Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam mam pytanie otoz pase bydlo w pastuchu i w nocy ocielila tam mi sie pierwsiastke jalowka ma zdrowa duza cieliczke ;) czarno biala jak i jej mamusia :D tyle ze ta mala ma glowe jakas brazowa taka jak by szara . i wszystko dobrze jest przyszedlem rano na kawolek a tu juz cielaczek lezal ;) tylko martwi mnie jedno bo do tej pory nie wyszlo lozysko , na kawolku tez nie wiedizlaem wiec co to moze oznaczac? chyba ze jest taka opcja ze wyszlo lozysko ale mogly jakies psy porwac
Posted
Ja kiedyś miałem podobny przypadek krowa po ocieleniu nie chciała się oczyścić. Okazało się że była ciąża bliźniacza, na drugi dzień rano już wystawały kopytka drugiego cielaka niestety już był martwy.:(
Posted
Krowa po ocieleniu zjada łożysko więc może tak było. Jeżeli po 24 godzinach od wycielenia wypływa z dróg rodnych wypływa ciemna ciecz o nieprzyjemnym zapachu i krowa podnosi ogon przy tym naprężając się i wyginając grzbiet oraz szeroko rozstawiając tylne nogi to znaczy że łożysko się zatrzymało. Przy zatrzymaniu łożyska może także pojawić się gorączka, czyli temperatura powyżej 39 stopni. Wymagany jest wtedy kontakt z weterynarzem. Pozdrawiam!
Posted

witam jeżeli nie jesteś pewien radzę wezwać weterynarza ponieważ po 48 godzinach macica

obkurcza się i zamyka po tym fakcie nic już nie można zrobić łożysko zrobi się płynne i jałówka i tak

je wydali lecz będzie gorączkować słabo pobierać pokarm co odbije się na ilości mleka i kondycji

zwierzęcia !