Jump to content

Recommended Posts

Posted
Jeżeli liście są zniszczone wtedy oprysk nie będzie miał takiego działania, oprysk jest wchłaniany przez liście i wędruje do korzenia, poczekaj kilka dni i zobaczysz czy jest sens pryskać, być może już je zniszczyłeś ;)
Posted

Lepiej najpierw opryskaj jak chwasty są w fazie rozwoju bo wtedy oprysk najlepiej na nie działa, potem wskazane jest żeby za parę dni zniszczyć pozostałości po chwastach mechanicznie np. kultywatorem albo bronami.

a dlaczego nie? dziwne pytanie

To nie jest "dziwne" pytanie. To bardzo dobre pytanie bo to kiedy robić oprysk na chwasty to temat do dyskusji. Pozdrawiam :)

Posted
Ja nie robię oprysku na młode chwasty, zawsze czekam aż urosną i będą miały duże liście i łodygi i wtedy pryskam bo to niszczy łodygę i korzeń na 100%. W taki sposób zwalczyłem perz na polu, nie prskałem jak był mały tylko poczekałem aż był prawie równy z kukurydzą, a ta miała już 8 liści i wtedy opryskałem. Efekt taki że na polu po perzu nie zostały żadne ślady, no może czasem jest kępka suchych łodyg, z trawicą jest podobnie. Widać nie zbyt znasz się na opryskach :D Jednak najlepiej jest pryskać przedwschodnie wtedy efekt gwarantowany. Pozdrawiam :)
Posted

Jeżeli chwasty rosną to najlepiej je opryskać jak maja około 20cm nie większe bo wtedy wyniszczymy je i nie mamy suchych badylów na polu jak np po chwastach co mają pół metra taką metodę mam sprawdzoną w ogrodzie bo kiedyś prysnołem zbyt późno i fakt że spaliło i uschły no ale pozostały badyle które potem i tak trzeba było usunąć:) a jeżeli chodzi o orne pole jak ma sie dużo zielska to dobrze jest prysnąć po żniwach tak jak pisał Troszkin

Pozdrawiam

• 4 months later...
Posted

Popieram Tofikariusa! Chwasty jest najlepiej usuwać po żniwach, w fazie 3-4 liści chwastu, tylko przy tej metodzie zwalczania potrzeba odczekać 4 tygodnie przed jakimkolwiek zabiegiem mechanicznym, tak to nasze starania nie będą miały jakiegokolwiek sensu. Najlepszy przy zwalczaniu chwastów jest glifosat, jedną wadą jest to że to substancja nieselektywna, więc potrzeba poważnie przy niej uważać, ale i tak działa jak żadna inna ;) Na prawdę polecam :)

P.S. A i jeśli przy zwalczaniu chemicznym chcemy coś zasiać np. na jesień to potrzeba odczekać 2 miesiące od zastosowania oprysku.

Posted
Ja jak pryskam to też jak są małe chwasty, ale też staram się tak co 3-4 lata pryskać ścierniska roundupem tak 2 tygodnie po żniwach i mam spokój, ale co zauważyłem jednak jak jest pokład to tak nie rosną chwasty jak po talerzowaniu. Pozdrawiam