trochę "pokręcić" po prostu zaczęło topić się w nim uzwojenie. Z rozrusznikiem starego typu nie mam tego problemu .Rozrusznik z reduktorem (za 350 zł) to moim zdaniem taka chińska zabawka. Zresztą jaka cena taka jakość. Quote
zdzis Posted September 12, 2013 Report Posted September 12, 2013 witam jeśli rozrusznik tylko pyka warto sprawdzić włącznik elektromagnetyczny silnika- miedzianą zworę - odgiąć i zdjąć , zaciśniętą blachą górę elektromagnesu i wyczyścić styki Quote
Recommended Posts