mlody222226 Posted August 25, 2013 Report Posted August 25, 2013 Witam posiadam 5ha 3to pola a 2las mam 22lata nie wiem co zaradzić na drugi rok zawsze trochę pszenicy ziemniaków a 2ha to łąka nie wiem co bym mógł zasiać lub zasadzic oby zbiory były mało kosztowne a z dotacji coś dostać i ewentualnie ze sprzedaży proszę o pomoc Quote
Robert ;-) Posted August 25, 2013 Report Posted August 25, 2013 Witaj napisz jaka jest klasa ziemi będzie łatwiej ci doradzić;] skoro piszesz o pszenicy to widać że w miarę dobra i z nią będziesz miał najmniej pracy i w miarę dobry polon co za tym idzie zysk jeśli trawa czy siano ci zbędne jest to przerób łąkę na pole orne, obsiej np gryką a co do dotacji to ja ci nie pomogę ale ktoś na pewno bardziej w tym oblatany ci pomoże pozdrawiam;] Quote
mlody222226 Posted August 25, 2013 Author Report Posted August 25, 2013 2ha to 3klasa a 1ha - 4klasa (piaski a jak pada długo to bagno nie wiem co sadzić ) pszenica na pszenicy chyba nie może być tego roku słabe plony były nie wiem czy mi się bizon wróci Quote
Robert ;-) Posted August 25, 2013 Report Posted August 25, 2013 Wiesz kolego w tym roku to i w mojej okolicy to wszędzie bida z nędzą słabe zbiory [deszczowa pogoda była na plon] w sumie nie bardzo pasuje pszenica po pszenicy trzeba zmieniać co rok to coś innego na 3 klasie żal siać żyto więc może jęczmień o rzepaku można by pomyśleć ale z nim trzeba jak z jajkiem [opryski to większy koszt] a na tej 4 klasie to może owies powinien być ładny bo na takie pole to ciężko coś polecić mało takich roślin co lubiły by dużo wody, Quote
Tofik Posted August 25, 2013 Report Posted August 25, 2013 Jak miałeś pszenice to teraz zasiej jęczmień bo zmiana musi być a jeżeli chodzi o dotacje to jak złożysz wniosek o dotacje bezpośrednią to i dostaniesz kasęPozdrawiam Quote
mlody222226 Posted August 25, 2013 Author Report Posted August 25, 2013 A co byście powiedzieli np na szkółkę leśna dużo z tym problemów jakie są na to dotacje wie ktoś ?Co zasiać już wiem a zasadzic np ziemniaki czy coś w tym stylu bo już nie mam pomysłów Quote
Rolnik z Pomorza Posted August 25, 2013 Report Posted August 25, 2013 Trzeba jeszcze sprawdzić czy obszar należy do ONW to wtedy da więcejMogą być ziemniaki, ale musisz się liczyć z tym, żeby później mieć zbyt na nie, albo gdzie przechowywać Quote
prosty Posted August 25, 2013 Report Posted August 25, 2013 do szkółek leśnych przysługują chyba tylko dopłaty obszarowe i ONW, ale nie jestem pewny w 100%... Quote
mlody222226 Posted August 26, 2013 Author Report Posted August 26, 2013 Wielkie dzięki za pomoc szkoda że czasem są wieksze straty niż zysk Quote
mlody222226 Posted September 2, 2013 Author Report Posted September 2, 2013 Witam ponownie długo myślałem i chyba naj bardziej opłaca się ziemniaki sadzić ją zasadziłem 20rajek (60metrów długich) i ukopałem ok 2 ton a teraz kilo stoi po 1zł więc chyba będę szedł w tym kierunku Quote
Agroservice_pl Posted September 5, 2013 Report Posted September 5, 2013 Cenowo wychodzi to dosyć opłacalnie i jak najbardziej możesz spróbować lub też zastanowić się nad szkółką leśną,co też jest dobrym pomysłem. daj znać za jakiś czas jak Ci to wszystko wyszło. Pozdrawiam Agroservice.pl Quote
mlody222226 Posted September 24, 2013 Author Report Posted September 24, 2013 Witam ponownie orjetuje się ktoś gdzie jest jakiś skup koło krakowa wieliczki czy myślenic ? Quote
Recommended Posts