Jump to content

Recommended Posts

Posted
Jeśli oprsyskasz czymś to zaszkodzi także pszenicy, więc to nie ma sensu. Jak masz mały areał to możesz chodzić i na początku kłoszenia pszenicy ręcznie wyrywać żyto, ale to pracochłonne zajęcie. Ogólnie jak masz taką pszenicę z żytem to nie siej jej na następny rok tylko zmień nasienie na czyste, a podczas siania dbaj by siewnik był do końca obczyszczony ze starych ziaren. Pozdrawiam :)
Posted
Wojtek ma rację ja w zeszłym roku czyściłem pszenżyto z żyta to tyle się naciołem takim wielkim nożem że porażka a tego miałem 40arów najlepiej zmienić nasienie,ja w tym roku widziałem jak w pszenicy kosiarką rotacyjną podniesioną na około 30-40cm wycinali żyto ale dla mnie to żadne wyjście więcej zgnietli oponami niż oczyścili
Posted
Robercie cięcie nożem nic nie da, ja kiedyś ścinałem same kłosy meczetą, po czym zauważyłem że po jakimś czasie zaczeły znowu się wykształcać :/ Jak likwidować ręcznie to tylko wyrywać razem z korzeniami. A ten sposób z kosiarką rotacyjną to przyznam Ci rację że głupi bo straty przerosły zyski z tego że pszenica czysta. Pozdrawiam :)