michal135791 Posted August 24, 2013 Report Posted August 24, 2013 Dobra będzie taka obora dla byków ?Będzie to szopa z desek . Te deski będą obite blachą . Możliwe ocieplenie steropianem . Czy będzie to tańsze niż obora murowana z pustaków ? Quote
pawelxy1 Posted August 24, 2013 Report Posted August 24, 2013 michale nie polecam ci tegoPo pierwsze łatwopalne,Po drugie mało trwałe,Po trzecie szybko ulegnie zniszczeniu Quote
grzepaku1 Posted August 24, 2013 Report Posted August 24, 2013 szopę z desek to takie byki mogą roznieść w jeden dzień Quote
Robert ;-) Posted August 24, 2013 Report Posted August 24, 2013 Popieram kolegów słaba jakość i wytrzymałość choć widziałem takie konstrukcje jako obora ale kilka lat i po budynku śladu nie ma;[ Quote
michal135791 Posted August 24, 2013 Author Report Posted August 24, 2013 To może inne pomysły na obore dla byków żeby był jak najtańszy koszt Quote
íktorn Posted August 24, 2013 Report Posted August 24, 2013 Nie ukrywam mnialem takie cośna łące po ojcuNa jesień dotuczal tato byki wytrzymało 25 latAle mnialo fundamenty oraz 50 cm murek oraz posadzkęJak postawisz murowana masz na 75 lat Quote
prosty Posted August 25, 2013 Report Posted August 25, 2013 Znajomy ma wiatę dla bydła (angus czerwony) zrobioną na podmurówce, szkielet zrobiony jest z desek zbitych ze sobą w tzw. zbijaki, na to blacha od zewnątrz a od środka dookoła na wysokość 1,5m deski 4cm grubości aby zwierzęta nie poniszczyły blachy. Na początku trzymał tam konie a teraz bydło. Wiata ma już 10 lat i nie zapowiada się na to by miała się szybko rozpaść. Quote
pawelxy1 Posted August 25, 2013 Report Posted August 25, 2013 Prosty tak ale jest łatwopalna, a poza tym nigdy nie masz pewności że byki się spłoszą i zniszczą to bo byk jest silny Quote
Rico Posted November 14, 2013 Report Posted November 14, 2013 u mnie jest 35m x 12m całość z pustaka szlakowego, okna 90cm x 90cm zamocowane na wysokości 140cm, strop busztelowy na tregrach, na stropie słoma siano prośnianka, dach blacha trapez na drewnianym szkielecie, w stropie otwory do zrzutu sian i słomy, a i zapomniałem dodać wentylacja rurowa w stropie:) w środku mam stanowiska na każdą sztukę i są wiązane za kark lub nos jak nie grzeczny:) przejazd w środku i żłoby po obu stronach, od okien mam kanały z obornikiem tylko taśmy jeszcze nie mam. Quote
Recommended Posts