michal135791 Posted August 22, 2013 Report Posted August 22, 2013 Jaką polecacie prase do balotów ?Bedzie ona pracowała z mtz 80 . Musi być wiązana na sznurek , bo słyszałem że wyjdzie taniej niż siatka (jeśli się z tym nie zgadzacie to napiszcie ) . Bele 120x120 . Będzie nią prasowane siano i słoma . Pasowało by też żeby bele były dobrze zbite , nawet bardzo dobrze . Cena do 30 tyś . Quote
Robert ;-) Posted August 23, 2013 Report Posted August 23, 2013 Jeśli dobrze zbite to prasa pasowa zmiennokomorowa lub walcowo pasową bo walcowa tak ci nie dobije a za taką kasę to wybór marki masz spory ja tez bym wybrał sznurek,prasy wiązaną siatką będzie droższa w zakupie i siatka też droższa niektórzy mówią że belki wiązane siatką są równiejsze ale ja różnicy nie widzę,pozdrawiam Quote
michal135791 Posted August 23, 2013 Author Report Posted August 23, 2013 Jakie marki i modele polecacie ? ( np john derre , new holland ,claas ... ) Quote
pawelxy1 Posted August 23, 2013 Report Posted August 23, 2013 Sipma jest dobra marka pras u mnie bardzo dużo osób ją chwali. Quote
michal135791 Posted August 23, 2013 Author Report Posted August 23, 2013 Może sipma z 279/1 ? Wiem żę wiązana na siatke , ale z siatką będzie lepiej podczas owijania . Bele dobrze zbite ? Dobra do mtz 80 ? Quote
pawelxy1 Posted August 23, 2013 Report Posted August 23, 2013 sipma z 279/1 będzie odpowiednią prasą, ponieważ mtz ma 80KM a ta prasa ma zapotrzebowanie 55KM.Więc spokojnie da sobie radę.Masz do wyboru czy sznurkiem czy siatką o ile się nie mylę. Dla mnie bez różnicy a sznurkiem taniej. Quote
wiesieki1202 Posted August 23, 2013 Report Posted August 23, 2013 u mnie mtz pracuje z claas 46 i bardzo sobie chwale ta prase mam ja 4 lata i wlasciwie bezawaryjna bo i nie ma za bardzo co sie w walcowce psuc potrzebuje troch wiecej mocy niz lancuchowa ale 80 km w zupelnosci wystarcza slome mozna w poludnie prasowac nie ma problemu prosta tania[15-20tys] dodatkowy plus owijanie na dwa sznurki trwa ok 20 sekund w simpie jest to duzoooo dluzej co przy duzej ilosci bel robi roznice Quote
íktorn Posted August 23, 2013 Report Posted August 23, 2013 Co do sznurka się nie zgodzę wyjdzie taniejAle gorzej raz balowanie szybsze i otwarcie balotu siatką trwa parę sekundA sznurka 5 min i podczas deszczu zanim zdążysz zwieść po siatce spłynieA sznurkiem pochłonie większą część wodyO lepszhm kształcię są balotyMankament to cena 1.6 na sztukę a sznurek 0.2złMm prasę na sznurek i siatkę. Pierwszy sezon robiłmemSznurkiem teraz 5 siatką Quote
wiesieki1202 Posted August 24, 2013 Report Posted August 24, 2013 0,2 sznurek?raczej nie 1.2 zlocisza na belke to bym sie zgodzil Quote
íktorn Posted August 25, 2013 Report Posted August 25, 2013 Z siatki 2000 m zrobię 200 do 220 bali cena 330 zł to wychodzi około 1.5 złCeny sznurka nie znam aktualnej Quote
wiesieki1202 Posted August 25, 2013 Report Posted August 25, 2013 sznurek ok 40 zl z dwoch sznurkow robie 0k 70 bel wiec nie jest tak tanio jak sie chce komus bawic mozna nawijac sznurek i drugi raz go wykorzystac ale to juz jak kto lubi.pozdrawiam Quote
michal135791 Posted August 25, 2013 Author Report Posted August 25, 2013 [video=youtube] System Power Cut w prasach zwijających polega na cięciu zbieranego materiału przed prasowaniem. Pasza przygotowana prasami z nożami tnącymi jest lepiej pobierana przez zwierzęta oraz znacznie ułatwia proces rozdrabniania bel w wozach paszowych. Zastosowaniu 11 noży tnących -- zapewnia większe zagęszczenie beli-ok.15-20%, stwarza idealne warunki do zakiszania i poprawia ekonomikę zbioru . System łatwego demontażu wybranych noży, pozwala szybko regulować długości cięcia materiału poprzez zmianę liczby noży (materiał cięty na długość od 10 cm). Istnieje możliwość hydraulicznego schowania noży tnących, w czasie, gdy nie chcemy używać siekacza. Takie coś jak wyżej jest napisane w filmiku o sipmie power cut z 590/1 i mam kilka pytań bo się zastanawiam czy będzie dobra do sianokiszonki i słomy .Czy będzie dobra do mtz 80 ?Czy traktor który z nią pracuje musi mieć elektronike ? Bo jest w niej taki elektroniczny panel sterowania . Że jak naciśniesz ten przycisk to ci sie coś tam robi .Podczas prasowania siana na sianokiszonke używać tych noży tnących czy nie ? Podczas prasowania słomy na ścielenie używać tych noży tnących czy nie ? Podczas prasowania owsianki do jedzenia używać tych noży tnących czy nie ? Troche sporo tych pytań ale mam nadzieje że dobrze doradzicie . Quote
KrowieBieszczady Posted August 25, 2013 Report Posted August 25, 2013 Ja sipmy nie polecam. Sąsiad kupil taka i odrazu odsprzedal bo co chwile serwis przyjezdzal i nawet nie raz ledwo naprawili i musieli sie wracać. Teraz może dopracowali te prasy. Ja kupilem Unie Famarol 1,8 vd i nie narzekam. Co do noży tnących to już zależy co kto preferuje. Ja do kichy używam noży ale co 2 bo tak strasznie sieka, że aż źle bylo zadawać, chyba że ma sie wóz paszowy to super sprawa. Do slomy nie uzywaj, a do owsianki to nw. O elektronike sie nie mart. Na komputerku od prasy otwierasz, owijasz itd. Quote
michal135791 Posted August 26, 2013 Author Report Posted August 26, 2013 Ten twój sąsiad to pewnie wielki gospodarz co ma ze 500 ha . U mnie ta prasa będzie robiła na areale poniżej 100ha może i poniżej 50 ha . Mój tata to mechanik rolniczy więc naprawy to guzik . Zawsze można dodać tam jakieś ulepszenia żeby się tak nie psuło . Jeśli będzie się tak psuła to mam zapałki . W polu słomy też nie brakuje . Puki nie będę miał paszowozu to nie będe używał tych noży tnących za sianokiszonki a jak bede miał tak zaczne używać - co o tym myślita ? Bedzie można na widły wziąść posiekane ? Quote
pablos Posted August 27, 2013 Report Posted August 27, 2013 jeżeli do słomy to radzę łańcuchową lub łańcuchowo -walcową sipma nie jest zła do 30 tys można kupićprasę w bardzo dobrym stanie co do awaryjności to myślę że najważniejsze dobre serwisowanie dbanie o sprzęt ! Quote
michal135791 Posted August 27, 2013 Author Report Posted August 27, 2013 Ta sipma właśnie jest łańcuchowa . Będzie dobrze zbijała bele ze słomą i sianem ? Potem te bele z siana będę owijal i bedzie sianokiszonka . Quote
pablos Posted August 27, 2013 Report Posted August 27, 2013 na pewno będzie w mojej okolicy bardzo dużo tych pras jest w użytkowaniu pozdro! Quote
Recommended Posts