kajla455 Posted August 21, 2013 Report Posted August 21, 2013 Jak ustawić siewnik Nordsten (3 metrowy, 21 redlic) żeby wysiewał 5 kg rzepaku na 1ha?Mam ustawiony według instrukcji, ale wysiewa średnio 15 kg/ha.. coś tu nie gra i nie wiem co, ktoś może coś doradzić co należy zrobić? Quote
grzepaku1 Posted August 21, 2013 Report Posted August 21, 2013 a czy masz wąskie wyrzutniki do rzepaku a jeśli te od zboża to musisz dokupić takie zastawki wsówane widziałem takie w grene Quote
Przemek15_03 Posted August 22, 2013 Report Posted August 22, 2013 Nie wiem jakie masz kółka wysiewające jak masz dzielone lub nie to zawsze musisz siać kółkiem do nasion drobnych, następnie przymykasz zasuwki i denka jeżeli masz taka możliwość no i robisz próbę kręcona. Ja osobiście nie mam nordstena tylko mam hassie i tez ma 3 metry. Ogólnie musisz robić próbę do uzyskania odpowiedniej wagi a to zajmuje troche czasu. Ustawiałem wcześniej amazona do rzepaku i było podobnie także w obu tych siewnikach denka miałem nastawione w pozycji pierwszej jak najbliżej kółka wysiewającego. I dobra rada kup sobie dobra wagę najlepiej jakąś elektroniczna wtedy masz dokładny wynik. Quote
Recommended Posts