waldi 1979 Posted September 6, 2013 Report Posted September 6, 2013 Witam.Ja również nie zagrzałem 30tki,ale kilka razy była na pograniczu zielonego i czerwonego.Do orania nie mam dużo bo 3 ha.Staram się wybierać na orkę w dni chłodniejsze,wietrzne no i jeszcze redukcja do 3 biegu.Sposób z dodatkowym wiatrakiem też jest dobry,ale sam nie praktykowałem.Niektórzy polecają zdjąć maskę,podobno też pomaga .POZDRAWIAM. Quote
henryk Posted September 6, 2013 Report Posted September 6, 2013 Ja jak coś robię w upał' date=' albo za bardzo cisnę mojego Ursusika to czasem woda się nagrzeje do 80 stopni, ale wtedy robię chwile przerwy i zaraz wracam do pracy. Dbam o to żeby woda w mojej 30 się nie zagotowała. Pozdrawiam [/quote']najlepsza temp. dla silnika wysokoprężnego to 80-90stopni ,nienawidzę tych chłopków którzy jadą dwójką z pługiem trzyskibowym na 5 klasie ziemi ,głębokość orki 15 cm i maska 360-ki podparta kijem,nie wiedzą że otwarta maska bardziej sprzyja zagrzaniu silnika Quote
ali Posted September 6, 2013 Report Posted September 6, 2013 nie wiem jakie ma kto pola , ale tego roku moja 360 ma co robić w dwójce grudziądzu, o piaszczystych nie wspomnę bo tam to 6- ty bieg by sprzydał z tym że ziemia leży u sąsiada, orając 330 na 2 gim biegu fajkę przypalałem od kolektora Quote
simson54 Posted September 7, 2013 Author Report Posted September 7, 2013 kiedyś miałem taką sytuacje że uprawiałem pole swoją trzydziestką cały dzień i nic się nie działo nie grzała się a było dość ciepło ok 26 stopni . sąsiad podorywał obok mojego pola 60 i wybrał się bez wody w chłodnicy na pole pewnie nie zaglądał do niej zanim wyjechał w pole ciągnikiem przejechał jeden raz i pyta mnie czy mam wode czasem bo zapomniał sobie nieźle narobił z chłodnicy szła taka para tak dmuchało z niej gorące3m że chciało ją rozwalić do tego jeszcze zrobił sobie dziurę w bloku który jest żeliwny a później to pospawał i tak jeździ dalej ale woda mu ucieka i tak zniszczył sobie traktor a jadąc ciągnikiem trzeba od czasu do czasu zobaczyć co się dzieje nie tylko za maszyną zapiętą ale na zegary czy temperatura nie za wysoka itd . Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted September 7, 2013 Report Posted September 7, 2013 Kolego zawsze trzeba sprawdzić wodę[ borygo ] - olej i paliwo to podstawa, nie rozumie takich ludzi którzy jadą dopóki się da,a co do przegrzewania to czysta chłodnica i brak termostatu[to wzbudza kontrowersje,ale ja go nie mam i tego się trzymam] i masz z bani. mam takiego sąsiada co ma pole obok mnie taki sam areał ciągnik pług taki sam ja robię bez żadnych problemów a on z otwartą maską i staje co chwile bo ciągnik mu się gotuję Quote
simson54 Posted September 7, 2013 Author Report Posted September 7, 2013 mi te się grzał ciągnik ale wymieniłem chłodnice w swojej 30 stce bo były pozatykane kanały w których płynie woda wstawiłem nowy termostat i jest gitara temperatura dochodzi do 80 stopni i dalej nie wchodzi także jest okej Quote
Tofik Posted September 7, 2013 Report Posted September 7, 2013 Kolego zawsze trzeba sprawdzić wodę[ borygo ] - olej i paliwo to podstawa' date=' nie rozumie takich ludzi którzy jadą dopóki się da,a co do przegrzewania to czysta chłodnica i brak termostatu[to wzbudza kontrowersje,ale ja go nie mam i tego się trzymam'] i masz z bani. mam takiego sąsiada co ma pole obok mnie taki sam areał ciągnik pług taki sam ja robię bez żadnych problemów a on z otwartą maską i staje co chwile bo ciągnik mu się gotuję No to Robercie masz zajebistego sąsiada a ta maska to niby w jakim celu jest otwarta? przecież przez to ma słabsze chłodzenie:)bo przecież po to jest maska żeby wiatrak rozdmuchiwał powietrze po całym silniku a przez otwarcie maski zmienia sie "cyrkulacja" powietrza po silniku:) może mnie ktoś poprawić jeśli sie mylę Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted September 8, 2013 Report Posted September 8, 2013 Dokładnie nie wiem po tak robi ale może wydaje mu się że lepiej będzie a tu skutek odwrotny a masz rację co do maski,pozdrawiam Quote
henryk Posted September 8, 2013 Report Posted September 8, 2013 Witam wczoraj orałem pole które ma 3ha i 10arów 5 godzin 35 minut ursusem c355 pługiem zagonowym 3 skibowym a spalanie na godzinę zegarową wyszło mi 4' date='2 litra obroty silnika 2000, ziemia może i słaba ale jak jest sucho to twarda jest a pole ma prostokątny kształt długie jest i szerokie ,jak myślicie dobry wynik czy taki sobie? wyszło mi 57arów na godzinę zegarową [/quote'] 5 godzin to ja pługiem 3 skibowym 360-ką na 2 biegu orzę 2,2 ha ,ale na moją orke mogę praktycznie wjeżdżać siewnikiem bez bronowania,oczywiście orkę tą agregatem 2 walcowym doprawiam po 3 tyg. leżenia odczekuję jeszcze 1 tydzień i sieję,na moim polu jest jak na stole-pozdrawiam Quote
Recommended Posts