Jump to content

Recommended Posts

Posted
Hehe, jak widać mało wiesz o hodowli drobiu, a jeśli chcesz się tym zająć to bardzo nie dobrze :D Do tej hodowli są potrzebne 3 rzeczy: kasa, pieniądze i gotówka. Musisz przygotować kurnik na wstawienie kurczaków, czyli wyścielić go, zaczepić poidła, następnie zakupić bardzo drogą pasze, musisz mieć dobrą wentylacje w kurniku, ale nie może być przeciągów, musisz mieć centralne żeby grzać brojlery jak będą młode, wiąże się z tym zakup także drogiego opału, w dodatku przez pierwsze dni kurcząt będziesz musiał mieszkać w tym kurniku i nie odstępować ich na krok, dbać żeby miały stałą temperaturę oraz żeby się nie podusiły. Sam zakup kurcząt to parę tysięcy złotych jest w dodatku to jest niepewny interes bo brojlery trzymasz ok. 6 tygodni i przez ten czas cena może zmienić się diametralnie i gdy będziesz robił wstawienie to cena za kg może być ponad 3 złote, a przy odbiorze cena może sięgac tylko 2.50zł/kg. Czasem na rynku tworzą się korki i ubojnie nie biją kur bo nie mają zbytu, i nie skupują żywca, a Ty wtedy masz dorosłe brojlery w kurniku i z każdym dniem tracisz duże pieniądze. Trzeba naprawdę znać ten rynek żeby wejśc w taki interes, ale można na tym dobrze zarabiać jak ma się pojęcie. Pozdrawiam :)
Posted
NIK to Najwyższa Izba Kontroli i raczej nie będą latać za Twoimi dwoma tysiącami brojlerów bo małe kurniki mają 5000 sztuk pojemności, a standardowe 10000 sztuk, więc Ty będziesz cienki bolek w stosunku do nich :D A Twoje pytania mnie dołują, no bo jeśli masz teraz garaż (mam nadzieję że w skład jego budowy wchodzą ściany, no i drzwi) to parkujesz tam samochód i masz tam warsztat. Więc gdy wyścielisz to słomą, zamontujesz linie karmiące i poidła to ten Twój garaż będzie kurnikiem.... Myśl trochę. Pozdrawiam :)
Posted
Człowieku wiesz co to jest czytanie ze zrozumieniem? :o Co to kogo obchodzi że tam miałby jakiś warsztat, a teraz tam ma być kurnik, chcesz tam trztmac kury to trzymaj, nikt się nie będzie czepiał. Chociaż to i tak nie wypali bo to Twój któryś z kolei pomysł na biznes i nic z tego i tak nie ma. Pozdrawiam :)
Posted
No to nie wiem gdzie i jak dzwoniłeś... Teraz jest dobra cena drobiu i zbyt jest, więc nie wiem jakim cudem nie chcieli kupić, chociaż może takich małych ilości nie chcą nawet przyjmować. Pozdrawiam :)
Posted

Marek szuka sposobu na życie a wy zaraz na nie go wjeżdżacie, niech ma fermę królików bo kto mu zabroni najwyżej jak nie bedzie mógł ich nigdzie sprzedać to będzie żarł je na okrągło przez cały rok no ale jak mu wypali to będzie chodził z bananem na twarzy:)

Pozdrawiam

Posted
Ja nie mam nic przeciwko żeby sam coś kombinował wiadomo od czegoś trzeba zacząć ale mieć 10 pomysłów na minutę to weż i mu pomóż niech pomyśli nad jednym a dobrym;]a z królikami jest dużo roboty i karmy trzeba dużo bo one bez przerwy jedzą i te ilości tych zwierząt a z tymi kurami to też nie wypał będzie te kury przeważnie są chore i wiele może paść ja tu kasy nie widzę