ali Posted August 28, 2013 Report Posted August 28, 2013 Witam, zakładam temat bo nie znalazłem podobnego na forum,( jeśli jest proszę o przeniesienie) dostałem wyniki z analizy ziemi i wygląda to tak-pH8 zasolenie 0,22 N15, P32, K119, Mg64, Ca2520, CL37, próba pobrana z 1h po żniwach,była pszenica bamberka wysiew koło 20 września wysiew 230kg, słabo się pokrzewiła, przezimowała ok. Nawozy 200kg polifoska.6 jesień ,wiosna 250kg saletrzak potem 100kg saletra amonowa, 1x na grzyba i 1x jakas odżywka nazwy nie pamiętam .Wyrosła niska kłos gruby ,ale krótki .Więc mam pytanie czego jej zabrakło , albo było za dużo??? pH 8 A SKRZYP ROŚNIE DO POŁOWY DŁ.POLA, myslę ją posiać jeszcze raz na tym kawałku ,ale nie wiem czy to dobry pomysł. Quote
ali Posted August 29, 2013 Author Report Posted August 29, 2013 Może inaczej, jakie nawozy(ILOŚCI) zastosować do tej analizy , by to uzupełnic , próbę robiłem pierwszy raz , a nawozy co roku rozsiewało się jednakowo. Quote
Przemek15_03 Posted August 29, 2013 Report Posted August 29, 2013 Z tego co wiem skrzyp polny lubi ziemie kwaśne a ph 8 to zasada. Jaka jest klasę gleby na tym polu? Poza tym bamberka ma średnią wysokość a kłos zależnie od gatunku może być zbity i krótki albo długi i rzadki Jaki był plon z hektara? Quote
ali Posted August 30, 2013 Author Report Posted August 30, 2013 Ziemia to rędzina wapienna klasa 2,pole jest zmeliorowane ale cała instalacja juz nie działa X lat, zdarzało się w mokrych latach że kombajn tonął w żniwa a ziemniaki pływały (robiło się grzęzawisko) , a z tego co wiem to skrzyp ma głęboki system korzeniowy i pewnie stąd jego obecnóść. Plon wyszedł 5t.i chyba susza była głównym czynnikiem.Miałem wątpliwość co do pH(skrzyp) a tu wyszło co innego podczas analizy ,przy okazji zawartość innych składników w glebie i dlatego chciałem sie doradzić jak i co z uprawą i nawożeniem. Quote
Przemek15_03 Posted August 30, 2013 Report Posted August 30, 2013 Szczerze to jak masz zmeliorowane pole to warto by było przeczyścić dreny, ja to u siebie tez przerabiałem bo jak mi na polu wylała woda to musiałbym zostawić jakieś 4 ha rzepaku, a to by była duża strata. Z tego co wcześniej wyczytałem to nawożenie masz ok, a przede wszystkim na 2 klasie gleby wszystko Ci urośnie Ogólnie tez w tym roku miałem plon 5 t ale ja się nie dziwie bo u mnie w regionie była długa wiosna i późno wjechałem w pole stąd pszenica słabo się rozkrzewiła. W twojej sytuacji gdyby było wcześniej powiedziałbym siej rzepak teraz to trochę późno..., posiej pszenice i dobrze ja odżywiaj. A i jeszcze jedno przyczyną takiego plonu może być to że za późno ją skracałeś albo nie właściwym środkiem. Nie które środki zastosowane późno skracają kłos. Quote
DuzyGrzegorz Posted August 30, 2013 Report Posted August 30, 2013 Nie znam się na próbkach glebowych, ale same wyniki są dla mnie co najmniej dziwne. Robiłem kilka razy analizę gleby ale zawsze moja znajomość pola i moje oko wygrywało ze szkiełkiem laboratorium chemicznego. Jeżeli podane wyniki są w mg/100 g gleby bo tylko takie jednostki mają sens biorąc pod uwagę nawożenie, plon pszenicy i występujący skrzyp. Nie bardzo wierzę w podaną zawartość przyswajalnego fosforu przy tak dużej zawartości wapnia. W warstwie ornej o grubości 20 cm byłoby go ponad 750 kg, a wapń uwstecznia potas dostępny. Potasu byłoby ponad 3 tony, a to też dziwne, ale wyjaśniałoby występowanie skrzypu gdyż potas ogranicza pobieranie wapnia i magnezu. Nie wchodząc w szczegóły efekt jest taki jakby gleba była kwaśna. Potas jest pobierany przez rośliny powyżej potrzeb nawozowych i powoduje objawy niedoboru składników na które działa antagonistycznie. Ja bym się przyjrzał glebie i roślinom na niej rosnącym dokładnie i stosował nawożenie wg potrzeb a nie wg tabelek. Gleba taka jak rędzina jest bardzo wrażliwa na błędy nawożenia gdyż nadmiary nawozów nie są wymywane w podglebie. W temacie http://www.rolnik-forum.pl/Thread-naworzenie-przedsiewne-pod-zbo%C5%BCa-co-i-ile podałem potrzeby pokarmowe roślin. Należy pamiętać, że składników pokarmowych nie można wyciągnąć do zera bo ziemia będzie martwa. Na hektarze powinna być rezerwa 50 do 100 kg fosforu i ok. 200 do max 500 kg potasu. Podczas układania dawki nawozów musisz uwzględnić zawartość potasu, ale nie możesz całkowicie zrezygnować z jego stosowania. Gwałtowne zmiany mogą zaburzyć delikatny stan równowagi gleby. Pozdrawiam! Quote
ali Posted August 30, 2013 Author Report Posted August 30, 2013 Ok , dzięki za zainteresowanie tematem,podane zawartości poszczególnych składników dostałem na piśmie, czy są właściwe nie wiem mogłem żle pobrać ziemię(pobrana w osmiu miejscach na tym kawałku) ,laborantka też mogła się pomylić , żle zrobić próbę lub przerzucić na papier?????? na chemii też zbytnio się nie znam jakie składniki się tolerują lub wykluczają. Badanie zrobiłem z naciskiem na występujący skrzyp-niskie pH, a wyszło co innego.Spróbuję nawożić tak jak podaje Duzy Grzegorz w linku i zobaczymy co z tego wyjdzie.Dodam jeszcze że obornika to pole nie widziało juz z 10lat ,tylko cięta słoma i na zmiane co trzy lata warzywa. Quote
Agroservice_pl Posted September 5, 2013 Report Posted September 5, 2013 Musisz spróbować aby poprawić jej jakość,przynajmniej tak wynikałoby z odczytu. daj koniecznie znać za jakiś czas jak będziesz juz po,jestem ciekaw czy nawozy pomogły,niezbędne będą ponowne testy. Pozdrawiam Agroservice.pl Quote
Recommended Posts