Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam.

Mam problem z moją przydomową uprawą pomidorów. Otóż owoce które zbieram z krzaków niby są dojrzałe na zewnątrz ale po przekrojeniu mają zielone obwódki na całym pomidorze i na dodatek od połowy są już całe twarde i łykowate.

Z tego co udało mi się wyszukać jest to wina braku fosforu w glebie.

Chciałam zapytać czy nawożenie fosforem w tej chwili uratuje jeszcze pozostałe dojrzewające pomidory?:huh:

Posted
Są różne odżywki które mają fosfor, potas czy magnez, jednak w Twoich dojrzewających pomidorach łyka już się wykształciły i ciężko będzie to zmienić, myślę że powinnaś zakupić taką odżywkę tyle że pamiętaj o przestrzeganiu czasu karencji po tej odżywce. Jednak raczej w tym roku niewiele zmienisz, na następny rok polecam Ci jeszcze zmianę nasienia pomidora bo ta odmiana może mieć właśnie tendencje do pojawiania się łyk. Pozdrawiam :)
Posted

Pomidory niebyły od początku odpowiednio odżywiane i brakuje im mikroelementów wiec na chwile obecna możesz zastosować jakiś nawóz mikroelementowy na."kristanol" rozrób go z woda i podlej obecnym wykształconym pomidorom to za wiele nie pomoże ale kolejne grona powinny być o wiele lepsze

Pozdrawiam

Posted

Ja tam nie chce sie wymądrzając bo nie jestem jakimś znawca ale troszeczkę sie tym zajmowałem i na moje oko to zastosował bym kristanol pomarańczowy (ma największą ilość potasu w składzie) ale z mojego niewielkiego doświadczenia wiem ze sa niektóre skurczybyki:) którym nic nie pomorze

Pozdrawiam

Posted

Tak, pomyliłam się tu chodziło właśnie o niedobór przede wszystkim potasu a nie fosforu. Dzięki za zwrócenie uwagi.

Na pewno spróbuje wykorzystać kristanol, może uratuje chociaż te górne grona, które dopiero się zawiązują.:rolleyes: