Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam ! ostatnio kupiłem 2 byczki urodzone w styczniu tego roku i jak narazie nie mam zielonego pojęcia jak ich karmić aby je 'tłuczyć' narazie mam trochę sianokiszonki i trochę siana dodaję śrutę(zmielone zboże) co kupić co dawać aby wyglądały jak prawdziwe byki:D Z góry dziękuje i Pozdrawiam!
Posted

to są byki mięsne czy nie

moim zdaniem tym co masz w gospodarstwie siano sianokiszonka liście z buraków a najlepiej kiszonka z kukurydzy i do tego jak już wspomniałem siano do woli bo jest najtańsze w uzyskaniu

ja 2 tyg byczki poje mlekiem w proszku, i dostają siano, 3ci tydzień dostają CJotkę z Nutreny oraz powoli kiszonkę z kukurydzy. Gdy cielaki mają 1,5 miesiąca to już normalnie kukurydzy i siana do woli, odstawiam preparaty mlekozastępcze (niektóre poję dłużej, zależy od cielaka), oraz przechodzę na śrut (ok 1-1.5 kg na dobę).

tu masz link na pewno więcej coś się dowiesz bo mi skończyły się pomysły http://www.veterynaria.pl/articles.php?id=86

Posted
ale śruta zwykła? hmm kukurydzy niestety nie mam:) a ile kosztuje te liście buraka i czy może wysłodki z buraków będą lepsze? ? czy lepiej troche buraków zasiac i liście buraków dawać ? a nie kupywać żadnych odżywek czy jak? niee nie są mięsne
Posted

powiem ci tyle byki to taki nowoczesny odkurzacz co zeżrą wszystko :)

liście buraka cena ta może być u ciebie inna cała przyczepa 6t 300zł

liście buraka cena ta może być u ciebie inna cała przyczepa 6t 300zł

Posted
czyli jak narazie dawać trochę śruty ( ok 1 kg) codziennie tak? a w zimę kupię może jakieś wysłodki z buraków bo w okolicy nie ma nikt tyle buraków aby nazbierać chociaż 1t liści.. a w zimę ile dawać śruty ,sianokiszonki i suchej trawy? ile mniej więcej daje się liści z buraków na dzień?