Bożydar Posted August 27, 2013 Report Posted August 27, 2013 Witam. skradziono mi sprzęt ktory kupiłem na PROF. Nie mineło jeszcze 5 lat jak byłem użytkownikiem. Czy mogę mieć poblemy z agencją z tego tytułu?Mam jeszcze nadzieję, że się odnajdzie .... ale Czy ktoś z Was miał podobne problemy? Quote
ania1983 Posted August 27, 2013 Report Posted August 27, 2013 na pewno zawiadomić trzeba policję, żeby sporządziła notatkę nt. kradzieży, to na pewno będzie Ci potrzeba, co do reszty nie ma pojęcia Quote
Bożydar Posted August 27, 2013 Author Report Posted August 27, 2013 na pewno zawiadomić trzeba policję' date=' żeby sporządziła notatkę nt. kradzieży, to na pewno będzie Ci potrzeba, co do reszty nie ma pojęcia[/quote'] Tak, policja już ''dziala'' ale ja to bardzo blado widzę..Problemów tysiące Quote
DuzyGrzegorz Posted August 27, 2013 Report Posted August 27, 2013 Jeżeli była to kradzież z włamaniem to nie będziesz miał problemów gdyż jest to traktowane jako siła wyższa. Mogą natomiast być problemy jeżeli sprzęt nie był odpowiednio zabezpieczony lub ubezpieczony. Oczywiście na policji lub w prokuraturze należy złożyć zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa kradzieży. Policja dla poprawy statystyki bardzo często nie wszczyna postępowania w sprawie. Będziesz musiał się okazać postanowieniem o wszczęciu postępowania i postanowieniem o jego umorzeniu lub zakończeniu. Pozdrawiam! Quote
VoYtek8 Posted August 27, 2013 Report Posted August 27, 2013 No jak to zgłosiłeś na policję to raczej problemów z agencją miał nie będziesz bo kradzieże się zdarzają niestety. Inna sprawa że są marne szanse że ten sprzęt się kiedykolwiek odnajdzie bo co tu dużo mówić w Polsce policja nie działa najlepiej, jak do nich zadzwonisz że widziałeś niepełnoletnich z piwem to są za minutę na miejscu, a jak mają zająć się taką sprawą to nie robią nic. O zachowaniu drogówki nawet nie wspomnę. Pozdrawiam Quote
Bożydar Posted August 27, 2013 Author Report Posted August 27, 2013 Na razie nie zgłaszam do agecji, bo to świeża sprawa. Podejrzewam że może być skradziona pod zamówienie, albo wywieziona gdzieś na wschód. Nie wiem, zbyt dużo niewiadomych. Nie wpowiadam się na temat pracy policji..... Quote
anesia Posted August 27, 2013 Report Posted August 27, 2013 Na zgloszenie tego w agencji masz chyba 10 dni,bo jezeli sprzet sie nie znajdzie a zgloszenie zrobisz po tym terminie,nie ma zmiluj sie.O dokladny termin musisz dopytać ,bo juz nie pamietam.Mielismy podobna sytuacje,tyle ze ciagnik w wyniku wypadku nie z naszej winy ulegl kasacji a od zakupu nie minelo 5lat.Ubezpieczenie dzialalo opieszale i nie zmiescilismy sie w tym terminie.Bylo krecenia,pisania oswiadczen ale w koncu uznali sila wyzsza Quote
grzepaku1 Posted August 27, 2013 Report Posted August 27, 2013 może dobrze by było jakbyś powiedział ,opisał jaki sprzęt ci skradzono jest nas dużo w całej polsce może ktoś coś widział jak przewożone te maszyny lub w tym czasie pojawiły się u kogoś Quote
Bożydar Posted August 27, 2013 Author Report Posted August 27, 2013 Skaradziono mi ładowarkę teleskopową Merlo 34/7 nr Vin B8490883 Ze śladów jakie znależliśmy na polach w sąsiedniej wiosce została załadowana na samochód ciężarowy. Policja bada trop, ale jak na razie nic z tego nie wynika. Quote
VoYtek8 Posted August 27, 2013 Report Posted August 27, 2013 Szukaj tej ładowarki na serwisach aukcyjnych i my forumowicze też możemy pomóc przeszukują ofery sprzedaży oraz obserwowanie czy nikt w okolicy nie zakupił podobnego sprzętu. To jest jedyna nadzieja żeby ja odnaleźć chociaż ona z pewnością jest już poza granicami naszego kraju i policja nic tu nie pomoże. Pozdrawiam Quote
Bożydar Posted August 28, 2013 Author Report Posted August 28, 2013 Będę wdzięczny za każdą wskazówkę. Quote
anesia Posted August 28, 2013 Report Posted August 28, 2013 Nie sądze aby policja odnalazła skradziony sprzęt w ciągu tych 10 dni o których wcześniej pisalem a tym samym ubezpieczenie uznało swoją odpowiedzialność .Podstawą do wydania decyzji przez ubezpieczenie jest notatka policyjna.Myślę że jeśli nawet maszyna nie była ubezpieczona ,to dla agencji konieczna jest owa notatka a policja nie tak szybko zamknie sprawę.Chyba,że znajdą złodzieja,w co raczej nie wierzę.Może podpytaj jak to jest w powiatowej agencji zanim zgłosisz w regionalnej.Tak czy inaczej sytuacja nie do pozazdroszczenia. Quote
pawelxy1 Posted August 28, 2013 Report Posted August 28, 2013 Jakim cudem ukradli tobie ładowarkę skoro nie miałeś kluczyków w stacyjce?I skąd Ci ją ukradli? Quote
anesia Posted August 31, 2013 Report Posted August 31, 2013 Witam. skradziono mi sprzęt ktory kupiłem na PROF. Nie mineło jeszcze 5 lat jak byłem użytkownikiem. Czy mogę mieć poblemy z agencją z tego tytułu?Mam jeszcze nadzieję' date=' że się odnajdzie .... ale Czy ktoś z Was miał podobne problemy?[/quote']Co z tym sprzętem?znalazl sie? Quote
Bożydar Posted August 31, 2013 Author Report Posted August 31, 2013 Nie, nie znalazł się.Zgłosiliśmy kradzież do agencji.Czekamy i działamy na tyle na ile to możliwe. Quote
anesia Posted August 31, 2013 Report Posted August 31, 2013 Jak trafi się ktoś"ludzki"w agencji to wam pomoże i tak pokieruje,że będzie ok.My braliśmy ciągnik na premie dla mlodego rolnika i mimo,ze ubezpieczenie i policja uznali ze wine za szkode ponosi ktos inny,to mielismy problemy bo za pozno zglosilismy do agencji.Kasy nie musielismy zwracac,ale i tak strata bo 2miesiace przed wypadkiem splacilismy kredyt za ten rozbity,a jak kupowalismy drugi za to co dalo ubezpieczenie,trzeba bylo znow dolozyc.Jednak juz nas nie obowiazywala zasada,ze maszyna musi byc do 5lat tak jak to jest w ich warunkach.Jeszcze rada dopytujcie czesto na policji,a jak juz dadza notatke do ubezpieczenia,to nie dajcie oszukac sie na wartosci,bo kroją rowno. Quote
Mikruss Posted August 31, 2013 Report Posted August 31, 2013 szukajcie po częściach do takiej mszyny bo mogła czasem pójsc własnie na klamoty jak to się z autami dzieje a wiadomo do nowych rzeczy dużo częsci nie ma Quote
grzepaku1 Posted August 31, 2013 Report Posted August 31, 2013 skoro są ślady w którym miejscu załadowano na ciężarówkę to ta ciężarówka musiała tam dojechać i odjechać a dzisiaj dużo ludzi ma monitoring lub gdzieś przy stacjach paliw być może gdzieś na nagraniu z monitoringu można odczytać numery rejestracyjne prawdopodobnej ciężarówki ale cięzarówka napewno była oplandekowana i ładowarki nie będzie widać a taką ładowarkę będę miał na uwadze jeśli się gdzieś pojawi to dam znać bo dzisiaj ukradli tobie a jutro mogą przyjść do mnie Quote
Bożydar Posted August 31, 2013 Author Report Posted August 31, 2013 Teraz jest czas najbardziej sprzyjający złodziejom, pola po zbożach puste, kukurydza skutecznie zasłania.To prawda że są monitoringi, ale oni też o tym wiedzą i starają sie ominąć bocznymi drogami. Quote
íktorn Posted September 2, 2013 Report Posted September 2, 2013 Najgorsze jak wywiozą na wschód to po zamiataneJaki rok prod Quote
VoYtek8 Posted September 2, 2013 Report Posted September 2, 2013 Jak się nie znalazła teraz to już można o tej ładowarce zapomnieć, albo została rozkręcona na części i roziweziona po calej Polsce, albo jest już poza granicami naszego kraju. Żaden inteligentny złodziej nie czekałby z nią aż tak długo, a w głowie coś musi mieć bo głupi ludzie za takie kradzieże się nie biorą. Pozdrawiam Quote
íktorn Posted September 4, 2013 Report Posted September 4, 2013 No nie powiedziałbym np w ciagnikach JD pasująKluczyki jednym kluczykiem otworzysz 90 proc ciagnikow Quote
grzepaku1 Posted September 4, 2013 Report Posted September 4, 2013 blisko mnie w odległości około 100 km od ciebie też skradziono ładowarkę nie znam dokładnej daty kradzieży może miesiąc temu i nie wiem czy można łączyć te kradzieże Quote
Recommended Posts