wiesieki1202 Posted August 25, 2013 Posted August 25, 2013 witam wszystkich.Zniwa zakonczone z lepszym lub gorszym efektem zawsze za rok moze byc lepiej tylko lepiej a u nas dzisiaj dozynki bedzie uroczystosc w kosciele pozniej biesiada ognisko kielbaski piwko.... a jak to wyglada w waszych parafiach stronach?fajno by bylo poznac zwyczaje z roznych stron Polski.pozdrawiam Quote
edek Posted August 25, 2013 Posted August 25, 2013 A u mnie tak ... : wczoraj była Msza o godzinie 18tej, każda wieś należąca do parafii zrobiła wieniec dożynkowy. U mnie we wsi co roku inna rodzina go wykonuje i potem u tej rodziny spotykamy się na kawie... i wódka też była W domu zlądowałem około 1 w nocy. Quote
Robert ;-) Posted August 25, 2013 Posted August 25, 2013 U mnie latach poprzednich był konkurs wieńcy wnoszono je na mszę do kościoła a potem zabawy na placu gminnym[piwo muzyka wesołe miasteczko] tak było do puki nie sprzedali [władze gminy] placu na którym to było organizowane. Quote
pawelxy1 Posted August 25, 2013 Posted August 25, 2013 U mnie jeszcze nie było ale na ogół tak samo jak u Roberta ale u mnie nie sprzedali i nadal jest.Ja chodziłem jak byłem młodszy teraz to mnie nie ciągnie;d Quote
wiejskieżycie Posted August 25, 2013 Posted August 25, 2013 U mnie będą za dwa tygodnie dopiero. Jakiś dziwny termin, ale mi to rybka. Co roku jest msza w kościele, później jakieś występy lokalnych grup tanecznych i śpiewaczych, przemarsz z wieńcami dożynkowymi (zwykle tymi samymi z roku na rok - tylko kłosy nowe dokładają) Kilka lat temu był jeszcze kiermasz. Los kosztował chyba 5 zł. o ile mnie pamięć nie myli i można było wygrać kilka kilogramów ziemniaków, trochę zboża, jakąś kozę czy gęś. Żadne rewelacje. Niby po wsiach chodzili i zbierali fanty, ale do mnie jakoś nigdy nie dotarli. Nie ma szału. Pozdrawiam. Quote
wiesieki1202 Posted August 26, 2013 Author Posted August 26, 2013 no i fajno bylo chyba...???he he cos kolo 19 stej film mi sie urwal a juz dawno sie to nie zdarzyloo oj kilka lat Quote
pawelxy1 Posted August 26, 2013 Posted August 26, 2013 Mi nigdy nie urwał się film najwyżej co to troszkę krzywo chodziłem;dA dożynki to byłem 2 lata temu i wygrałem kubek i nawóz do kwiatów;dA raz to wygrałem bon na paliwo o wartości 100zł;dFajne są dożynki ale nie u nas bo jest dużo rozrabiaków Quote
VoYtek8 Posted August 26, 2013 Posted August 26, 2013 U mnie w parafii to ta tradycja zanika, niby tam jest jakiś wieniec i msza święta, ale żadnych zabaw nie ma. Raz z kolegami postanowiliśmy się wybrać do wsi 20km od nas i to były prawdziwe dożynki tak jak na wsi. Jakieś disco polo grało, wszędzie były hektolitry piwa i wszyscy chodzili mocno pijani, gorzej było dzień po dożynkach . Pozdrawiam Quote
kubusjettaII Posted August 26, 2013 Posted August 26, 2013 u mnie w najbliższą niedzielę będziemy świętować Quote
Recommended Posts