maly123a Posted August 20, 2013 Report Posted August 20, 2013 Jak w temacie czy jest mozliwosc opryskania przenicy ozmej czyms zeby pozbyc sie zyta jak tak to czyn prosze odp. Quote
VoYtek8 Posted August 20, 2013 Report Posted August 20, 2013 Jeśli oprsyskasz czymś to zaszkodzi także pszenicy, więc to nie ma sensu. Jak masz mały areał to możesz chodzić i na początku kłoszenia pszenicy ręcznie wyrywać żyto, ale to pracochłonne zajęcie. Ogólnie jak masz taką pszenicę z żytem to nie siej jej na następny rok tylko zmień nasienie na czyste, a podczas siania dbaj by siewnik był do końca obczyszczony ze starych ziaren. Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted August 20, 2013 Report Posted August 20, 2013 Wojtek ma rację ja w zeszłym roku czyściłem pszenżyto z żyta to tyle się naciołem takim wielkim nożem że porażka a tego miałem 40arów najlepiej zmienić nasienie,ja w tym roku widziałem jak w pszenicy kosiarką rotacyjną podniesioną na około 30-40cm wycinali żyto ale dla mnie to żadne wyjście więcej zgnietli oponami niż oczyścili Quote
VoYtek8 Posted August 20, 2013 Report Posted August 20, 2013 Robercie cięcie nożem nic nie da, ja kiedyś ścinałem same kłosy meczetą, po czym zauważyłem że po jakimś czasie zaczeły znowu się wykształcać :/ Jak likwidować ręcznie to tylko wyrywać razem z korzeniami. A ten sposób z kosiarką rotacyjną to przyznam Ci rację że głupi bo straty przerosły zyski z tego że pszenica czysta. Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted August 20, 2013 Report Posted August 20, 2013 U mnie pomogło ale to za dużo pracy;[ na siew miałem czyste pszenżyto. Quote
maly123a Posted August 21, 2013 Author Report Posted August 21, 2013 ok dziekuje za odp w takim razie kupie nowe nasienie. Quote
Recommended Posts