Jump to content

Recommended Posts

Posted
witam wszystkich.Zniwa zakonczone z lepszym lub gorszym efektem zawsze za rok moze byc lepiej tylko lepiej a u nas dzisiaj dozynki bedzie uroczystosc w kosciele pozniej biesiada ognisko kielbaski piwko.... a jak to wyglada w waszych parafiach stronach?fajno by bylo poznac zwyczaje z roznych stron Polski.pozdrawiam
Posted
A u mnie tak ... : wczoraj była Msza o godzinie 18tej, każda wieś należąca do parafii zrobiła wieniec dożynkowy. U mnie we wsi co roku inna rodzina go wykonuje i potem u tej rodziny spotykamy się na kawie... i wódka też była :D W domu zlądowałem około 1 w nocy.
Posted
U mnie latach poprzednich był konkurs wieńcy wnoszono je na mszę do kościoła a potem zabawy na placu gminnym[piwo muzyka wesołe miasteczko] tak było do puki nie sprzedali [władze gminy] placu na którym to było organizowane.
Posted
U mnie będą za dwa tygodnie dopiero. Jakiś dziwny termin, ale mi to rybka. Co roku jest msza w kościele, później jakieś występy lokalnych grup tanecznych i śpiewaczych, przemarsz z wieńcami dożynkowymi (zwykle tymi samymi z roku na rok - tylko kłosy nowe dokładają) :) Kilka lat temu był jeszcze kiermasz. Los kosztował chyba 5 zł. o ile mnie pamięć nie myli i można było wygrać kilka kilogramów ziemniaków, trochę zboża, jakąś kozę czy gęś. Żadne rewelacje. :) Niby po wsiach chodzili i zbierali fanty, ale do mnie jakoś nigdy nie dotarli. :) Nie ma szału. Pozdrawiam.
Posted

Mi nigdy nie urwał się film najwyżej co to troszkę krzywo chodziłem;d

A dożynki to byłem 2 lata temu i wygrałem kubek i nawóz do kwiatów;d

A raz to wygrałem bon na paliwo o wartości 100zł;d

Fajne są dożynki ale nie u nas bo jest dużo rozrabiaków

Posted
U mnie w parafii to ta tradycja zanika, niby tam jest jakiś wieniec i msza święta, ale żadnych zabaw nie ma. Raz z kolegami postanowiliśmy się wybrać do wsi 20km od nas i to były prawdziwe dożynki tak jak na wsi. Jakieś disco polo grało, wszędzie były hektolitry piwa i wszyscy chodzili mocno pijani, gorzej było dzień po dożynkach :D. Pozdrawiam :)