kamkep6 Posted August 26, 2013 Report Posted August 26, 2013 mam dylemat odnośnie opryskania pszenicy po siewie, stanowisko jest po rzepaku i chciałbym zapobiec powschodzeniu rzepaku i innych chwastów, czy jest sens teraz pryskać czy jeszcze poczekać? ewentualnie jaki środek, Glean? Quote
Przemek15_03 Posted August 28, 2013 Report Posted August 28, 2013 Moim zdaniem pryskanie pszenicy po siewie nie daje zakładanych efektów. Ja przeważnie czekam po siewie aż wszystkie chwasty i rzepak powschodzi i dopiero pryskam. Jeżeli martwisz się rzepakiem to nie masz o co samosiewy rzepaku są bardzo słabe w porównaniu do ziarna pszenicy to znaczy pszenica bardzo ciągnie wodę co utrudnia rzepakowi rozwój. Lepiej na jesieni popryskać jakimś środkiem który zniszczy podstawowe chwasty np. przytulię i samosiewy rzepaku, a potem na wiosnę zrobić poprawkę dobrym środkiem i masz z głowy. Z przekonania wiem, że na wiosnę robi się poprawki w pszenicy dlatego nie warto inwestować dużej kasy w środki chwastobójcze jesienią. Quote
VoYtek8 Posted August 28, 2013 Report Posted August 28, 2013 Jak juz teraz chcesz to pryśnij RoundUpem i zasiej pszenicę, potem popryskasz Mustaniegiem przed kłoszeniem i ziela i samosiejek miał na pewno nie będziesz. Z resztą pszenica zagłuszy rzepak. Pozdrawiam Quote
Daria100 Posted August 28, 2013 Report Posted August 28, 2013 Warto też zakupić sprawdzone nasiona. Ja kupiłam ostatnio Astorię i Bamberkę bo tak mi polecił sprzedający i jestem bardzo zadowolona a do tego otrzymałam fachowe doradztwo.. Można je kupić w Przejazdowie koło Gdańska. Quote
kamkep6 Posted August 28, 2013 Author Report Posted August 28, 2013 ok, dzięki za podpowiedzi, wezmę je pod uwagę pozdrawiam Quote
Łosiek Posted November 15, 2013 Report Posted November 15, 2013 z tym Gleanem to ostrożnie, bo bardzo długo pozostaje w glebie i na przyszłość możesz mieć problemy jeśli chciałbyś zasiać kukurydzę, buraki czy rzepak - na samosiewy rzepaku wystarczy 5g/ha, lepiej zastosuj Trimmer 10g/ha nie będzie problemów gdyby Ci pszenica wymarzała na wiosnę... Quote
Rico Posted November 24, 2013 Report Posted November 24, 2013 u siebie robiłem podobnie jak voytek8 pryśnij roundapem zasiej a na wiosnę to jak i czym będziesz chciał, ja np. pryskam HUZAREM i też jest spoko Quote
koscik.edek Posted November 27, 2020 Report Posted November 27, 2020 A widzicie sens w stosowaniu rozwiązań typu akarycydy? Polecicie stąd coś sensownego na przędziorki? https://www.sklepfarmera.pl/srodki-owadobojcze/srodki-na-przedziorki-akarycydy/ Quote
Recommended Posts