djdominik17 Posted August 27, 2013 Report Posted August 27, 2013 witam! ostatnio dostałem kilkudniowe byki (jeden urodzony 12 sierpnia drugi 15 sierpnia) i od wujka którego dostałem widziałem jak sypał im jakiś granulat oraz coś w stylu kostki do lizania dla krów ( czy ktoś wie co to mogło być) i tu moje kolejne pytanie co kupić aby byczki miały siłę i dzienne zapotrzebowanie białka ? po ilu tygodniach można dawać sianokiszonkę ? i proszę o wypowiedź innych co stosują w pierwszych miesiącach dla swoich pupili ZA Pomoc Dziękuje i Pozdrawiam;D Quote
anesia Posted August 27, 2013 Report Posted August 27, 2013 Ja swoim cielątkom to na początku daje mlekopan z siemieniem lnianym i sianko ,a poźniej stopniowo śrutę,myślę że na siano kiszonke to zdecydowanie za wcześnie,przecież to kwas i dostaną biegunki Quote
djdominik17 Posted August 27, 2013 Author Report Posted August 27, 2013 ile kosztuje mlekopan? do ilu tygodni podawać im to? jak myślisz że za 2-3 miesiące będzie można dawać mu sianokiszonki? ja narazie daje im mleko potem słyszałem coś o produktach mlekozastępczych czy mógłby ktoś wytłumaczyć wszystko po kolei dawać dla byków przez pierwsze miesiące? Quote
anesia Posted August 28, 2013 Report Posted August 28, 2013 Mlekopan to wlasnie produkt mlekozastepczy,koszt to ok 130zl za 20kg worek np firmy sano.Nawet jak daje to sztuczne mleko to troche dolewam takiego od krowy .Dla takich miesiecznych dobrze jest podawac mielone siemie lniane zalane goraca woda.To robi sie pozniej geste.Na poczatku nie beda chcialy pic ale jak dolejesz troche mleka to wypija.Nikt nie poda ci dokladnie dawek w kg lub litrach ale musisz sam zaobserwowac,zaczynaj od malych ilosci i stopniowo zwiekszaj. Quote
dominikp64 Posted August 30, 2013 Report Posted August 30, 2013 Z kiszonkami to nigdy nie ma co się spieszyć, szczególnie gdy masz kupne cielęta od handlarzy, nigdy nie wiadomo jak były karmionena początku to trzeba je ustabilizować żeby nie dostały biegunek, więc z sianokiszonką to bym się trochę wstrzymał przynajmniej miesiąc Quote
kubusjettaII Posted September 4, 2013 Report Posted September 4, 2013 najbezpieczniej w pierwszych tygodniach to siano( pod dostatkiem) i mleko w proszku jak piszą przedmówcy. nawet z okopowymi nie ma się co wyrywać , ja chciałem trochę pospieszyć i zacząłem dawać takim mającym dwa miesiące marchew pastewna (dodatkowo krojoną na małe kawałki) i jeden się zadławił, a co potem to możecie się domyśleć... Quote
anesia Posted September 4, 2013 Report Posted September 4, 2013 Ja moim miesięcznym maluszkom ustawilam srute w miseczce,nie chca za bardzo ale troche lizna.Kiedys przyjdzie im wiekszy apetycik.Zresztą po co mają się spieszyć jak dostają dużo "oryginalnego" mlesia od mojej super wydajnej mamki. Quote
Recommended Posts