Kardan Posted August 27, 2013 Report Posted August 27, 2013 Panowie mam do Was pytanie bo zamierzam posiać w tym roku jarki i ziemia jak narazie leży odłogiem, a chciałbym ją jakoś wykożystać. Tak jak nawiązuje temat chciałbym posiać poplon na kiszonkę ale nie mam pojecia czy jeszcze można i jaki wybrać... Moje ziemie to 2-3 klasa o średniej zwięzłości. Quote
VoYtek8 Posted August 27, 2013 Report Posted August 27, 2013 Teraz tam jest ugór czy co jest na tym polu obecnie? Pozdrawiam Quote
Kardan Posted August 27, 2013 Author Report Posted August 27, 2013 Na polu była pszenica ozima następnie pole zostało nawiezione pomiotem i zgruberowane. Quote
prosty Posted August 27, 2013 Report Posted August 27, 2013 Jeżeli chodzi o poplon to najszybszy przyrost będzie miała gorczyca i zdążysz ją jeszcze zebrać w przeciągu miesiąca- półtora a korzenie dodatkowo poprawią strukturę gleby. Quote
Kardan Posted August 27, 2013 Author Report Posted August 27, 2013 A czym go optymalnie wysiać i jaką dawke zastosować? Wiesz żeby nie marnować czasu ani paliwa. Myślałem czy by sie nie dalo np. KOS'em? Czy musze latać ze zwykłym siewnikiem? Quote
prosty Posted August 27, 2013 Report Posted August 27, 2013 Optymalny wysiew gorczycy to 20-25 kg na hektar. Możesz spróbować kosem najwyżej wysiejesz trochę więcej (sąsiad tak zawsze robi, nawet ze zbożem ) Quote
Kardan Posted August 29, 2013 Author Report Posted August 29, 2013 Gorczyca posiana . Dzięki za pomoc leci plus dla Ciebie kolego . Lecz sprawe z siewem załatwiłem inaczej, a mianowicie kolega ma siewnik do poplonow na przednin TUZ i pożyczyłem i wrzuciłem go sobie na tył i jakoś dawałem rade . Pozdrawiam! Quote
prosty Posted August 29, 2013 Report Posted August 29, 2013 Nie ma za co trzeba sobie pomagać Pozdrawiam Quote
Agroservice_pl Posted September 5, 2013 Report Posted September 5, 2013 dobra opcja z poplonem,to będzie się opłacać i wyjdziesz na plusie,w zasadzie siew gorczycy nie niesie za sobą ryzyka. Pozdrawiam Agroservice.pl Quote
Recommended Posts