Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam! Mam pytanie z czego najlepiej zbudować ściany kurnika. Pomieszczenie o wym. 14 x 8 m. przygotowuję na kurnik i chcę zasięgnąć inf. z czego macie zbudowane kurniki, co sprawdza się najlepiej,- cegła, pustak, itong, czy coś innego ? Pozdrawiam
Posted
Najlepiej murowany a z czego to już sprawa dostępności budulca no i najlepiej ocieplić styropianem[należy zaciągnąć klejem kury bardzo go lubią dziubać] lub watą szklaną;] ja mam z pustaka żużlowego ;]
Posted

a na ile kur budujesz ten kurnik.

Wydaje się że zmieszczę ok.500szt niosek

Najlepiej murowany a z czego to już sprawa dostępności budulca no i najlepiej ocieplić styropianem[należy zaciągnąć klejem kury bardzo go lubią dziubać] lub watą szklaną;] ja mam z pustaka żużlowego ;]

Piszesz że izolaweś od środka ??styropianem

Posted

14mx8m to masz nie duży budynek i chcesz w niego zmieścić 500sztuk niosek?

Wg mnie nierealne. Czytałem gdzieś że od jednej grzędy do drugiej musi być ileś odstępu, a także

kura musi mieć ileś miejsca dla siebie więc jakim cudem w takim budynku ty zmieścisz 500sztuk?

Chyba że będziesz miał tam niezły ścisk;d

Posted
Na metr2 kurnika przypada 4-5 kur[na m2 wybiegu do7kur] więc zmieści a ja nie od środka styropianem ale jak wyjdą na dwór to dokąd będą mogły dostać to obdziobią[ale to nie istotne] od środka nie warto ocieplać lepiej na zewnątrz a środek wybielić i będzie ok
Posted

14mx8m to masz nie duży budynek i chcesz w niego zmieścić 500sztuk niosek?

Wg mnie nierealne. Czytałem gdzieś że od jednej grzędy do drugiej musi być ileś odstępu' date=' a także

kura musi mieć ileś miejsca dla siebie więc jakim cudem w takim budynku ty zmieścisz 500sztuk?

Chyba że będziesz miał tam niezły ścisk;d

[/quote']

Normy weterynaryjne mówią o 6szt/mkw. Jeżeli będzie ciasno to oczywiście zmniejszę ilość

Na metr2 kurnika przypada 4-5 kur[na m2 wybiegu do7kur] więc zmieści a ja nie od środka styropianem ale jak wyjdą na dwór to dokąd będą mogły dostać to obdziobią[ale to nie istotne] od środka nie warto ocieplać lepiej na zewnątrz a środek wybielić i będzie ok

Po wyjściu z kurnika nie mają kontaktu z ścianami. czytalem o stosowaniu Ytongu na sciany, ale czy tego nie dziobia .

• 2 weeks later...
Posted
Myślę że płyta obornicka jest mniej stabilnym budulcem, jeśli będziemy chcieli wyposażyć kurnik czy oborę w urządzenia do obsługi zwierząt będziemy mieli z tym więcej zachodu w porównaniu do tradycyjnych materiałów ;) byc może to też decyduje, jednak cenowo oczywiście płyta jest bardziej atrakcyjna i dośc szybko można realizować tą inwestycje ;)
Posted
Rzeczywiście Przemek nie pomyślałem. W tej chwili kurniki mają te systemy automatycznego karmienia i pojenia brojlerów czy innego drobiu i wszystko jest podwieszane więc to musi mieć odpowiednią wytrzymałość żeby się nie zawaliło.
Posted
Płyty obornickie już takie popularne nie są kiedyś był na to szał, ale szybko się okazało że to nie dobry materiał. Teraz stosuje się je już tylko na dach. Chodzi głównie o przepusczalnośc powietrza. Mur oddycha a ściana z płyty obornickiej sprawia iż wszystko jest szczelne jak puszka. Szybko pojawiają się problemy z chorobami i klimatem w kurniku. Najzdrowiej będzie jak zbudujesz z pustaka ceramicznego porotherm już nie jest droższy od pustaka szlakowego i ocieplisz wełną. Ytong czyli suporeks to bardzo słaby materiał nic nie idzie w takiej ścianie zamocować.