didia12 Posted August 17, 2013 Report Posted August 17, 2013 Witam.Mam problem z moją przydomową uprawą pomidorów. Otóż owoce które zbieram z krzaków niby są dojrzałe na zewnątrz ale po przekrojeniu mają zielone obwódki na całym pomidorze i na dodatek od połowy są już całe twarde i łykowate.Z tego co udało mi się wyszukać jest to wina braku fosforu w glebie. Chciałam zapytać czy nawożenie fosforem w tej chwili uratuje jeszcze pozostałe dojrzewające pomidory? Quote
VoYtek8 Posted August 17, 2013 Report Posted August 17, 2013 Są różne odżywki które mają fosfor, potas czy magnez, jednak w Twoich dojrzewających pomidorach łyka już się wykształciły i ciężko będzie to zmienić, myślę że powinnaś zakupić taką odżywkę tyle że pamiętaj o przestrzeganiu czasu karencji po tej odżywce. Jednak raczej w tym roku niewiele zmienisz, na następny rok polecam Ci jeszcze zmianę nasienia pomidora bo ta odmiana może mieć właśnie tendencje do pojawiania się łyk. Pozdrawiam Quote
Tofik Posted August 17, 2013 Report Posted August 17, 2013 Pomidory niebyły od początku odpowiednio odżywiane i brakuje im mikroelementów wiec na chwile obecna możesz zastosować jakiś nawóz mikroelementowy na."kristanol" rozrób go z woda i podlej obecnym wykształconym pomidorom to za wiele nie pomoże ale kolejne grona powinny być o wiele lepsze Pozdrawiam Quote
DuzyGrzegorz Posted August 17, 2013 Report Posted August 17, 2013 A moim bardzo skromnym zdaniem nawożenie fosforem nic nie pomoże gdyż opisane objawy jednoznacznie wskazują na niedobór potasu. Pozdrawiam! Quote
Tofik Posted August 17, 2013 Report Posted August 17, 2013 Ja tam nie chce sie wymądrzając bo nie jestem jakimś znawca ale troszeczkę sie tym zajmowałem i na moje oko to zastosował bym kristanol pomarańczowy (ma największą ilość potasu w składzie) ale z mojego niewielkiego doświadczenia wiem ze sa niektóre skurczybyki:) którym nic nie pomorzePozdrawiam Quote
didia12 Posted August 19, 2013 Author Report Posted August 19, 2013 Tak, pomyliłam się tu chodziło właśnie o niedobór przede wszystkim potasu a nie fosforu. Dzięki za zwrócenie uwagi.Na pewno spróbuje wykorzystać kristanol, może uratuje chociaż te górne grona, które dopiero się zawiązują. Quote
Tofik Posted August 19, 2013 Report Posted August 19, 2013 Raz albo 2 * w tygodniu podlewaj (ewentualnie możesz dodać ekolist albo florowit) to wszystko powinno być ok w przyszłościPozdrawiam Quote
Recommended Posts