Karabus Posted August 28, 2013 Report Posted August 28, 2013 Witam.Kombinuję jak zrobić WOM napędzany hydraulicznie.Czy ktoś z kolegów spotkał sie z takim rozwiązaniem? Pozdrawiam Quote
massay1 Posted August 28, 2013 Report Posted August 28, 2013 Pewnie. Swojego czasu widziałem przedni wom hydrauliczny w belarusie. Nie wiem jaką miał moc (kW) ani obroty. Był elegancko upakowany w przedniego tuza. Jeśli się nie mylą to zakładał to pronar. Quote
Karabus Posted August 28, 2013 Author Report Posted August 28, 2013 Super. Czyli już wiadomo że można ;-)A może ktoś poradzi jak to zrobić i przede wszystkim z czego metodą chałupniczą ;-)? Quote
massay1 Posted August 28, 2013 Report Posted August 28, 2013 Filozofii nie ma. Silnik hydrauliczny trzeba, przewody i wyobraźnię. Jedyne co nie jestem pewny to czy na silniku można bezpośrednio założyć wieloklin na wałek wom czy trzeba robić ułożyskowaną podporę na wałek z wieloklinem i do tego dopiero podłączyć silnik. Sterujesz rozdzielaczem najlepiej z zatrzaskiem. A blokadę dźwigni możesz zrobić i sam. Quote
Karabus Posted August 28, 2013 Author Report Posted August 28, 2013 No właśnie do tego doszedłem szukając ewentualnego silnika. Wyglada mi na to że najwiekszy problem będzie z połaczeniem wałka z silnikiem hydraulicznym. Ale co tam... nie takie rzeczy żeśmy ze śwagrem budowali nie? ;-) Quote
Robert ;-) Posted August 29, 2013 Report Posted August 29, 2013 Ja widziałem kiedyś na allegro taki oryginalny do zetora to spora obudowa była tego silnika mogło tam być jakieś przełożenie więc trzeba pomyśleć jakie to będzie miało obroty. Quote
massay1 Posted August 29, 2013 Report Posted August 29, 2013 I mała seria zetora i duża miała oryginalny przedni wom dostępny jako opcja. Napędzany był z wału silnika. A połączenie silnika z wałkiem to też żaden problem. Podstawa, podpora lub podpory z łożyskami, tuleja z klinem łącząca wałek i silnik. Lub rura a w niej ułożyskowany wałek a od czoła przykręcony silnik. Jak to porządnie w osi zrobisz to żadnego kardana nie trzeba. Quote
íktorn Posted September 5, 2013 Report Posted September 5, 2013 Z tego co mam tuż to przednie mają 1000 obr/minI tak mają wszystkie fabryczne tuzPrzedni 1000 obrPrzepraszam wom Quote
Recommended Posts