marek100 Posted August 21, 2013 Report Posted August 21, 2013 mam garaż o wielkości 300m2. i chce tam wpuści bojery ok 2000tys st. i czy ubojnia kupi odemnie te bojlery i czy tak mogę je trzyma. było by to dodatkowym dohodę dla gospodarstwa Quote
pawelxy1 Posted August 21, 2013 Report Posted August 21, 2013 pisz poprawna polszczyzną to raz.Dwa to wątpię bo musisz mieć odpowiednie poidła itp o ile się nie mylę. Quote
marek100 Posted August 21, 2013 Author Report Posted August 21, 2013 dlatego ten garaż wyposażę w odpowiednie przyrządy. Quote
Robert ;-) Posted August 21, 2013 Report Posted August 21, 2013 A ja spytam się czy masz kasę na zakup poideł, karmików,samych kur no i paszy dla tylu sztuk ciekawe jak z tym u ciebie jest a tak apropo który to już biznes Quote
ania1983 Posted August 21, 2013 Report Posted August 21, 2013 Marek, wydaje mi się, że na forum nie uzyskasz takiej odpowiedzi czy ubojnia od Ciebie kupi kurczaki, o to musisz pytać w ubojni...ale to tylko moje zdanie Quote
VoYtek8 Posted August 21, 2013 Report Posted August 21, 2013 Hehe, jak widać mało wiesz o hodowli drobiu, a jeśli chcesz się tym zająć to bardzo nie dobrze Do tej hodowli są potrzebne 3 rzeczy: kasa, pieniądze i gotówka. Musisz przygotować kurnik na wstawienie kurczaków, czyli wyścielić go, zaczepić poidła, następnie zakupić bardzo drogą pasze, musisz mieć dobrą wentylacje w kurniku, ale nie może być przeciągów, musisz mieć centralne żeby grzać brojlery jak będą młode, wiąże się z tym zakup także drogiego opału, w dodatku przez pierwsze dni kurcząt będziesz musiał mieszkać w tym kurniku i nie odstępować ich na krok, dbać żeby miały stałą temperaturę oraz żeby się nie podusiły. Sam zakup kurcząt to parę tysięcy złotych jest w dodatku to jest niepewny interes bo brojlery trzymasz ok. 6 tygodni i przez ten czas cena może zmienić się diametralnie i gdy będziesz robił wstawienie to cena za kg może być ponad 3 złote, a przy odbiorze cena może sięgac tylko 2.50zł/kg. Czasem na rynku tworzą się korki i ubojnie nie biją kur bo nie mają zbytu, i nie skupują żywca, a Ty wtedy masz dorosłe brojlery w kurniku i z każdym dniem tracisz duże pieniądze. Trzeba naprawdę znać ten rynek żeby wejśc w taki interes, ale można na tym dobrze zarabiać jak ma się pojęcie. Pozdrawiam Quote
marek100 Posted August 21, 2013 Author Report Posted August 21, 2013 mam na to pieniądze ale czy mogę hodować bojlery w garażu przerobionym i dostosowanym do wymogów. czy musi by kurnik. Quote
VoYtek8 Posted August 21, 2013 Report Posted August 21, 2013 Jesli przerobisz garaż to będzie z niego kurnik... co to za różnica? Pozdrawiam Quote
marek100 Posted August 21, 2013 Author Report Posted August 21, 2013 ale czy NIK nie będzie się czepiał że hoduje w garażu bojlery. np powiatowy lekarz weterynarii . a jeszcze bym postawił nowy garaż na 500 bojlerów i też bym trzymał tam. Quote
VoYtek8 Posted August 21, 2013 Report Posted August 21, 2013 NIK to Najwyższa Izba Kontroli i raczej nie będą latać za Twoimi dwoma tysiącami brojlerów bo małe kurniki mają 5000 sztuk pojemności, a standardowe 10000 sztuk, więc Ty będziesz cienki bolek w stosunku do nich A Twoje pytania mnie dołują, no bo jeśli masz teraz garaż (mam nadzieję że w skład jego budowy wchodzą ściany, no i drzwi) to parkujesz tam samochód i masz tam warsztat. Więc gdy wyścielisz to słomą, zamontujesz linie karmiące i poidła to ten Twój garaż będzie kurnikiem.... Myśl trochę. Pozdrawiam Quote
marek100 Posted August 21, 2013 Author Report Posted August 21, 2013 ale on jest pusty miałem tam mieć warsztat ale nie chce bo bende miał bojery, Quote
VoYtek8 Posted August 21, 2013 Report Posted August 21, 2013 Człowieku wiesz co to jest czytanie ze zrozumieniem? Co to kogo obchodzi że tam miałby jakiś warsztat, a teraz tam ma być kurnik, chcesz tam trztmac kury to trzymaj, nikt się nie będzie czepiał. Chociaż to i tak nie wypali bo to Twój któryś z kolei pomysł na biznes i nic z tego i tak nie ma. Pozdrawiam Quote
marek100 Posted August 22, 2013 Author Report Posted August 22, 2013 a do powiatowego muszę zgłaszać , że hoduje bojery. Quote
marek100 Posted August 22, 2013 Author Report Posted August 22, 2013 dzwoniłem do skupu i powiedzieli że nie chcą drobiu. Quote
VoYtek8 Posted August 22, 2013 Report Posted August 22, 2013 No to nie wiem gdzie i jak dzwoniłeś... Teraz jest dobra cena drobiu i zbyt jest, więc nie wiem jakim cudem nie chcieli kupić, chociaż może takich małych ilości nie chcą nawet przyjmować. Pozdrawiam Quote
marek100 Posted August 22, 2013 Author Report Posted August 22, 2013 powiedzieli mi ze drobiu w garażu howac nie mogę bo musi by kurnik bo powiatowy lekarz weterynari się będzie czepiał. Quote
pawelxy1 Posted August 22, 2013 Report Posted August 22, 2013 to masz odpowiedź.Że w garażu kur nie mozesz hodować i znow biznes nie wypalil. pomysl co chcesz robic i dąż do tego a nie poddajesz sie Quote
marek100 Posted August 22, 2013 Author Report Posted August 22, 2013 ale mam następny pomysł hodowla królików i sprzedaż ich do skupu to powinno wypali. Quote
marek100 Posted August 23, 2013 Author Report Posted August 23, 2013 jeden biznes nie odpalił ale mam następny bene kupował z fer kury i sprzedawał je o 1zł drożej. czy mogę kupować kury i je sprzedawc. czy muszę gdzieś to zgłaszać. Quote
VoYtek8 Posted August 23, 2013 Report Posted August 23, 2013 No normalnie kabaret na tym forum z Tobą mamy . Pozdrawiam Quote
pawelxy1 Posted August 23, 2013 Report Posted August 23, 2013 marek znów robisz się jak Wielki. Weź jeden biznes doprowadź do końca;d Quote
Robert ;-) Posted August 23, 2013 Report Posted August 23, 2013 Witam dajcie koledze szanse niech ma tą inwencje twórczą;] ;];];];] ciekawe jaki będzie następny biznes ? Quote
Tofik Posted August 23, 2013 Report Posted August 23, 2013 Marek szuka sposobu na życie a wy zaraz na nie go wjeżdżacie, niech ma fermę królików bo kto mu zabroni najwyżej jak nie bedzie mógł ich nigdzie sprzedać to będzie żarł je na okrągło przez cały rok no ale jak mu wypali to będzie chodził z bananem na twarzy:)Pozdrawiam Quote
pawelxy1 Posted August 23, 2013 Report Posted August 23, 2013 tofi ja nikogo nie wjeżdżam tylko dziwi mnie to że tak łatwo się poddaje;dMógłby powalczyć i jedną rzecz do końca ciągnąć Quote
Robert ;-) Posted August 23, 2013 Report Posted August 23, 2013 Ja nie mam nic przeciwko żeby sam coś kombinował wiadomo od czegoś trzeba zacząć ale mieć 10 pomysłów na minutę to weż i mu pomóż niech pomyśli nad jednym a dobrym;]a z królikami jest dużo roboty i karmy trzeba dużo bo one bez przerwy jedzą i te ilości tych zwierząt a z tymi kurami to też nie wypał będzie te kury przeważnie są chore i wiele może paść ja tu kasy nie widzę Quote
Recommended Posts