Jump to content

Recommended Posts

Posted

Takie pytanie nie jest pytaniem odpowiednim/

Nigdy nie wiesz jaki bd rok czy sprzyjający czy niesprzyjający.

Wysokość zarobku jest zależna też od tego ile bd wydawał na chemię, ile wydasz na paliwo i jaka cena

będzie za zboża w danym czasie.

Zależy też ile wymłócisz z hektara każdego z tych zbóż.

Jak widzisz jest wiele czynników wpływających na zarobek:D

Posted

Rzepaku to tak około 2-3 ton z hektara czyli 1500zł z tony to wychodzi 4500zł z hektara

Pszenicy to z około 6 ton z hektara za tonę 800zł to masz 4800zł

Jęczmień 4tony z hektara za 700 wychodzi 2800zł

Żyto około 3-5 ton przyjmijmy tez 4 tony za 600zł to masz 2400zł

Owies 4 tony za 700zł to masz 2800zł

Podałem średnie ceny jakie są u mnie.

Posted

Rzepaku to tak około 2-3 ton z hektara czyli 1500zł z tony to wychodzi 4500zł z hektara

Pszenicy to z około 6 ton z hektara za tonę 800zł to masz 4800zł

Jęczmień 4tony z hektara za 700 wychodzi 2800zł

Żyto około 3-5 ton przyjmijmy tez 4 tony za 600zł to masz 2400zł

Owies 4 tony za 700zł to masz 2800zł

Podałem średnie ceny jakie są u mnie.

Pozwolę sobie odrobinę sprostować Twój post. Żyta to da się ukosić max. 3t/ha, ale to musi być naprawdę dobre żyto. Ceny też trochę z kosmosu wziełeś bo owies, jęczmień i żyto płacą max. 500zł/t, za pszenice jak ktoś da powyżej 700zł/t na chwilę obecną to wielki wyjątek, rzepak też ostanio w notowaniach był 1200zł/t o cenach o których piszesz obecnie można pomarzyć. Takie ceny o których piszesz są ubiegłoroczne teraz wszystko jest tanie jak woda. Pozdrawiam :)

Posted

Pawle bardzo optymistycznie to wyliczyłeś:) ale takie ceny może w przyszłym roku choć uważam że na jesieni powinny sie ceny podnieść trochę do góry w stosunku do cen obecnych

Pozdrawiam

Posted

Nie zgodzę się ze żyta to max 3 tony

W tym roku wyszło mi 4 t wszystko zależy od ziemi i

Kultury utrzymania ziemi zeszły rok był trochę lepszy

Choć źle utrzymane pole da ci 2 t

Posted
No jak żyto zasiejesz na III klasie to na pewno wyda dobry plon, jednak każdy sieje to zboże na najgorszych piachach bo cene ma słabą i wartości jako pasza niewielkie w porównaniu do innych zbóż, u mnie w okolicy jak ktoś ukosi 3t/ha to rzadkość. Pozdrawiam :)
Posted

Co do żyta (jak i w sumie każdego zboża) to wszystko zależy od tego jak się uprawia, co się sypie, czym się pryska, ile pada, jaka to ziemia, jakie są temperatury, ile śniegu zimą itp itd. Można tak bez końca :)

Pamiętam, jak mój ojciec nakosił z kawałka 1,8ha 10,5 tony żyta ;) (zapadło mi to w pamięć bo były tam jakieś kłopoty z odzyskaniem kasy za sprzedaż, kilka lat ścigał gościa który miał skup) Dwa lata później był gorszy rok i z tego samego kawałka było bodaj ok 5t. Nie wiem jaka tam jest klasa bo to było tylko tak 'na gębę' dzierżawione od sąsiada ale to dość podmokłe tereny. Teraz to pole obrabia jeszcze inny sąsiad i ostatnio miał tam niecały zbiornik owsa w Bizonie Z050 :D

Więc mówiąc krótko. Nikt Ci nie wywróży ile nakosisz zboża z hektara, bo na to wpływa miliard czynników, mniej lub bardziej od nas zależnych. ;)

Posted
A na przykład w moich stronach są takie "urodzajne" ziemie że jak jest dobry rok to wychodzi nawet i max 3 t/ha a jak słaby rok to 1,5 i mniej t/ha i to na polach zadbanych... a z pól zaniedbanych to nawet do siewu nie starcza - więc jakichkolwiek się nie policzy to trzeba dołożyć do interesu.