Jump to content

Recommended Posts

Posted

Jaką polecacie prase do balotów ?

Bedzie ona pracowała z mtz 80 . Musi być wiązana na sznurek , bo słyszałem że wyjdzie taniej niż siatka (jeśli się z tym nie zgadzacie to napiszcie ) . Bele 120x120 . Będzie nią prasowane siano i słoma . Pasowało by też żeby bele były dobrze zbite , nawet bardzo dobrze . Cena do 30 tyś .

Posted
Jeśli dobrze zbite to prasa pasowa zmiennokomorowa lub walcowo pasową bo walcowa tak ci nie dobije a za taką kasę to wybór marki masz spory ja tez bym wybrał sznurek,prasy wiązaną siatką będzie droższa w zakupie i siatka też droższa niektórzy mówią że belki wiązane siatką są równiejsze ale ja różnicy nie widzę,pozdrawiam
Posted

sipma z 279/1 będzie odpowiednią prasą, ponieważ mtz ma 80KM a ta prasa ma zapotrzebowanie 55KM.

Więc spokojnie da sobie radę.

Masz do wyboru czy sznurkiem czy siatką o ile się nie mylę. Dla mnie bez różnicy a sznurkiem taniej.

Posted
u mnie mtz pracuje z claas 46 i bardzo sobie chwale ta prase mam ja 4 lata i wlasciwie bezawaryjna bo i nie ma za bardzo co sie w walcowce psuc potrzebuje troch wiecej mocy niz lancuchowa ale 80 km w zupelnosci wystarcza slome mozna w poludnie prasowac nie ma problemu prosta tania[15-20tys] dodatkowy plus owijanie na dwa sznurki trwa ok 20 sekund w simpie jest to duzoooo dluzej co przy duzej ilosci bel robi roznice
Posted

Co do sznurka się nie zgodzę wyjdzie taniej

Ale gorzej raz balowanie szybsze i otwarcie balotu siatką trwa parę sekund

A sznurka 5 min i podczas deszczu zanim zdążysz zwieść po siatce spłynie

A sznurkiem pochłonie większą część wody

O lepszhm kształcię są baloty

Mankament to cena 1.6 na sztukę a sznurek 0.2zł

Mm prasę na sznurek i siatkę. Pierwszy sezon robiłmem

Sznurkiem teraz 5 siatką

Posted

[video=youtube]

System Power Cut w prasach zwijających polega na cięciu zbieranego materiału przed prasowaniem. Pasza przygotowana prasami z nożami tnącymi jest lepiej pobierana przez zwierzęta oraz znacznie ułatwia proces rozdrabniania bel w wozach paszowych.

Zastosowaniu 11 noży tnących -- zapewnia większe zagęszczenie beli-ok.15-20%, stwarza idealne warunki do zakiszania i poprawia ekonomikę zbioru . System łatwego demontażu wybranych noży, pozwala szybko regulować długości cięcia materiału poprzez zmianę liczby noży (materiał cięty na długość od 10 cm). Istnieje możliwość hydraulicznego schowania noży tnących, w czasie, gdy nie chcemy używać siekacza.

Takie coś jak wyżej jest napisane w filmiku o sipmie power cut z 590/1 i mam kilka pytań bo się zastanawiam czy będzie dobra do sianokiszonki i słomy .

Czy będzie dobra do mtz 80 ?

Czy traktor który z nią pracuje musi mieć elektronike ? Bo jest w niej taki elektroniczny panel sterowania ;) . Że jak naciśniesz ten przycisk to ci sie coś tam robi :P .

Podczas prasowania siana na sianokiszonke używać tych noży tnących czy nie ?

Podczas prasowania słomy na ścielenie używać tych noży tnących czy nie ?

Podczas prasowania owsianki do jedzenia używać tych noży tnących czy nie ?

Troche sporo tych pytań ale mam nadzieje że dobrze doradzicie :) .

Posted
Ja sipmy nie polecam. Sąsiad kupil taka i odrazu odsprzedal bo co chwile serwis przyjezdzal i nawet nie raz ledwo naprawili i musieli sie wracać. Teraz może dopracowali te prasy. Ja kupilem Unie Famarol 1,8 vd i nie narzekam. Co do noży tnących to już zależy co kto preferuje. Ja do kichy używam noży ale co 2 bo tak strasznie sieka, że aż źle bylo zadawać, chyba że ma sie wóz paszowy to super sprawa. Do slomy nie uzywaj, a do owsianki to nw. O elektronike sie nie mart. Na komputerku od prasy otwierasz, owijasz itd.
Posted
Ten twój sąsiad to pewnie wielki gospodarz co ma ze 500 ha . U mnie ta prasa będzie robiła na areale poniżej 100ha może i poniżej 50 ha . Mój tata to mechanik rolniczy więc naprawy to guzik . Zawsze można dodać tam jakieś ulepszenia żeby się tak nie psuło . Jeśli będzie się tak psuła to mam zapałki . W polu słomy też nie brakuje :D . Puki nie będę miał paszowozu to nie będe używał tych noży tnących za sianokiszonki a jak bede miał tak zaczne używać - co o tym myślita ? Bedzie można na widły wziąść posiekane ?
Posted

jeżeli do słomy to radzę łańcuchową lub łańcuchowo -walcową sipma nie jest zła do 30 tys można kupić

prasę w bardzo dobrym stanie co do awaryjności to myślę że najważniejsze dobre serwisowanie

dbanie o sprzęt !