Jump to content

Recommended Posts

Posted

Tuz jak zeszłą tylko gruba warstwa śniegu, na łąkach odsłonił się las kretowisk. Nie pamiętam by taka ilość kretowisk była kiedykolwiek nawet na wiosnę, a do wiosny jescze daleko i napewno kretowisk przybędzie.

Poza tym że kretowisk jest masa, aż gęsto to dużo jest poprostu kopców już nie po kolana tylko jescze większych. Widocznie kretom pasowało ciepełko pod śniegiem i zamiast spać to ryły.

Na wiosne będzie kupe roboty z rozwalaniem i rówaniem, napewno jeden przejazd nie wystarczy. Tak się zastanawiam czy moze teraz przejechać wtrównywaczem, ale czy to ma sens?

Posted
Witam ,ja nie mam problemu na łące ale za to na podwórku. Kret zrył prawie całe, nie widać już wolnego metra trawy. Jak stopniał śnieg to już masakra, pobojowisko- jedno wielkie kretowisko!!;-). Te myślę o tym czy nie równać tego. Radźcie!
Posted
Jak na podwórku to radze łopate i grabie :) I radzę się przyzwyczić do tego krecika bo nie jest go łatwo wytępić, a tym bardziej przegonić z posesji. Próbowałem już wielu odstraszaczy i zapachów itp. Zapacha to nic nie pomogły, odstraszacz trochę pomógł to fakt bo jeden sezon miałem bez kreta a le później zapomniałem założyć. Teraz z boku domu żona zakładała trawdnik i połozyła taką specjalna siatkę na krety i to chyba jest jedyna skuteczna metoda. Siatkę tą kładzie się pod trawnik jakieś 5-10 cm pod ziemią i kret nie przejdzie. Acha na łace nie do zastosowania :)
Posted
Ja też mam problem w ogrodzie nie na polach i właśnie coraz bliżej jestem podjęcia decyzji o założeniu siatki na krety w ogrodzie. Czy ktoś może poradzić gdzie kupić taką siatkę i żeby była skuteczna, a nie ja się znów narobię i nic z tego. Karbid to może skuteczne ale jednorazowo i co z tego, że kreta wyśle się w kosmos jak zaraz zjawi się następny, chodzi o to żeby nie było problemu i ogród był ładny.
  • 10 years later...