Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam!

Rozpoczynam właśnie "przygode" z hodowla opasów rasy miesnej rzeczjasna. Mam do Was koledzy (jeśli moge się tak do Was zwracać) pare pytań:

1. Jaką mieszankę paszową zastosować?

2. Jakie są normy utrzymywania bydła no wolnym wybiegu?

3. W jaki sposób skarmiać bydło burakami pastewnymi?

4. Można zadawać opasom buraki cukrowe?

5. Jaką rase spośród miesnych wybrać (ponieważ obecnie posiadam różne mieszańce)

Posted

Troche dziwnie ułożyłeś te pytanka, nie wiem czy je własciwie zrozumiałem, ale postaram sie odpowiedzieć z własnego przykładu - tak jak ja robie :)

1. Jeśli chodzi o paszę treściwą to mąka pszenżyto + jęczmien, objetosciowe siano, sianokiszonka, kiszonka z qq, a dla cięlat to siano i mąka tylko z owsa

2. Obowiązkowo wodopój, obszar który wystarczy na wypas bydła, (u mnie trwa kwiecień - wrzesień) ewentualnie dokarmianie sianem/kiszonką

4. Napewno tak, ale nie wiem w jakich ilosciach i w jaki sposob, bo sam burakow nigdy nie skarmialem.

5. Cięzko określić która jest najlepszą rasą, jesli chodzi o trzymanie wczystej rasie, to napewno simental, limousine, blonde d'aquitaine, charolaise, piemontese, hereford. W Polsce najłatwiej będzie ci nabyc limousine, simental, hereford. Jesli chodzi o mnie to trzymam limousine, jest to rasa prosta w obsludze, mamki sa opiekuncze, maja dosc dobra mlecznosc, opasy maja bardzo dobra wydajnosc rzezna, i dobre przyrosty dobowe, troche mniejsze niz BD czy CH ale i tak jest niezle.

• 2 weeks later...
  • 3 months later...