marek100 Posted August 24, 2013 Report Posted August 24, 2013 kiedy rozpoczynacie zbiory kukurydzy na kiszonkę. i jak myślicie czy zbiory kukurydzy bendą dobre na kiszonkę,. Quote
pawelxy1 Posted August 24, 2013 Report Posted August 24, 2013 U mnie na wsi już jeden gospodarz zebrał 5 ha kukurydzy na kiszonkę;d Quote
VoYtek8 Posted August 24, 2013 Report Posted August 24, 2013 W tym roku kukurydza jest nie za dobra na piachach bo była późno siana, najpierw było moro i nie mogła dobrze się rozwijać, a teraz ją przysuszyło bo deszczu długo nie było. Niektórzy ludzie już małe ilości ścinają bo nie mają czym bydła karmić, ale niektórzy sieli późno dlatego myślę że mogą kosić nawet na koniec września. Pozdrawiam Quote
przemek2092 Posted August 27, 2013 Report Posted August 27, 2013 U mnie widzę też już wyjechali u nas widać kukurydza zróżnicowana, zależy od klasy ziemi, jest i bardzo ładna ale i taka gdzie nie warto nawet wjeżdżać pozdrawiam Quote
dominikp64 Posted August 28, 2013 Report Posted August 28, 2013 Ja jeszcze będę czekać przynajmniej tydzień, nie wiem jak w innych rejonach ale u mnie kukurydza jest jeszcze zbyt zielona. Jednego roku taką zieloną skosiłem a potem cały rok się robiła czarna, grzała się i było dużo było odpadów Quote
pawelxy1 Posted August 29, 2013 Report Posted August 29, 2013 U mnie zaczęli kosić kukurydzę na całego;d Quote
pablos Posted August 29, 2013 Report Posted August 29, 2013 witam w mojej okolicy koszenie trwa już od dwóch tygodni i nie dla tego że kukurydza już dojrzała lecz niszczą ją dziki niestety tak to już jest że aby paru kolesi mogło pobawić się w polowanie muszą tracić okoliczni rolnicy pozdro! Quote
VoYtek8 Posted August 29, 2013 Report Posted August 29, 2013 To nie jest tak... Myśliwi zabijają dziki więc dbają o to by nie było ich za dużo. Ogólnie to dziki i tak byłby w lesie i to one same się mnożą i tworzą watahy niszczące uprawy, ale to zwierzęta naturalnie żyjące w Polskich lasach. Pozdrawiam Quote
pawelxy1 Posted August 30, 2013 Report Posted August 30, 2013 No mój sąsiad wczoraj kosił, właśnie dlatego że dziki mu niszczyły Quote
pablos Posted August 30, 2013 Report Posted August 30, 2013 szkoda tylko że tych dzików jest trzy razy więcej niż być powinno ! Quote
VoYtek8 Posted August 30, 2013 Report Posted August 30, 2013 No niestety mnożą się bardzo szybko, w dodatku teraz wszyscy mają kukurydzę dlatego ciężko jest je ustrzelić bo zamiast chodzić szlakami po lesie, one siedzą na polu i nikt im nic nie może zrobic. Pozdrawiam Quote
Recommended Posts